9 op de 10 Vlamingen willen in 2018 mobiel betalen

Payconiq-barometer mobiel betalen: smartphone is de nieuwe portefeuille voor steeds meer consumenten

  • Vlaming omarmt mobiel betalen; niet langer enkel voor ‘techies’
  • Leeftijd 35 tot 44 jaar betaalt het vaakst mobiel
  • Consumenten vragen handelaren en overheden om mobiel betalen vaker te promoten
  • 91 procent geeft aan in 2018 zeker mobiel te zullen betalen

16 maart 2018 - We zijn helemaal klaar om mobiel betalen te omarmen. In een bevraging van Payconiq bij ruim 7.600 Vlamingen geeft 91 procent aan het komende jaar zeker met de smartphone te zullen betalen. Zes op de tien respondenten zouden het liefst altijd en overal mobiel betalen, en hopen dat handelaars en overheden snel een inhaalbeweging maken om tegemoet te komen aan die groeiende goesting.

In het kader van de Week van het Geld organiseerde Payconiq een bevraging rond mobiel betalen, via verschillende kanalen bij gebruikers en niet-gebruikers van de betaalapp. Van de ruim 7.600 respondenten gaf bijna de helft (48,6 procent) aan één tot vijf keer per maand mobiel te betalen. Nog eens 35,5 procent betaalt regelmatig mobiel. Mobiel betalen is het sterkst ingeburgerd bij de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar, en is ondertussen de early adopters ontgroeid. De mobiele betalers zijn zeker niet allemaal techies, slechts een kwart van de respondenten komt bijvoorbeeld uit de IT of de financiële sector.

Toegenomen belang smartphoneDe groep mensen die nu al mobiel betaalt, geeft aan dat te doen omdat ze het een gemakkelijke, snelle en slimme manier van betalen vinden. ​ En de handelaars kennen hun klanten goed, want in een eerdere bevraging van Payconiq antwoordden die exact hetzelfde op de vraag waarom hun klanten mobiel betalen. Het gebruiksgemak dat mensen aan mobiel betalen toeschrijven, sluit aan bij het toegenomen belang dat we aan onze smartphone hechten. Zeven op de tien respondenten keren om wanneer ze onderweg merken dat ze hun smartphone thuis vergeten zijn, slechts 32,7 procent doet dat voor de portefeuille.

Nood aan meer promotie door handelaars en overhedenZes op de tien respondenten zeggen dat de stelling ‘Ik betaal altijd en overal mobiel, telkens wanneer ik de kans krijg’ op hen van toepassing is. Er is dus een aanzienlijke groep consumenten die best vaker mobiel wil betalen, maar daar naar eigen aanvoelen nog onvoldoende kansen toe krijgt. Ze zouden het appreciëren als ​ handelaars mobiel betalen sterker zouden promoten. Ook om vrienden terug te betalen, in cafés en restaurants, op het openbaar vervoer of om te parkeren, staat mobiel betalen hoog op het verlanglijstje. Niet alleen een duidelijke boodschap dus voor de handelaars, maar ook voor de overheden, om meer in te zetten op mobiel betalen.

Begonnen aan de toekomstEen meerderheid vindt mobiel betalen dé hedendaagse manier van betalen. Zeven op de tien respondenten ziet cash geld op termijn verdwijnen, een meerderheid zelfs binnen dit en tien jaar.

"Het opvallendste resultaat van deze enquête is voor ons niet hoeveel mensen nu al mobiel betalen, maar vooral hoeveel mensen het gaan blijven doen”, reageert Joeri Lieten, CEO van Payconiq. “Iets meer dan 91 procent geeft aan in 2018 zeker mobiel te zullen betalen. Zeker niet alleen techies en jongeren. We zien zelfs dat de oudere generatie mobiel betalen weliswaar iets trager adopteert, maar er - eens ze het geprobeerd hebben - nog sterker bij zweert dan de jongere doelgroepen. Mobiel betalen is heel aanwezig in vlaanderen en België. Samen zijn we nu echt aan de toekomst begonnen, dát is de voornaamste conclusie die we bij Payconiq uit deze enquête halen.”

/////

Bijlage: Payconiq infographic Mobiel betalen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu