Belgische start-up Credix haalt 11,32 miljoen euro op voor wereldwijd kredietplatform met blockchain technologie

Platform geeft beleggers toegang tot kredietbedrijven in opkomende regio’s

Antwerpen, 6 september 2022 - De Belgische fintech-start-up Credix haalt in een Series A kapitaalronde 11,32 miljoen euro (11.25 miljoen USD) op. De marktplaats van Credix connecteert beleggers met kredietbedrijven in opkomende landen, waar toegang tot bankleningen nog altijd heel duur en complex is. De start-up bestaat nog geen jaar, maar haalt al voor de tweede keer geld op om zijn wereldwijde kredietinfrastructuur verder uit te bouwen. De Amerikaanse fondsen Motive Partners Early Stage fund en ParaFi Capital zijn de hoofdinvesteerders.

In snel opkomende landen, zoals bijvoorbeeld Brazilië, zijn bankleningen moeilijk verkrijgbaar en peperduur. Voor persoonlijke-, creditcard- of studieleningen kunnen de rentes oplopen tot 100 procent per jaar. Daardoor zijn duizenden kleinere kredietbedrijven ontstaan, die samen jaarlijks meer dan 10 miljard dollar uitlenen aan lagere tarieven. Tot voor kort hadden ze geen toegang tot internationaal kapitaal en moesten ze op eigen houtje aan financiering voor die kredieten zien te geraken.

Dat probleem lost Credix op. Het platform dat de Belgische start-up ontwikkelde en begin 2022 lanceerde, connecteert institutionele beleggers van over de hele wereld met kredietverstrekkers in opkomende markten. Die kredietbedrijven zijn vaak fintechs, die digitale oplossingen ontwikkelen om kmo’s en particulieren aan een lening te helpen. Ze worden allemaal uitgebreid gescreend voor ze worden toegelaten op het platform. De beleggers zijn miljardenfondsen en vermogende particulieren die actief kunnen investeren in kredietverstrekkers - wat hen meer dan 20% per jaar kan opleveren, of passief beleggen in een portefeuille van kredietverstrekkers met minder risico, die nog altijd zo’n 12% renderen. 

Kaap van 100 miljoen dollar in zicht

Om zijn groei te versnellen, haalde Credix bij een Series A kapitaalronde 11.32 miljoen euro op. Hoofdinvesteerders zijn het Amerikaanse miljardenfonds Motive Partners Early Stage fund en ParaFi Capital. Daarnaast investeren ook Valor Capital, Victory Park Capital, MGG Investment Group, Circle Ventures, Abra, Fuse Capital en Claure Group in Credix, net als business angel Ricardo Villa Marina (voorzitter van Itau LatAm).

Kredietbedrijven in verschillende opkomende markten hebben de afgelopen maanden meer dan 25 miljoen dollar via Credix geleend. Tegen het einde van het jaar verwacht de start-up de kaap van 100 miljoen dollar te overschrijden, onder andere door naar Mexico en Colombia uit te breiden.

“Met de forse kapitaalinjectie willen we onze wereldwijde kredietinfrastructuur verder innoveren en opschalen”, verduidelijkt Thomas Bohner. “We willen onze teams in Antwerpen, New York en Sao Paulo op korte termijn uitbreiden. En uiteraard focussen we ons ook op de uitbouw van het ecosysteem van fondsen, beleggers en kredietbedrijven.”
Thomas Bohner, founder en CEO Credix
Thomas Bohner, founder en CEO Credix

Uniek: beleggers investeren met cryptovaluta

Uniek aan Credix is dat de beleggers met cryptovaluta investeren in kredietbedrijven in opkomende markten. Het kredietbedrijf ontvangt de stablecoins (cryptomunten die één op één gelinkt zijn op dollars, en niet in waarde schommelen) in zijn crypto portefeuille en zet ze om in de lokale munt alvorens leningen aan te bieden aan hun eindklanten.

“We zijn het allereerste kredietplatform ter wereld waarop beleggers veilig kunnen investeren met cryptovaluta”, zegt CEO Thomas Bohner. Net als zijn twee co-founders heeft hij heel wat kilometers op de teller staan in de wereld van stablecoins en blockchain. “Meer en meer traditionele investeerders zetten in op crypto en stablecoins. Ook de wetgeving en de regulering evolueren mee. Zo kunnen we opkomende markten openbreken en toegang geven tot betaalbare kredieten. We verwachten dat ook Belgische fondsen, familiefondsen en vermogende particulieren het momentum zullen zien en grijpen.”
Ben Forman, Managing Partner at ParaFi Capital: “ParaFi investeerde vorig jaar al in Credix, bij de allereerste seed-ronde. We zijn trots om ook mee te doen met deze nieuwe kapitaalronde. We zijn onder de indruk van het inzicht dat het team toont in institutionele kredietmarkten, en de manier waarop het dat inzicht vertaalt in een innovatie oplossing. Credix gebruikt blockchain om een verouderd systeem te transformeren en een reëel probleem op te lossen, op een kritiek moment voor de hele industrie.”
Thomas Harris, Vice-President van het Motive Partners Early Stage fund: “We zien een groot potentieel in het toepassen van de technologische principes van het crypto-ecosysteem om echte werelduitdagingen op te lossen. Het Credix-platform is daarin een early mover, waardoor kredietverstrekkers sneller en flexibeler toegang krijgen tot wereldwijd kapitaal en beleggers aantrekkelijk en veilig kunnen investeren. We zijn ervan overtuigd dat Motive Partners kan helpen bij het uitbouwen van het Credix-team en de groei van het eerste echte institutionele cryptoplatform."

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu