Belgische software voor 3D-printing verovert nu ook automotive sector

Grote bedrijven vallen voor 3D-printing software van Antwerpse scale-up Twikit

Antwerpen - De Belgische scale-up Twikit levert de hightech software waarmee BMW Group als allereerste merk zijn auto’s verregaand laat personaliseren. Wie een nieuwe MINI bestelt, kan nu bijvoorbeeld het dashboard in 3D aanpassen met verschillende vormen, teksten, patronen en kleuren. BMW Group is het eerste automerk dat valt voor de nieuwe technologie van Twikit, die productietechnieken als 3D-printing en laser cutting voor het eerst op grote schaal toegankelijk maakt voor bedrijven. De software vormt de missing link tussen grote bedrijven en de 3D-productiesites.

Een handschoenkastje met de skyline van je favoriete stad en je lijfspreuk in 3D-letters? Een led-lichtje dat je naam op straat projecteert wanneer je uitstapt? Wie een nieuwe MINI bestelt, kan die op verschillende manieren verregaand personaliseren. Een paar klikken op de website, en een paar weken later rolt het unieke model van de band in de fabriek van BMW Group.

De Duitse autobouwer is de eerste die zijn wagens zo verregaand laat personaliseren, en nam daarvoor de Antwerpse scale-up Twikit onder de arm. Twikit ontwikkelt software-as-a-service om producten op grote schaal te personaliseren. De eindconsument past via de website het product – de auto in dit geval – online en in 3D aan naar eigen smaak. Vervolgens gaan die digitale bestanden van duizenden klanten automatisch naar de productiefaciliteit, die snel en eenvoudig die duizenden compleet unieke producten kan aanleveren.

“De technologie van Twikit was van bij de start een schot in de roos”, vertelt co-founder van Twikit Gijs Hoppenbrouwers. “We werken sinds de oprichting samen met grote spelers in verschillende sectoren. Innovatieve spelers in de medische sector kunnen onze technologie gebruiken om protheses en ortheses snel en op grote schaal te maken. Maar ook voor juwelen, voor meubelen, voor ramen en deuren, voor elektronica,… is maatwerk voor een massapubliek perfect mogelijk. Bedrijven ontdekken dat ze met moderne, hoogtechnologische productietechnieken zoals 3D-printing en laser cutting producten kunnen personaliseren, op maat van elke individuele klant.”

Tot nu toe was het voor grote bedrijven bijzonder complex en omslachtig om 3D-printing, CNC, laser cutting en andere digitale productietechnieken samen te brengen in één vloeiend productieproces, zeker op grote schaal. De technologie van Twikit zorgt nu voor een naadloze integratie van die technieken binnen bestaande productie-omgevingen.

Concurrentieel voordeel dankzij personaliseren
Twikit ziet gepersonaliseerde productie in de toekomst alleen maar verder toenemen. “Producten lijken steeds meer op elkaar, en niet alleen in de automobielsector. Klanten toelaten om producten te personaliseren, is een manier om zich te onderscheiden van de concurrentie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij verzoenen productie op grote schaal met het verlangen van mensen om toch een uniek product in handen te hebben.”

////////

Over Twikit
Twikit werd eind 2012 opgericht door Martijn Joris, Gijs Hoppenbrouwers en George Lieben. Vandaag telt het bedrijf 33 medewerkers. Twikit had een succesvolle kapitaalronde en haalde meer dan 2 miljoen euro op in 2015. Vandaag is Twikit wereldwijd actief, naast Europa wordt ook de Amerikaanse markt steeds belangrijker voor het bedrijf. MINI Yours Customised is slechts één voorbeeld van de mogelijkheden voor gepersonaliseerde productie. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld protheses en ortheses, juwelen, elektronica, ramen & deuren, meubelen,… Klanten van Twikit zijn o.a. Anne Zellien (juwelen), Walmart, Philips, Rubelko ramen en deuren, Swarovski en BMW.

Ga voor meer info naar www.twikit.com.

Saar Dietvorst

Persverantwoordelijke, Content Cats

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu