Bjièn organiseert eerste conferentie over neurodiversiteit op het werk

PERSUITNODIGING: dinsdag 17 september, 13u00 tot 18u30, De Krook, Gent

Gent, 10 september 2024 – Bjièn slaat alarm en roept op tot meer bewustwording over neurodiversiteit op de werkvloer. De organisatie, met steun van de stad Gent en andere partners, organiseert de allereerste conferentie over dit thema in België. Deze conferentie is broodnodig. Recent onderzoek van Almuth McDowall en Nancy Doyle brengt een alarmerend gebrek aan kennis over neurodiversiteit bij werkgevers aan het licht. Het evenement, waarvoor honderd bedrijfsleiders en HR-professionals zich inschreven, was dan ook in een mum van tijd volzet.

Uit Neurodiversity at work: demand, supply and a gap analysis, een onderzoek uitgevoerd in 2023 en 2024, blijkt dat bij 27% van de managers de kennis over neurodiversiteit in de organisatie zeer laag is. Slechts bij 23% van de bevraagden is die hoog. En enkel 22 % zegt dat neurodivergentie deel uitmaakt van hun diversiteit- en inclusiebeleid. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het welzijn en de betrokkenheid van neurodivergente medewerkers. Maar 11,3% voelt zich veilig om over hun neurodivergentie te spreken en hulp te vragen.

Onderzoek van de UHasselt bevestigt deze resultaten, vertelt Eline Jammaers, professor in de bedrijfseconomie:

“Ons eigen onderzoek laat zien hoe neurodivergente mensen vaker slachtoffer zijn van microaggressies op het werk. Dat zijn negatieve gedragingen of uitspraken over neurodiversiteit van collega's of leidinggevenden, die vaak onbedoeld, wel een kwetsend effect hebben voor de werknemer in kwestie. Die - vaak erg getalenteerde en trouwe - werknemer zal daardoor alsnog geneigd zijn de organisatie te verlaten, wat resulteert in verliezen voor de werkgever. 
Eline Jammaers, assistent professor in de bedrijfseconomie, UHasselt
Eline Jammaers, assistent professor in de bedrijfseconomie, UHasselt

Daphné De Troch, oprichter van Bjièn en initiatiefnemer van Neurodiversiteit op het Werk:

“Bjièn wil met deze conferentie managers vertrouwd maken met het zogenaamde neurodiversiteitsparadigma: in plaats van neurodivergenties zoals ADHD, dyslexie, Tourette, hoogsensitiviteit, autisme en hoogbegaafdheid te zien als een ziekte of stoornis, erkennen we dat elk brein uniek is en dat verschillen niet per definitie een tekort zijn.”
Daphné De Troch, oprichter van Bjièn (foto door Fredography)
Daphné De Troch, oprichter van Bjièn (foto door Fredography)

Neurodiversiteit op de werkvloer is een onzichtbaar maar onmiskenbaar feit. Volgens schattingen is bijna 1 op 5 mensen neurodivergent. Bedrijven die hier geen rekening mee houden, missen een enorme opportuniteit, aldus Bjièn. Want neuro-inclusieve werkvloeren bieden heel wat voordelen:

  • Verbeterde productiviteit en welzijn: door mensen in te zetten volgens hun talenten en een veilige omgeving te creëren.
  • Meer potentieel: een neurodiversvriendelijker aanwervingsproces leidt tot een grotere diversiteit aan talenten.
  • Sterkere teams: neurodiversiteit verrijkt de dynamiek binnen teams en stimuleert innovatie.
  • Hoger rendement: een inclusieve cultuur verhoogt de betrokkenheid van medewerkers en verlaagt het ziekteverzuim.
  • Sterkere reputatie als werkgever: bedrijven die zich inzetten voor neuro-inclusie trekken talent aan en behouden het.

Dietrich Moerman, oprichter van Bjièn en initiatiefnemer van Neurodiversiteit op het Werk:

“Nog nooit waren zoveel mensen ziek thuis. Nooit eerder gaven zoveel mensen aan zich niet goed in hun vel te voelen. We moeten met het bedrijfsleven naar oplossingen zoeken. Cijfers tonen aan dat bedrijven die inzetten op een neurodivers personeelsbeleid en neuro-inclusieve processen, het beter doen op vlak van welzijn, veerkracht en productiviteit bij ál hun medewerkers.”
Dietrich Moerman, oprichter van Bjièn (foto door Fredography)
Dietrich Moerman, oprichter van Bjièn (foto door Fredography)

Initiatieven die enkel focussen op autisme, hebben weinig met neurodiversiteit als paradigma te maken, en zijn daardoor achterhaald volgens Bjièn. Deze benadering versterkt vaak - onbedoeld - stereotypes en negeert de diversiteit binnen de neurodivergente gemeenschap. 

Daphné De Troch: “De ene mens is eerder chaotisch en creatief, de andere is nauwgezet en doet niets liever dan met cijfers werken. Wat is normaal? (lacht) Tijdens de conferentie willen we bedrijven en HR managers een aantal basisprincipes bijbrengen waarmee ze meteen en laagdrempelig aan de slag kunnen, en op langere termijn neuro-inclusieve processen en strategieën kunnen integreren. Door kleine, haalbare stappen te zetten, kunnen bedrijven heel veel mensen helpen, strategische voordelen bekomen, en zo een enorme impact maken.”

Noot voor de redactie

Bjièn, Stad Gent en partners nodigen u graag uit op de conferentie ‘Neurodiversiteit op het werk’. Alvast dank om uw komst te bevestigen via saar@manley.eu

Programma:

  • 13u15: Verwelkoming door Mevrouw Krul – Farida Barki.
  • 13u30: Keynote “De kracht van neurodiversiteit op het werk en hoe die te ​ ​ ​ ontgrendelen” door Eline Jammaers van UHasselt.
  • 14u45: Panelgesprek met bedrijven die al investeren in neurodiversiteit en -inclusie.
  • 15u30: Neurodiversiteit op de werkvloer: ontdek de waarde van diverse breinen,
    ​ door Daphné De Troch & Dietrich Moerman (Bjièn)
  • 15u30: Spelen met neurodiversiteit, door Chris Baert en Muriel Van Gompel ​ ​ ​ (Mindflow)
  • 15u30: Proactief omgaan met neurodiversiteit als sleutel tot succesvolle teams, door Ilse Van den Eede (Wõ-coachingshuis)
  • 15u30: Talk: Neurodivergent talent, door Carla Havermans (Diversify)
  • 16u00: Talk: Kwetsbaarheid in je team: over labels heen, door An Dours (BlinkOut)
  • 16u45: Een hoogpresterend, neurodivers team worden/faciliteren - a serious game, door Daphné De Troch & Dietrich Moerman (Bjièn)
  • 16u45: Ervaar het zelf, door Chris Baert en Muriel Van Gompel (Mindflow)
  • 16u45: Proactief omgaan met neurodiversiteit als sleutel tot succesvolle teams, door Ilse Van den Eede (Wõ-coachingshuis)
  • 16u45: Talk: Hoe Experience Design leidt tot meer (neuro-)inclusieve werkplekken (iDROPS)
  • 17u15: Talk: Samen kunnen we, door Dominik De Pelsemaeker (GTB)
  • 17u45: Napraten en interviews

Er zijn standjes van de organiserende partners waar je meer informatie kan krijgen over neurodiversiteit en hun diensten.

Over Bjièn
Bjièn helpt HR-verantwoordelijken, leidinggevenden en teams binnen bedrijven met de bewustwording van neurodiversiteit op de werkvloer en het implementeren van neuro-inclusieve aanpakken en strategieën om veerkrachtige en productieve teams te bouwen. Bjièn werd in 2021 opgericht door Daphné De Troch en Dietrich Moerman en is gevestigd in Gent.

pauline martens

pauline martens

press contact, manley
saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu