Start-up Bao Living lanceert nieuwe methode om bouwen betaalbaarder en duurzamer te maken

SAM bundelt alle nutsvoorzieningen in één Slimme Aanpasbare Module

De Antwerpse start-up Bao Living lanceert met SAM een nieuwe, revolutionaire methode om nutsvoorzieningen te installeren in appartementen. Verwarming, water, elektriciteit, ventilatie, domotica, het zit allemaal geconcentreerd in één Slimme Aanpasbare Module. Zowel de toestellen, de leidingen en draden, als de contactpunten. “Nu steeds meer mensen in steden wonen en de wooneenheden onvermijdelijk steeds kleiner worden, is er nood aan oplossingen om sneller, betaalbaarder en duurzamer te kunnen bouwen.”

Zowat de helft van de wereldbevolking woont al in steden, in 2050 zal dat 70 procent zijn. Ook in België gaan alle prognoses uit van een forse bevolkingsgroei in de steden. Als we met meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, betekent dat onvermijdelijk ook dat de woonoppervlakte kleiner wordt: in 2005 waren nieuwbouwwoningen nog gemiddeld 102 vierkante meter groot, ondertussen is dat nog maar 70 vierkante meter.

“Om die snelle urbanisatie niet alleen bij te kunnen houden, maar ook nog eens betaalbaar te houden en zo duurzaam mogelijk te laten verlopen, moeten we innovatieve en creatieve oplossingen bedenken”, zegt Benjamin Eysermans, samen met Axel van der Donk oprichter van Bao Living. De Antwerpse start-up ontwikkelde SAM, een nieuwe en ondertussen ook gepatenteerde methode om nutsvoorzieningen in appartementen te installeren. Water, elektriciteit, verwarming, ventilatie, domotica,… zitten allemaal samen in één Slimme Aanpasbare Module (SAM). Die hebben geen vast ontwerp, de 18 verschillende kastmodules passen zich aan de ruimte aan.

Productie in geautomatiseerd atelier
Bao Living produceert de modules in een geautomatiseerd atelier. Onder andere hierdoor zijn ze zo’n 30 procent goedkoper dan de klassieke manier om nutsvoorzieningen te installeren. SAM boekt op die manier bovendien schaalvoordelen, de installatie ter plekke vraagt minder tijd en overschotten worden gerecycleerd. Dat maakt de modules ook meteen een heel pak duurzamer.

“Geen overbodige luxe, want de bouwsector is vandaag de meest energie-intensieve, de meest vervuilende en de meest verspillende sector ter wereld. Als we méér gaan bouwen, moeten we ook anders gaan bouwen", zegt Benjamin Eysermans, oprichter van Bao Living.

“Een echte duurzame langetermijnstrategie bestaat uit een combinatie van optimalisatie en innovatie.Vandaag staan er een hele reeks nieuwe bedrijven op die vanuit hun product design, hun efficiëntiedenken en hun marktbenadering inspelen op de grote maatschappelijke en milieu-uitdagingen van de 21e eeuw. Bao Living zit met zijn vernieuwende, schaalbare en duurzame business case volledig op die lijn", aldus Prof. Hans Verboven, Director of Sustainability and Climate Change bij Ernst & Young.

Nederland achterna
Bao Living ontwikkelde het principe van de modules samen met het bekende Antwerpse ontwerpbureau Studio Dott. Voor de productie ging de start-up in zee met de Kempense meubelproducent vanhout.pro. Bao Living opent vandaag ook een eerste showroom in Turnhout. Benjamin Eysermans en Axel van der Donk haalden 300.000 euro op om de modules verder te ontwikkelen, en er op termijn ook de grens mee over te trekken.

“Nederlanders wonen al veel langer dan wij op kleine oppervlaktes. Wij zijn die overstap volop aan het maken, dat vraagt een andere kijk en een andere werkwijze van alle schakels in de bouwketting.”

Door de modules vlot aanpasbaar te maken, kunnen architecten ze perfect integreren in hun bouwplannen zonder aan creativiteit in te boeten. En omdat er minder binnenmuren nodig zijn, kunnen ze de beschikbare ruimte optimaal gebruiken. Loodgieters en elektriciens installeren de nutsvoorzieningen veel sneller en efficiënter en kunnen eventuele updates en herstellingen ook vlotter uitvoeren. Ze hoeven niet meer in muren te slijpen, maar vijzen de module gewoon open. Een hele opluchting ook voor de bewoners.

Het persdossier vindt u in de bijlage.

////////

Over Bao Living
Bao Living werd in 2016 opgericht door Benjamin Eysermans en Axel van der Donk, en is het resultaat van een thesis aan de Antwerp Management School. Bao Living ontwerpt Slimme Aanpasbare Modules (SAM), die alle nutsvoorzieningen in appartementen op één plek concentreren. De systemen moeten de residentiële bouwmarkt betaalbaarder en duurzamer maken. Bao Living haalde 300.000 op om de modules verder te ontwikkelen. De start-up werkt samen met onder andere algemeen aannemer en interieurexpert vanhout.pro (dat deel uitmaakt van Groep Van Roey), Studio Dott en Boydens Engineering.

Persdossier Bao Living - Lancering SAM

PDF - 1.2 Mb

Saar Dietvorst

Persverantwoordelijke, Bao Living

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu