CMB.TECH opent eerste multimodaal waterstoftankstation ter wereld én pakt uit met waterstoftruck Lenoir

Antwerpen, 3 juni 2021 - Vandaag opent CMB.TECH het eerste multimodaal waterstoftankstation in Antwerpen. Het is het eerste tankstation ter wereld dat groene waterstof produceert, die wordt gebruikt voor de aandrijving van schepen, tube trailers, auto's, vrachtwagens en bussen. Naast het waterstoftankstation lanceert CMB.TECH vandaag de waterstoftruck met de symbolische naam: Lenoir. 

CMB.TECH zet sterk in op waterstofoplossingen voor industriële en maritieme toepassingen. De lancering van de Hydroville in 2017, het eerste passagiersschip op waterstof ter wereld, gaf hierbij het startsein. Tot op heden werd de Hydroville van waterstof voorzien met een tube trailer (mobiel waterstoftankstation). Vanaf nu kan de Hydroville, naast de andere waterstoftoepassingen van CMB.TECH, tanken in Antwerpen.

‘’Met de realisatie van het waterstoftankstation bewijst CMB.TECH dat het de volledige keten beheerst van de productie van de groene brandstof tot en met het gebruik van waterstof in verschillende toepassingen. Het concept zal de komende maanden verder worden verfijnd en is klaar om opgeschaald te worden. 
Roy Campe, CTO CMB.TECH
Roy Campe, CTO CMB.TECH
Havens zullen in de toekomst waterstof-hotspots worden omdat je daar een grote concentratie hebt aan toepassingen die lastig te elektrificeren zijn. Daarnaast zullen veel havens toegang krijgen tot waterstof, dan wel via grote elektrolyser-installaties of via invoer. We zijn dan ook heel verheugd dat we na twee en een half jaar ontwikkeling het station in gebruik kunnen nemen.’’ – Roy Campe, CTO CMB.TECH. 

Het waterstoftankstation wordt gebouwd aan het Havenhuis in Antwerpen. CMB.TECH koos bewust voor deze locatie op de grens tussen de stad en de haven om enerzijds de vele industriële toepassingen in de haven van waterstof te voorzien, en het anderzijds toch goed bereikbaar te houden voor het grote publiek.

Waterstoftankstation CMB.TECH
Waterstoftankstation CMB.TECH

Lenoir truck
Naast het waterstoftankstation pakt CMB.TECH vandaag uit met de eerste dual fuel truck op waterstof. De dual fuel technologie is haalbaar, betaalbaar en groen en laat toe om op korte termijn verschillende applicaties om te bouwen. De Lenoir truck is de kickstart van emissiereductie binnen de logistieke sector. 

Deze waterstoftruck heeft de symbolische naam ‘Lenoir’ gekregen met de verwijzing naar Étienne Lenoir, een Franstalige Belg die in 1860 de eerste verbrandingsmotor op waterstof bouwde. ​ 

Over de werking van het waterstoftankstation
Elektriciteit en water (H₂O) worden via de elektrolyser omgezet in waterstof. Via een compressor wordt deze waterstof tot een zeer hoge druk opgepompt naar verschillende buffers. Deze buffers zorgen ervoor dat een auto, vrachtwagen of schip kan tanken. Naast het tankstation bevat de site ook twee trailerdokken waarmee de groene geproduceerde waterstof kan worden overgepompt naar trailers die de havenapplicaties ontwikkeld door CMB.TECH kan voorzien van waterstof. Daarnaast zijn er een aantal ultra snelle laadpalen voor elektrische auto’s waarbij je wagen op minder dan 15 minuten opgeladen kan worden. 

CMB Aftermovie

MP4 - 19 Mb

Over CMB en CMB.TECH
CMB (Compagnie Maritime Belge) is een gediversifieerde scheepvaart- en logistieke groep gevestigd in Antwerpen, België. CMB bezit en exploiteert 139 zeeschepen in droge bulk (Bocimar), containervervoer (Delphis), chemicaliëntankers (Bochem) & crew transfer schepen (Windcat). CMB is ook actief in cleantech (CMB.TECH) en vastgoed (Reslea, Maritieme Campus Antwerpen). CMB heeft kantoren in Tokio, Singapore, Hong Kong, Duitsland (Hamburg) , UK (Lowesoft en Brentwood) en Nederland (Amsterdam). 

CMB.TECH is de cleantech divisie van CMB. Het bedrijf is een actieve ontwikkelaar en integrator van waterstofoplossingen met de focus op engineering, waterstofproductie, industriële en maritieme toepassingen.

Voor het waterstoftankstation werkt CMB.TECH samen met gespecialiseerde partners zoals Ekinetix, Ballast Nedam Industriebouw,Alpha Engineering, Maximator en Cummins

Alexander Saverys, CEO CMB
Alexander Saverys, CEO CMB

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu