Belgische scale-up Gorilla haalt 6 miljoen euro op om energietransitie te versnellen

Antwerpen, 2 december 2022 ​ - Gorilla, een Belgische scale-up die cruciale data in energiebedrijven verzamelt en verwerkt, haalt in een Series A-kapitaalronde 6 miljoen euro op. Investeerders zijn het Brits-Amerikaanse fonds Beringea en het Belgische PMV. Daarnaast krijgt de onderneming ondersteuning vanuit VLAIO. De software van Gorilla effent het pad voor energiebedrijven om innovatieve, duurzame toepassingen te ontwikkelen voor de consument. Met kantoren in Antwerpen, Londen en Melbourne wil de scale-up zowel zijn team als zijn productaanbod fors uitbreiden.

Alle aandacht gaat vandaag naar de torenhoge energieprijzen en de moeizame energiebevoorrading. Maar op de achtergrond blijft de energietransitie op volle toeren draaien. Bloomberg voorspelt in zijn Energy Transition Investment Trends 2022 dat de energiebedrijven hun investeringen in de transitie naar 100 procent groene, hernieuwbare energie zullen verdrievoudigen tegen 2025 en vervolgens verdubbelen tot 2030.

Die energietransitie genereert bij de energiebedrijven een explosie aan data. De energieproductie gebeurt veel meer decentraal. Zonnepaneleninstallaties, windmolenparken, digitale meters en andere nieuwe technologieën genereren nieuwe data. Gorilla is een dataverwerkingsplatform in de cloud dat grote hoeveelheden data analyseert en verwerkt voor energiebedrijven, zonder dat ze daar doorgedreven IT-kennis voor nodig hebben. Hierdoor kunnen ondernemingen forse sprongen maken op vlak van efficiëntie en performantie. 

Gorilla bestaat nog maar sinds 2018, maar mag al grote energiebedrijven als British Gas, ScottishPower, Shell Energy en Engie tot zijn klanten rekenen. De scale-up, een spin-off van het Belgische techbedrijf November Five, opereert met 40 medewerkers vanuit kantoren in Antwerpen, Londen en Melbourne. Intussen sleepte Gorilla ook een nominatie in de wacht voor de Collaborative Excellence Award, die op 6 december wordt uitgereikt tijdens de prestigieuze Utility Week Awards in Londen.

Energiebedrijven versneld klimaatneutraal maken

Ruben Van den Bossche, co-founder en CEO van Gorilla: “De energietransitie transformeert ook de manier waarop de energiemarkt werkt. Met datagedreven toepassingen stimuleren we energiebedrijven om nieuwe tariefformules en nieuwe producten aan te bieden, die een flexibeler, duurzamer gebruik van energie aanmoedigen en consumenten helpen om hun energiefacturen te beheersen. Denk maar aan innovatieve oplossingen voor elektrische voertuigen of IoT-devices. Tegelijkertijd zal een zo efficiënt mogelijk gebruik van de bestaande infrastructuur de behoefte aan extra uitgaven verminderen."
Ruben Van den Bossche, co-founder en CEO Gorilla
Ruben Van den Bossche, co-founder en CEO Gorilla
“Klimaatverandering verandert de wereld sneller dan ooit tevoren, we staan op een keerpunt in de geschiedenis. Wij willen de energiesector helpen om zo snel mogelijk en op een kosteneffectieve manier koolstofarm te worden.”

Kapitaalinjectie van 6 miljoen euro

Gorilla verwacht de komende jaren een exponentiële groei van de vraag naar dataservices in de energiesector. Om in te spelen op die evolutie haalde de Belgische scale-up in een Series A-kapitaalronde 6 miljoen euro op. Met de kapitaalinjectie wil Gorilla zowel zijn sales- en ingenieursteam als zijn productaanbod verder uitbreiden.

Eyal Malinger, Partner bij investeerder Beringea: “Het Gorilla-team heeft een krachtig collaboratief en cloudgebaseerd platform gebouwd dat honderd keer betere prestaties levert dan de klassieke, op spreadsheets gebaseerde oplossingen. Energiebedrijven dienen vandaag enorme hoeveelheden data te verwerken en rekening te houden met een versnelde decarbonisatie. Het wordt dus almaar belangrijker om onze energiesector te voorzien van digitale tools die de complexiteit en volatiliteit die met de energietransitie gepaard gaan, aankunnen. Dat is precies wat Gorilla doet, en we kijken uit naar het volgende hoofdstuk in hun groei.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu