Bingli ontwikkelt online module die voor eerste triage van coronapatiënten zorgt

Start-up zet technologie in om overbelasting van huisartsen en spoeddiensten te vermijden

Antwerpen. Nu het coronavirus huisartsen en spoeddiensten enorm onder druk zet, heeft de start-up Bingli een module ontwikkeld die de eerste triage van patiënten voor zijn rekening neemt. Aan de hand van een korte online vragenlijst vertelt een slim algoritme mensen of ze al dan niet een arts moeten contacteren. Die eerste filter ontlast dokters en ziekenhuizen, ze krijgen meer tijd om risicogroepen en patiënten met ernstige symptomen te onderzoeken. Al bijna 10.000 Belgen screenden zichzelf met de Bingli-app. Ook de federale overheid en het Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen steunen dit initiatief.

Welke symptomen heb je? Hoelang heb je die symptomen al? Verergeren ze? Behoor je tot een risicogroep met een onderliggende aandoening? Met tien korte vragen helpt de module van Bingli mensen inschatten of ze best bij een arts aankloppen. Ze vullen de vragenlijst thuis online in, dat kost hen amper een paar minuten tijd.

“Uiteraard geeft onze module geen uitsluitsel of je nu al dan niet besmet bent met Covid19, dat kan alleen een test in het ziekenhuis uitwijzen”, benadrukt Bingli-oprichter Tom Van De Putte. “Maar onze module kan wel inschatten of je symptomen hebt van het virus en hoe risicovol die zijn. Ons algoritme baseert zich op wetenschappelijke literatuur en op de feedback van artsen, we zorgen voortdurend voor nieuwe updates. Als bepaalde alarmsignalen afgaan – voor risicogroepen, voor symptomen die lang aanslepen of verergeren,… - dan raden we mensen aan om snel een arts te contacteren. Is het risico eerder klein, dan raden we mensen aan om waakzaam te blijven en geven we officiële richtlijnen mee om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

Als een patiënt een verhoogd risico vertoont en het advies krijgt om een arts te contacteren, wordt die informatie meteen in een overzichtelijk dashboard beschikbaar voor de arts. Die kan de gegevens ook rechtstreeks toevoegen aan het medisch dossier van de patiënt. Zo zorgt de Covid19-module ook in het verdere onderzoeks- en opvolgingstraject voor cruciale tijdswinst.

Efficiëntere consultaties
Bingli zorgt voor slimme, medische interviews die consultaties efficiënter moeten maken. De start-up gebruikt Artificiële Intelligentie om een chatbot te ontwikkelen die informatie uitwisselt tussen patiënten en artsen. De chatbot stelt 70 tot 100 procent van de vragen die de arts in een consultatie stelt al op voorhand. Zo beschikt de arts al voor de start van de consultatie over de belangrijkste informatie over de patiënt, en heeft hij meer tijd voor het eigenlijke onderzoek en het bespreken van de resultaten. Bingli wordt ondersteund door Start it @KBC, de grootste start-up accelerator in België. 

“Vandaag krijgen we te maken met een ongeziene gezondheidscrisis, en is het belangrijker dan ooit tevoren dat artsen zo efficiënt mogelijk kunnen werken”, zegt Van De Putte. “We zetten onze technologie graag in om helemaal aan het begin van de ketting mee voor een eerste triage te zorgen. Als je echt ongerust bent, moet je natuurlijk je huisarts contacteren. Maar elke twijfelende patiënt die niet nodeloos naar de huisarts of naar de spoeddienst loopt, geeft de artsen in de vuurlinie extra ademruimte. We willen ons steentje bijdragen om onze fantastische gezondheidszorg nu niet te overbelasten.”

De Covid19-module die Bingli ontwikkelde, is beschikbaar in 10 verschillende talen. Mensen die twijfelen of ze met bepaalde klachten hun arts moeten contacteren, kunnen de vragenlijst invullen op https://covid.mybingli.com/.

 

 

Tom Van De Putte

Co-founder, Bingli

Nathalie Claessens

Content Cats

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu