Opinie: De human touch, meer dan ooit hét recept voor klantenbinding

Het klinkt misschien vreemd uit de mond van de oprichter van een softwarebedrijf, maar de digitalisering is vandaag op veel plekken te ver doorgeslagen. Dat betekent dat er opportuniteiten liggen voor ondernemingen die de juiste balans vinden tussen technologie en de menselijke touch: ze kunnen niet alleen het werkgeluk van hun medewerkers boosten, ze kunnen ook klanten (terug)winnen van de grote maar anonieme bedrijven. 

De afgelopen weken las ik in Trends met de regelmaat van de klok noodkreten van bedrijfsleiders die wanhopig op zoek zijn naar talent. In economisch zware tijden blijft het aantrekken en aan boord houden van medewerkers voor veel ondernemingen uitdaging nummer één. Digitalisering kan die bedrijven helpen. Want computers verlossen ons van saaie, repetitieve taken en eentonig, geestdodend werk. Het almaar schaarser wordende talent kan daardoor uitdagende, zinvolle taken in handen nemen. Taken waarmee ze echt het verschil kunnen maken voor klanten én voor collega’s. 

Bedrijven die digitale tools op de juiste manier inzetten, kunnen ingrijpen op alle drie de ABC’s van werkgeluk: de digitalisering kan de autonomie, de betrokkenheid én de competenties van hun medewerkers versterken. Technologie kan zelfs de drempel verlagen om te praten over mentaal welzijn. Een digitale enquête kan bijvoorbeeld psychologische klachten in een vroeg stadium detecteren, waarna werkgevers het gesprek vervolgens één op één kunnen aangaan of mensen doorverwijzen naar professionele hulpverlening.

De digitale slinger slaat door

Dit voorbeeld illustreert hoe belangrijk het samenspel tussen digitale technologie en de human touch is. Het is niet eenvoudig om die balans te vinden. We zien de slinger vandaag dan ook in veel sectoren te ver doorslaan. Bankkantoren verdwijnen, in de plaats krijg je nu een beleefde mail waarin de bank je vraagt om extra te betalen voor gepersonaliseerde hulp. ‘Wil je nog een mens zien? Eerst betalen.’ De regel is uitzondering geworden: de dienstverlening die in analoge tijden vanzelfsprekend was, wordt nu een duurdere premium service. 

De techreuzen die diep in ons leven zijn doorgedrongen, gaan nog een stap verder. Het zijn anonieme black boxes waar je geen mens ziet. Zelfs voor B2B-klanten die duizenden euro's per maand uitgeven (zoals wijzelf) voorzien Google en Amazon geen vast contactpersoon. 

Die op hol geslagen digitalisering biedt opportuniteiten aan bedrijven. Dat is de paradox van de digitalisering: hoe meer we omringd worden door technologie, hoe sterker de zeldzaam wordende menselijke touch begint op te vallen. Ik zie banken die tegen de stroom in beginnen roeien en nieuwe kantoren openen waar je gewoon rechtstreeks naar kunt bellen. Ik zie bedrijven in de energiesector of de telecomwereld die in zeven haasten hun klantendienst versterken omdat hun afstandelijke chatbot hen klanten kost. 

Creativiteit en buikgevoel

Het overdragen van informatie, met al zijn nuances, gaat nog altijd rapper van mens tot mens. Een paswoord veranderen kan je perfect doen met die chatbot, maar voor complexe problemen wil je als consument nog altijd een mens zien of horen. Klanten toegang geven tot mensen, die op hun beurt toegang hebben tot digitale systemen: dat is het model om in deze technologische tijden aan klantenbinding te doen. De meeste online reviews in mijn eigen bedrijf gaan niet over het product, maar wel over onze mensen. 

Investeer in het versterken van de menselijke relatie met je klant en je boekt dubbele winst op lange termijn. Tegen de menselijke creativiteit en de menselijke intuïtie kan nog altijd geen machine op.

 

Stefan Debois, CEO Pointerpro


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu