Nieuw record: 323 start-ups willen accelereren bij Start it @KBC

40% verlaat werkgever en richt eigen start-up op om “echte impact” te hebben

  • 64 start-ups zijn toegelaten voor het acceleratorprogramma van Start it @KBC in de eerste selectieronde van 2021.
  • 39% founders verlaat bewust werkgever om via een jonge, wendbare organisatie echte impact te hebben op de wereld.
  • Meer dan 1 op 2 founders (54%) die werkgever heeft verlaten, was altijd al van plan om start-up te beginnen (maar wilde eerst leren binnen een corporate).
  • Coronacrisis heeft amper invloed op stap naar ondernemerschap en oprichten start-up (7%).
  • 64% founders runt start-up in hoofdberoep aan startmeet Start it @KBC-traject.

Antwerpen, 29 maart 2021 - Voor het zesde jaar op rij breekt Start it @KBC haar eigen record: maar liefst 323 start-ups meldden zich aan voor de eerste pitchwave van 2021 om hun business te accelereren bij Start it @KBC. 64 van hen werden uiteindelijk door de tien juryteams weerhouden, na twee intensieve, digitale pitchdagen. Zij zullen de komende maanden gecoacht worden om hun bedrijf op te schalen. Meer dan een op de drie founders (35%) heeft zijn vorige werkgever verlaten om zelf een start-up te ​ beginnen. Opvallend: vier op tien doen dat bewust om binnen een jonge, agile start-up een échte impact op de wereld te hebben.

De wereld veranderen en liefst ook verbeteren, blijkt voor heel wat mensen de reden te zijn om hun werkgever te verlaten en een eigen start-up op te richten. 39% van de founders kiest voor het relatief onzekere start-up-leven om meer impact te kunnen hebben. Dat blijkt uit een bevraging van accelerator Start it @KBC bij de 203 start-ups die op 24 en 25 maart hun business-idee kwamen pitchen. Het is het zesde jaar op rij dat Start it @KBC pitchwaves organiseert om startende, innovatieve bedrijven aan te trekken, met als doel hen te helpen opschalen. Jaar na jaar blijft het aantal start-ups dat zich aanmeldt, toenemen.

Mieke Daniels, COO van Start it @KBC: “Het is opvallend hoeveel mensen aangeven dat ze meer impact zullen hebben op de wereld door zelf een start-up te beginnen, in plaats van bij een grote organisatie te werken. De vraag stelt zich waarom mensen het gevoel hebben dat ze in grote organisaties het verschil niet kunnen maken. Daarin ligt een zeer grote uitdaging voor de corporates.”
Mieke Daniels, Start it @KBC
Mieke Daniels, Start it @KBC
“Corporates verliezen een groot deel van hun meest innovatieve medewerkers. Oorzaken zijn er genoeg: ze vinden geen manier om die ondernemende werknemers te detecteren, de werknemers hebben niet het vertrouwen om hun innovatie met hun werkgever te delen, er bestaat geen structuur om een idee te valideren,... ​ Waarom maken niet meer corporates het mogelijk voor hun medewerkers om eigen ideeën en ventures binnen het bedrijf uit te werken, hen mede-eigenaar te maken zelfs?”, vult Lode Uytterschaut, CEO van Start it @KBC aan.
Lode Uytterschaut, CEO Start it @KBC
Lode Uytterschaut, CEO Start it @KBC

Een derde (35%) van de start-ups die hun business-idee bij Start it @KBC  kwam pitchen, heeft zijn of haar vorige werkgever verlaten om zelf een bedrijf op te starten. Meer dan de helft van hen (53%) wilde altijd al een eigen bedrijf beginnen, maar zag een grotere organisatie als een goede leerschool. 7% van de start-ups geeft aan dat ze door corona genoodzaakt waren om andere bronnen van inkomsten te vinden, maar van de nood een deugd maakten om hun droom te realiseren en een start-up te beginnen.

65% van de start-ups focust voor de volle 100 procent op hun start-up en maakte er hun hoofdberoep van. 15% runt zijn start-up officieel in bijberoep.

Eerste lichting startups van 2021

Overzicht start-ups Start it @KBC.

  • 64 startups werden toegelaten.
  • Van de nieuwe lichting startups werkt 45,4% ​ één tot twaalf maanden aan zijn start-up, 27,1% is er al een jaar mee bezig, 13% werkt intussen twee jaar aan zijn start-up, 9 % werkt al drie jaar of langer aan zijn start-up.
  • De toegelaten start-ups zijn veelal actief in digital services (50%), Agro&Food (17%) en de gezondheidssector (13%).

Start it @KBC en zijn strategische partners Accenture en KBC, bundelen het komende jaar opnieuw de krachten om de start-ups te helpen hun business op te schalen via een intensief acceleratieprogramma. De accelerator hanteert een aanpak gericht op de founders zelf, de marktvalidatie van het product, het genereren van revenue en het uitbouwen van een duurzaam bedrijf. In de Start it Academy worden de start-ups gecoacht in sales en marketing, klantgerichtheid, product -en serviceontwikkeling, leadership en finance. Toewijding en enthousiasme van de start-ups is het enige wat daarvoor in ruil verwacht wordt.

De volgende pitchwave van Start it @KBC gaat door in oktober 2021. Binnenkort kunnen start-ups zich opnieuw aanmelden via www.startit.be.

OVER START IT @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1.000 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu