Belgisch techbedrijf CEE partnert met koffiegigant om bij Beyers Koffie duurzaamste koffieroosterlijn te bouwen

Genève, Zwitserland - 5 december 2023 – Sucafina, het toonaangevende duurzame Farm to Roaster koffiebedrijf, kondigt met trots de bouw aan van de eerste volledig elektrische koffiebrandlijn op industriële schaal. Dit baanbrekende initiatief, ondernomen in samenwerking met Beyers Koffie, een dochteronderneming van Sucafina, in samenwerking met CEE, een Belgisch cleantechbedrijf, is een belangrijke stap richting een duurzamere en milieubewustere koffie-industrie.

"Ik ben ervan overtuigd dat we onze rol moeten spelen om de koffie-industrie ten goede te veranderen", zegt Nicolas A. Tamari, CEO van Sucafina. "Om de samenleving als geheel aan te moedigen om verantwoordelijkere keuzes te maken, moeten bedrijven het voortouw nemen. Samen kunnen we kansen creëren om levens te verbeteren en de overgang naar een ’net zero’ toekomst te versnellen."
Nicolas A. Tamari, CEO van Sucafina
Nicolas A. Tamari, CEO van Sucafina

Koffiebranden zonder emissies en met een superieure energie-efficiëntie

Het hart van deze transformatie ligt in de innovatieve technologie van CEE. Deze maakt gebruik van elektriciteit die wordt gevoed door groene energie en elimineert zo de noodzaak om fossiele brandstoffen te gebruiken. Daardoor is er geen CO2-uitstoot door verbranding van brandstof. Bovendien biedt deze technologie een indrukwekkend energie-efficiëntieniveau. Er wordt 2,2 tot 3 keer minder energie gebruikt dan bij het roosterproces nu; de nieuwe technologie overtreft daarmee ook het efficiëntieniveau van waterstofalternatieven.

"We staan aan de vooravond van een revolutie in de schone industrie", merkte Koen Bosmans, CEO van CEE, op. “Ons gemeenschappelijke doel is om deze baanbrekende ‘net zero’-technologie op industriële schaal in de hele koffiesector te implementeren. Bovendien passen we deze technologie al toe op veel grote bulkvoedselcategorieën, van koffie- tot cacao-, mout- en notenproductie. Het vervangen van technologie op basis van fossiele brandstoffen in deze sectoren is ons belangrijkste doel, en onze technologie maakt dat nu al haalbaar."
Koen Bosmans, CEO van CEE
Koen Bosmans, CEO van CEE

Een nieuw tijdperk van koffiebranden

De nieuwe technologie draagt niet alleen bij tot meer milieubewustzijn, maar verbetert ook de kwaliteit en veiligheid in de koffiesector. Het baanbrekende brandproces roostert koffiebonen langzaam en met hoge precisie bij lagere temperaturen. Dit is een aanzienlijke afwijking van traditionele roostermethoden en luidt een nieuw tijdperk van koffiebranden in.

"Met Beyers Koffie willen we de duurzaamste private-label-koffiebrander zijn", zei Cory Bush, CEO van Beyers Koffie. "We willen zelfs verder gaan en onze hele industrie inspireren om beter te doen. Daarom zijn we een partnerschap aangegaan met CEE om deze grootschalige zero-emissies roosterlijn te bouwen. Het is een partner die niet alleen onze ambitie deelt, maar ook onze waarden."
Cory Bush, CEO van Beyers Koffie
Cory Bush, CEO van Beyers Koffie

Een verbintenis tot duurzaamheid

Deze samenwerking tussen Sucafina, Beyers Koffie en CEE vormt een cruciaal moment in de koffie-industrie, waarbij innovatieve technologieën omarmd worden om een nieuwe standaard voor duurzaamheid te zetten. Het partnerschap tussen een wereldwijde leider in koffie en een niche-expert toont aan dat verandering mogelijk is en maakt de weg vrij naar een milieubewustere toekomst voor de planeet en de mensen.

Link naar extra foto's.


MEER OVER SUCAFINA

Sucafina is het toonaangevende duurzame Farm to Roaster koffiebedrijf, met een familietraditie in grondstoffen die teruggaat tot 1905. Vandaag, met meer dan 1.400 medewerkers in 36 landen, helpen we stakeholders wereldwijd om de perfecte koffie-oplossingen te vinden. We integreren technologie, innovatie en duurzaamheid in de hele toeleveringsketen, waardoor we gedeelde waarde creëren voor iedereen door te investeren in boeren, te zorgen voor mensen en onze planeet te beschermen.

MEER OVER BEYERS KOFFIE

Beyers Koffie gebruikt meer dan 140 jaar expertise om koffie te branden en te verpakken voor derden en private-labelbedrijven in heel Europa en de wereld. Beyers Koffie, opgericht in 1880 in Antwerpen, is een volle dochteronderneming van Sucafina en heeft meer dan 200 werknemers in 5 verschillende landen. Met de visie om de toonaangevende private-label koffiebrander van duurzame koffie te worden, is Beyers Koffie toegewijd om koffie verder te brengen. Ga voor meer informatie naar www.beyers.eu.

MEER OVER CEE

CEE is een cleantechbedrijf dat energie-intensieve koplopers begeleidt naar netto nul in hun industriële productieprocessen. Onze innovatieve technologieën richten zich op drogen, roosteren en intelligente elektrificatie. Het uiteindelijke doel: de opwarming van de aarde beperken door de industriële koolstofuitstoot terug te dringen. 

Sinds 2007 creëren we samen met meer dan 140 multinationals in sectoren van voeding tot bouwmaterialen klimaatpositieve industrieën. 

EXTRA INFORMATIE

Het vervangen van technologie op basis van fossiele brandstoffen met de technologie van CEE in verschillende sectoren (koffie, cacao, mout en noten) heeft het potentieel om de uitstoot van maar liefst 300 miljoen ton CO2 te voorkomen tussen nu en 2050.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.