Belgische topchefs willen op 1 maart opnieuw gasten ontvangen

The Mastercooks: "Heropening restaurants had géén impact op coronacijfers, veilig tafelen is perfect mogelijk"

Brussel, 29 januari 2021 - Restaurants kunnen in perfect veilige omstandigheden gasten ontvangen. Dat heeft de heropening na de eerste lockdown aangetoond: die heeft géén bewezen impact gehad op de coronacijfers. The Mastercooks of Belgium & Young Masters, de vereniging van Belgische topchefs, waarschuwt voor een economisch bloedbad als de restaurants nog lang gesloten moeten blijven.

The Mastercooks of Belgium & The Young Masters vertegenwoordigen bijna 200 topchefs van de Belgische gastronomische restaurants. De vereniging zet zich al veertig jaar lang in voor het bewaken en promoten van ons unieke culinair erfgoed. De voorbije tien maanden hebben The Mastercooks zich achter de schermen hard ingezet om de zwaar getroffen restaurantsector te ondersteunen. Maar vandaag voelen de topchefs zich verplicht om een publieke noodkreet te slaken. “Voor veel restaurants dreigt een economisch bloedbad. De steunmaatregelen en take-away konden de pil een beetje verzachten, maar meer en meer chefs zien hun reserves opdrogen en zitten echt op hun tandvlees.”

Zonder risico op restaurant gaan
De restaurants hebben het voorbije jaar bewezen dat ze in staat zijn om in veilige omstandigheden hun gasten te ontvangen. De restaurants zijn op 15 juni terug opengegaan. Toch heeft het tot midden augustus geduurd, toen de vakantiegangers massaal begonnen terugkeren, vooraleer de coronacurve terug is beginnen stijgen. De cijfers tonen zwart op wit aan dat de restaurants géén bron van besmettingen zijn.

“De overheid schakelt alle horecazaken gelijk, maar een restaurant is geen café”, benadrukken The Mastercooks. “Veel zaken hebben fors geïnvesteerd in betere verluchtingssystemen en in schuttingen tussen de tafels. Veel tafels zijn weggenomen om extra ruimte te creëren. Gasten eten in beperkte groepen en dragen een mondmasker wanneer ze niet aan hun tafel zitten. De restaurantsector heeft de veiligheidsmaatregelen perfect toegepast, de restaurants hebben dan ook geen enkele rol gespeeld in het toenemende aantal besmettingen vanaf augustus.”

“Ook voor de cateraars gelden blijkbaar verschillende regels. Feestzaaluitbaters hebben de ervaring én de accommodatie om groepen te ontvangen. Als ze dezelfde veiligheidsmaatregelen volgen, kunnen ze zonder risico samen met de restaurants de deuren openen.”

Perspectief voor de nabije toekomst
The Mastercooks of Belgium & The Young Masters vraagt dat de restaurants op 1 maart opnieuw de deuren mogen openen. Of, wanneer de experts en de veiligheidsraad dat verstandiger vinden, ten laatste op 15 maart. De vereniging van topchefs pleit niet voor overhaaste beslissingen – liever nog iets langer wachten om extra zekerheid in te bouwen dan voor een derde keer opnieuw dicht te moeten – maar snakt naar een duidelijk perspectief voor de nabije toekomst.

“Toen de restaurants in juni opnieuw de deuren openden, gingen de Belgen massaal uit eten en draaiden onze chefs vaak dubbele shiften. Het gemis tijdens de lockdown was en is bijzonder groot. In tijden waar het mentale welzijn van mensen zo zwaar op de proef wordt gesteld, is een restaurantbezoek een onmisbare uitlaatklep. Naast die sociale functie vervullen restaurants ook een belangrijke historische rol. De hele wereld bewondert het Belgische culinair erfgoed dat we met The Mastercooks bewaken. Ook dat komt in gevaar als de aanhoudende sluiting voor een economisch bloedbad zorgt in de restaurantwereld.”

Getekend door het bestuur van The Mastercooks of Belgium en The Young Masters

Ledenlijst The Mastercooks of Belgium
Ledenlijst The Young Masters

///////

Over The Mastercooks of Belgium: 40 jaar Belgische topgastronomie
The Mastercooks of Belgium zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die België rijk is en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving. Het Mastercook-kwaliteitslabel is voor chefs uitgegroeid tot de ultieme erkenning van hun creativiteit, ambitie en vakkennis. The Mastercooks of Belgium werd opgericht door topchef Pierre Romeyer in 1980. Om Mastercook te worden moeten chefs minstens 36 jaar zijn. Als Kandidaat-Mastercook lopen ze eerst twee jaar stage, begeleid door een gevestigde Mastercook. Pas daarna kunnen ze een volwaardig Mastercook worden. In 2012 werd Frank Fol de zesde voorzitter van The Mastercooks of Belgium.
www.mastercooks.be
Ledenlijst The Mastercooks of Belgium
Ledenlijst The Young Masters

 

Frank Fol

Voorzitter The Mastercooks of Belgium, The Mastercooks of Belgium

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu