Corona houdt start-ups niet tegen: recordaantal ondernemers meldt zich aan bij accelerator Start it @KBC

Start it @KBC verwelkomt 67 start-ups, met focus op duurzaamheid, gezondheid, smart living en digitalisering

 • 281 start-ups meldden zich aan voor 2e pitchwave 2020 van Start it @KBC
 • Start it @KBC weerhoudt 67 start-ups. Meer dan 1.000 start-ups maken nu deel uit van de Start it @KBC community, in België en het buitenland
 • 53% van de nieuwe start-ups heeft minstens één vrouwelijke founder
 • Trend: start-ups zetten in op grote maatschappelijke thema’s: duurzaamheid, gezondheid, smart living en digitalisering

Antwerpen, 16 oktober 2020 - Meer dan 280 start-ups dienden hun kandidatuur in voor de 20e pitchwave van Start it @KBC. Dat is een recordaantal sinds de start van de accelerator in 2014. 67 start-ups werden weerhouden en zullen de komende maanden klaargestoomd worden om hun business op te schalen. Start it @KBC blijft start-ups uit alle sectoren ondersteunen, maar zet het komende jaar extra in op maatschappelijke uitdagingen als duurzaamheid, gezondheid, smart living en digitalisering.

De pitchdagen van accelerator Start it @KBC gingen door op 14 en 15 oktober en verliepen, net zoals in maart, 100% digitaal voor zowel de start-ups als de juryleden. 67 start-ups zullen de komende maanden hun business kunnen schalen, begeleid door de vele mentoren en experts die Belgiës grootste accelerator rijk is. 

Lode Uytterschaut, founder & CEO van Start it @KBC linkt het enorme aantal aanmeldingen aan de coronacrisis: “Het is opmerkelijk dat we in een turbulent en economisch instabiel jaar als dit een recordaantal start-ups zagen passeren tijdens onze pitchdagen. Door het vele thuiswerk kregen heel wat mensen plots meer tijd om zich toe te leggen op hun eigen business-ideeën. Zij wagen nu de sprong naar een eigen start-up. Onder hen ook talentvolle mensen die hun job verloren door de coronacrisis.”

Lode Uytterschaut, CEO en founder ​
Start it @KBC (credit Wim Kempenaers)
Lode Uytterschaut, CEO en founder ​
Start it @KBC (credit Wim Kempenaers)

“Het valt ook op hoezeer founders vandaag ondernemen vanuit reële maatschappelijke uitdagingen. Dat moedigen we met Start it @KBC sterk aan: vertrek vanuit echte problemen en noden, en zorg ervoor dat jouw innovatie een echte impact heeft op de wereld,” vertelt Lode Uytterschaut.

Duurzaamheid, gezondheid, smart living en digitalisering
Start it @KBC focust het komende jaar op vier maatschappelijke uitdagingen die bij de deelnemende start-ups almaar vaker naar voren komen:

 • Duurzaamheid: 14% van de nieuwe start-ups richt zich op ecologische en duurzame oplossingen.
 • Gezondheid: Technologie en gezondheid gaan alsmaar meer samen. 20% van de nieuwe start-ups ondersteunen de traditionele zorgsector of geven ons de tools om gezonder te leven. 
 • Smart living: Onze huizen worden steeds slimmer dankzij The Internet of Things en artificiële intelligentie. 12% van de nieuwe start-ups zet in op innovatieve technologieën die ons helpen tijd, energie én geld te besparen.
 • Digitalisering: Sinds de start van de coronacrisis is de wereld verder en sneller gedigitaliseerd. Dat heeft een impact op alle vlakken, ook op ons werk. 18 nieuwe start-ups ontwikkelen digitale methoden, platformen en processen die bedrijven helpen om te digitaliseren en automatiseren.

“Het ecosysteem van Start it @KBC heeft de afgelopen jaren een enorme economische en sociale impact gehad op onze maatschappij. We willen nu ook sterk inzetten op positieve verandering, en focussen op oplossingen voor enkele grote maatschappelijke uitdagingen. De meeste start-ups in onze community zijn bezig met deze crisis te overleven. Zij zullen blijven aanwerven en verandering blijven creëren. Ze zijn onze hoop op herstel,” zegt Anna Thomlinson, Managing Director van Start it @KBC.

Anna Thomlinson, Managing Director ​
Start it @KBC
Anna Thomlinson, Managing Director ​
Start it @KBC

De nieuwe start-ups zijn: Ailvis, AKARI Analytics, Aspyro, Big Boy Systems, BloomUp, BruFresh FOOD, Brussels Impact Club, Chef Koochooloo, CO2Tutor, conflicool, CoSounders, Crowdselling, Cuustomer, DISHED, DotDoe, Drawify, Dressr, ecoBirdy, FEMMESProd, Furoo, Garvis, GLAZOO, Gold Butter, Gus Foods, Guud, HealSeal, Hector., i.Revitalise, Julia Belgium, Kaly Ora, Knoopwerk, Lichtwerk, Linguineo BV, ​ LithoBox, Little Sensei, Mobile Battery Power, MONA Health, Monitr, N-UE Fine Jewelry, Noman Technics, NOOSA, okono, One LightOn, OVUN, Para Ti, Plugnotes, PlugZoo, PM network, Prexie, Radsan protective, Re-proVet, Roadwork, Shampoo, Skyebase, Smart Face Masks, Smartass Academy, Spot Workshops, Strain 2 Data bv, Taito, Tickits Easy, Toster, Wired Differently, Work Out Of Office.today, Xplendit, ...

Inzet en engagement
TelenetDPG MediaAccenture en KBC, de strategische partners achter accelerator Start it @KBC, bundelen de komende maanden opnieuw de krachten om de nieuwe lichting start-ups versneld te doen schalen via een intensief acceleratieprogramma. Centraal daarin staat de founder-centric aanpak die het succes van de accelerator verklaart. Start it @KBC is immers niet uit op aandelen, vraagt geen startgeld, en verplicht start-ups niet om klant te worden bij de partners. Inzet en engagement is het enige wat de accelerator verwacht van de nieuwe lichting start-ups.


Facts & figures

Nieuwe lichting

 • 53% nieuwe start-ups met vrouwelijke founder(s)
 • 13 start-ups van de nieuwe lichting zijn actief in de gezondheidssector, gevolgd door 11 start-ups in de e-commerce en 11 in de softwaresector

Algemeen

 • Meer dan 1.000 start-ups maken deel uit van de Start it @KBC community, in België en het buitenland.
 • 27% van de start-ups heeft minstens één vrouwelijke founder, tegenover 7 procent in 2017. Een stijging van 20%.
 • De start-ups in de community haalden samen meer dan 200 miljoen euro funding op. 
 • In totaal realiseerden de start-ups al meer dan 150 miljoen euro aan sales. 

Enkele testimonials van nieuwe start-ups

 • “Met ecoBirdy hebben we sinds de start een duidelijke missie: we willen de afvalberg verminderen door plastic te hergebruiken in onze strakke en circulair ontworpen producten. We maken bijvoorbeeld kindermeubels met gerecycled plastic speelgoed. Zo komt dat afval niet in ons ecosysteem terecht. Nu zijn we klaar voor de volgende stappen in onze groei, met de structurele en financiële begeleiding van Start it @KBC. Hun deskundig advies zal ons helpen timmeren aan de weg voor creatieve en milieuvriendelijke ontwikkelingen.” - Joris Vanbriel & Vanessa Yuan, oprichters van ecoBirdy (Antwerpen)
 • "MONA is een screening oplossing voor de meest voorkomende oogaandoeningen die tot blindheid kunnen leiden, waarbij beelden van het netvlies worden geanalyseerd met artificiële intelligentie. We hebben MONA ontwikkeld met VITO en Prof. Dr. Ingeborg Stalmans van de KUL om het leven van patiënten te verbeteren, om hen gemakkelijker toegang te geven tot de juiste zorg en blindheid te voorkomen. Ik kijk ernaar uit om te werken in de coworking-ruimte van Start it @KBC, waar ik andere ondernemers kan ontmoeten en deel kan uitmaken van een echte community. Daarnaast verwacht ik dat de coaching door de Start it @KBC-experts ons zal helpen om de juiste oplossingen voor onze uitdagingen te vinden en onze groei te versnellen.” - Olivier Ménage, medeoprichter MONA (Brussel)
 • “Smart living wordt steeds belangrijker. Mensen willen in hun huis investeren om hun levenskwaliteit en gezondheid te verbeteren. We hebben een smart living device en een online dashboard ontwikkeld dat de luchtkwaliteit in je huis meet, werkbare verbeteringen voorstelt en als educatieve tool dient. We zijn verheugd om ons aan te sluiten bij Start it @KBC omdat we zo ervaringen kunnen uitwisselen met andere start-ups en in contact komen met investeerders. We waarderen ook dat Start it @KBC founders de vrijheid geeft om hun visie te ontwikkelen, zonder het ‘over te nemen." - Daria Shcherbak, mede-oprichter CO2Tutor (Brussel)
 • “SkyeBase combineert de kracht van kunstmatige intelligentie, data-analyse, dronetechnologie en Drones-as-a-Service om industriële kranen te inspecteren. Door gebruik te maken van ons Digital Asset Management-platform kunnen onze klanten transformeren naar een duurzamere, efficiëntere en veiligere manier van werken. We hebben ons aangemeld bij Start it @KBC vanwege hun ervaren mentoren en coaches. Bovendien is de levendige en inspirerende community van Start it @KBC precies wat we nodig hebben om ons te helpen onze start-up en onze persoonlijke vaardigheden te laten groeien." Tom Daniëls, oprichter SkyeBase (Antwerpen)

Testimonials van enkele strategische partners van Start it @KBC

 • “De grootste maatschappelijke uitdaging is klimaatverandering. Bij Accenture helpen we organisaties om hun ecologische voetafdruk te beperken. Voor ons is het belangrijk om partner te zijn van Start it @KBC. We geloven sterk in het programma en maken graag deel uit van zo'n sterk innovatief ecosysteem. Samen kunnen we technologie combineren met menselijke creativiteit en hebben we een grote kans om onze voetafdruk op het milieu te verkleinen. " - Thibault Dubois, Consultant Manager, Accenture
 • “Voor DPG-media is de komst van 5G op dit moment een grote challenge voor de toekomst. Ook voor start-ups zal digitalisering en 5G steeds belangrijker worden. Dankzij 5G kunnen jobs of taken die nu gelinkt zijn aan een gebouw of infrastructuur ook vanop afstand uitgevoerd worden. Dat zorgt voor een hele omschakeling en daarbij willen wij de start-ups binnen Start it @KBC ondersteunen, door onze kennis en expertise met het snelle en krachtige netwerk van 5G met hen te delen.” - Sven Van Vlem, Head Technology News City van DPG Media
 • “Vandaag zien we een enorme digitale versnelling in de healthcare sector, met wearables, apps en e-healthplatformen. Tegelijk zien we dat de ouder wordende bevolking nieuwe noden heeft die, deels, met digitale technologie ingevuld kunnen worden. Het is belangrijk dat ook start-ups zich richten op die gezondheidssector omdat zij snel nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen. Maar technologie moet altijd gecombineerd worden met de menselijke connectie. Bij die ‘human touch’ kunnen wij met KBC zorgen voor ondersteuning.” - Katrien Van Gijsel, Business Innovation Manager, KBC
 • “Met Telenet zijn wij bij veel mensen al thuis aanwezig met geconnecteerde producten en goed geplaatst om ook ‘smart home’ diensten aan te bieden. Start-ups kunnen in dit domein nieuwe tendensen te ontdekken en hier heel snel op in te spelen. Wij helpen de start-ups bij Start it @KBC om hun klanten beter te begrijpen en een duw geven op de markt. In de andere richting leren wij veel van de start-ups omdat zij snel nieuwe producten kunnen uittesten.” - Elie Devlieger, Strategy Expert, Telenet

////

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu