Bijkluswet laat Helpper toe om thuishulp goedkoper en toegankelijker te maken

De nieuwe wetgeving rond onbelast bijklussen laat thuishulpplatform Helpper toe om zijn prijzen te laten zakken. Wie een beroep doet op buurtbewoners voor ondersteuning bij dagdagelijkse taken, betaalt daar voortaan 9 euro per uur voor. “De bijkluswet geeft ook de sociale deeleconomie een extra boost”, zegt Helpper-oprichter François Gerard. “We kunnen thuishulp toegankelijk maken voor nog meer mensen.”

Helpper is een digitale ontmoetingsplaats voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij dagdagelijkse taken (de helppies) en voor mensen die tegen een kleine vergoeding taken uitvoeren voor buurtbewoners (de helppers). Het gaat bijvoorbeeld om boodschappen doen, een lift van en naar de dokter, administratie, of gewoon gezelschap en een luisterend oor. Eenvoudige, niet-medische taken die vaak buiten het strak omlijnde en al even strak getimede takenpakket van professionele zorgverstrekkers vallen.

De nieuwe wetgeving laat mensen onder bepaalde voorwaarden toe om tot 6.130 euro per jaar onbelast bij te verdienen. Die regeling maakt het voor Helpper mogelijk om de prijs voor een uur thuishulp verder te verlagen, van 9,80 euro naar 9 euro. “We kiezen ervoor om de belastingvrijstelling ten goede te laten komen van de helppies, de mensen die thuishulp nodig hebben”, legt François Gerard uit. “Voor de helppers, de mensen die buurtbewoners helpen, is de vergoeding niet de belangrijkste drijfveer. Voor mensen die hulp nodig hebben – ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking – is het financiële aspect wel te vaak een drempel. Door de prijs voor een uur thuishulp te verlagen, willen we de hulp nog toegankelijker maken voor nog meer mensen. We blijven inspanningen doen om de prijs nog verder naar beneden te krijgen.”

Boost voor sociale deeleconomie
Voor erkende deeleconomie-platformen zoals Helpper heeft de nieuwe bijkluswet nog een aantal extra voordelen. Zo is het maandplafond van 500 euro niét van toepassing: helppers kunnen meer dan 500 euro per maand verdienen om de belastingvrijstelling te genieten. Ze kunnen dus probleemloos de ene maand meer werken, en de andere maand minder. Bovendien moeten helppers niét minstens vier vijfde werken of gepensioneerd zijn om onbelast te kunnen bijklussen: ook mensen die minder werken, werk zoeken of leven van een ziekte- of invaliditeitsuitkering, betalen geen belasting op wat ze verdienen als helpper, zolang dit minder is dan 6.130 euro per jaar.

“De bijkluswet kan de sociale deeleconomie een extra duwtje in de rug geven”, meent François Gerard. “Ons platform heeft al een aantal belangrijke voordelen voor mensen die anderen willen helpen, en tegelijkertijd een centje willen bijverdienen. Zo neemt Helpper alle administratie en alle betalingen voor zijn rekening, en zorgen we er ook voor dat alle helppers en helppies automatisch verzekerd zijn. Allemaal dingen die je zélf moet regelen als je gaat bijklussen. Met de belastingvrijstelling tot 6.130 euro kunnen we nu nog meer mensen die hulp zoeken een oplossing aanbieden.”

Nieuw: Brussel en interactieve kaart
Helpper is ondertussen met 900 helppers en 400 helppies actief in groot Antwerpen en groot Gent. Binnenkort volgt ook Brussel, de voorbereiding voor de lancering in de hoofdstad zit in de laatste rechte lijn. Wie zich wil registreren op Helpper kan op het platform vanaf volgende week ook een interactieve kaart raadplegen die toont hoeveel helppers en helppies er al in de buurt zijn.

Helpper_persdossier_NL.pdf

PDF - 2.6 Mb

Saar Dietvorst

Persverantwoordelijke, Helpper

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

[email protected]

www.manley.eu