De HAVN maakt dagelijks gebruik van e-bike comfortabeler voor e-bikers, bedrijven en gemeenten

De Antwerpse start-up Streetwaves lanceert de HAVN, een comfortabele parkeer-, laad-, en opbergplek voor e-bikes en pedelecs. De HAVN werd speciaal ontworpen voor bedrijven en gemeenten die hun medewerkers, klanten en bezoekers een veilige stalling voor hun elektrische fiets willen aanbieden.

De HAVN is een all-in one parkeerplek, ontworpen door en voor e-bikers. Je zet er gemakkelijk en ergonomisch je elektrische fiets tegen de ‘steun’, die meteen ook dienst doet als locker voor je batterijlader, helm, fluohesje, regenkledij of fietstas. De opbergruimte sluit je in één handige beweging af met je fietsslot, zodat je e-bike en fietsspullen beschermd zijn tegen schade en diefstal. De HAVN is ook uitgerust met een brandveilig stopcontact om de fietsbatterij ter plaatse op te laden. Hij neemt bovendien weinig plaats in. Bedrijven of gemeenten kunnen zeven HAVN’s kwijt op de ruimte van één autostaanplaats. 

Veilig en comfortabel

Almaar meer mensen gebruiken een elektrische fiets om naar het werk te pendelen. Antwerpen is zelfs de wereldhoofdstad van de speed pedelec. En ook in andere steden in Vlaanderen en in Brussel groeit het gebruik elk jaar. Maar de meeste organisaties hebben geen infrastructuur om e-bikes, die al snel duizenden euro’s kosten, respectvol  te stallen. Daardoor kunnen of willen heel wat mensen geen elektrische fiets gebruiken. 

“E-bikes zijn de gamechangers van de 0-25 km mobiliteit. Maar de huidige oplossingen voor fietsenstallingen zijn grotendeels ontwikkeld voor gewone fietsen en niet aangepast aan e-bikes. Die zijn bijvoorbeeld zwaarder en hebben dikkere banden. Tegelijk zijn ze ook aanzienlijk duurder, dus gevoeliger voor beschadigingen en diefstallen.”

“Met de HAVN willen we lange-afstandsfietsers hetzelfde veilige en comfortabele gevoel geven als wanneer je je auto achterlaat. Het is ‘jouw’ plekje in de stad. We willen het comfort geven dat nodig gaat zijn om méér mensen naar de fiets te laten switchen.”

Lokaal en circulair

Het HAVN-team heeft decennialange ervaring in de fiets-, security-, IT- en business-wereld. Co-founder Axel Verstrael werkte o.a. mee aan de Antwerpse Velo’s, de Blue-bikes en de opstart van fietsleasing in België. Met hun innovatie willen ze al ondernemend bijdragen aan gezondere steden en duurzame, slimme mobiliteit. De HAVN wordt dan ook lokaal ontwikkeld en circulair geproduceerd. De assemblage gebeurt in sociale ondernemingen.

“Net zoals Streetwaves willen heel wat gemeenten en bedrijven een actieve rol spelen op het vlak van duurzaamheid, en dat ook uitdragen naar de buitenwereld toe. Dankzij de HAVN kunnen ze hun fietsende medewerkers en bezoekers faciliteren en ontzorgen, en zo meebouwen aan een gezonde leef- en werkomgeving”, zegt Axel Verstrael, co-founder  van Streetwaves.

Het prototype van de HAVN werd de voorbije maanden getest op diverse bedrijventerreinen. In het eerste kwartaal van 2021 komt een Founders Edition van honderd HAVN’s op de markt in Vlaanderen en Brussel. De HAVN’s kunnen aangekocht of geleased worden.

Technische specificaties

  • Afmetingen (BxHxL): 70 x 82 x 120
  • Volume locker: 55 liter
  • Materiaal: Weerbestendig en duurzaam materiaal, roestvrij inox met hout waar het fietskader de HAVN raakt.

Enkele cijfers/trends

  • Belgische cijfers 2019 (Traxio): 470.000 fietsen verkocht waarvan 51% elektrisch ondersteund: 47,4% e-bikes en 3,5% speed pedelecs 
  • In de fietslease (B2Bike) is de verhouding 81% e-bikes (60% e-bike en 21% speed pedelec) en 19% klassieke fietsen. 
  • Totaal aantal speed pedelecs in België ingeschreven (zomer 2020): 33.000
  • Leeftijdscategorie speed pedelec-rijders: 75% 35 - 55 jaar
  • Opmerkelijke trend: sinds de start van dit schooljaar (september 2020) gaan heel wat middelbare scholieren met de elektrische fiets naar school.
  • Diefstal fietsen en e-bikes per jaar in België: 144 miljoen euro (geraamd bedrag, federale politie en fietsbeurs Velofollies). Er worden almaar minder fietsen gestolen, maar wel steeds vaker dure versies zoals e-bikes.

/////

Over Streetwaves
Streetwaves is een start-up die wil bijdragen aan een menselijke leefomgeving en gezonde steden via het stimuleren van duurzame mobiliteit. Streetwaves werd in 2020 opgericht in Antwerpen door Axel Verstrael, Philippe Docx, Tom Klaasen en Liesbeth Theeuws, ondernemers met een missie. Streetwaves maakt deel uit van accelerator Start it @KBC.
Meer informatie op www.streetwaves.be

2021 Streetwaves Persdossier.pdf

PDF - 5.8 Mb

STREETWAVES Opinie-artikel. De fiets, het mondmaskertje van de mobiliteit.docx.pdf

PDF - 76 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu