De Nieuwe Winkel in Nederland blijft het beste groenterestaurant ter wereld

Vrijmoed uit Gent hoogst genoteerde Belgische restaurant op 4. De Discovery Award gaat in ons land naar Neon uit Lier. In totaal staan 16 Belgische groenterestaurants in de Top 100.

  • Winnaars We’re Smart Awards (Top 10 Beste Groentenrestaurants ter wereld) en nieuwe We’re Smart Top 100
  • Winnaars Discovery Awards
  • We’re Smart Green Guide 2023
  • Winnaars We’re Smart Future Awards: opmerkelijke en innovatieve voedingsinitiatieven voor een ecologische en duurzame levensstijl

Beste journalist,

We’re Smart, dé onbetwistbare referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit, reikte op 24 oktober zijn jaarlijkse Awards uit tijdens een prestigieuze live-show. Er waren prijzen voor het beste groenterestaurant van de wereld, de beste vrouwelijke groentechefs (eerder al bekend gemaakt) en een selectie opmerkelijke, duurzame en gezonde food-innovaties. De prijsuitreiking ging door in het Vaudeville Theater in Brussel.

WE’RE SMART WINNAARS EN NIEUWE TOP 100

Zoals elk jaar lijst het internationale expertenteam van We’re Smart de Beste Groentenrestaurant ter wereld op. Voor het tweede jaar op rij voert De Nieuwe Winkel van chef Emile van der Staak de Top 10 aan. Het Gentse restaurant Vrijmoed van chef Michaël Vrijmoed staat ook dit jaar op een mooie vierde plaats.

TOP 10

1

DE NIEUWE WINKEL

Nederland

2

EL INVERNADERO

Spanje

3

PIAZZA DUOMO

Italië

4

VRIJMOED

België

5

L’OUSTAU DE BAUMANIERE

Frankrijk

6

FLORE

Nederland

7

RICARD CAMARENA

Spanje

8

GERANIUM

Denemarken

9

HUMUSxHORTENSE

België

10

VILLA AIDA

Japan

In de Top 100 zijn er dit jaar maar liefst 19 nieuwkomers in de lijst, 20 restaurants bleven hun positie behouden, 34 zakten, 27 stegen. Xavier Pellicer’s Healthy (ES) en La Distillerie (LU) van chef René Mathieu hebben de titel Untouchable, omdat zij twee jaar op rij op één hebben gestaan en dus als schoolvoorbeeld gelden waar ander restaurants zich aan kunnen spiegelen.

CHECK HIER DE VOLLEDIGE LIJST

OPMERKELIJKE CIJFERS

SNELSTE STIJGERS

HOOGSTE NIEUWKOMERS

The Dining Room (UK) - 98 ==> 35

La Table de Castigno (FR) - 20

Kadeau (DK) - 70 ==> 14

La Mirande (FR) - 34

Seven Swans (DE) - 75 ==> 31

Menssa (BE) - 37

Faro (JP) - 88 ==> 41

Neon (BE) - 56

Geranium (DK) - 23 ==> 8

Apricity (UK) - 57

 

Basiliek (NL) - 59

WINNAARS DISCOVERY AWARDS 2023

Elk jaar dingen ook per land drie restaurants mee naar de Discovery Award. Die prijs erkent jaarlijks de inspanningen van nieuwe talenten en wordt enkel bekend gemaakt als er minstens drie nieuwe ontdekkingen met minstens vier Radijzen in het land aanwezig zijn.

Dit zijn de winnaars:

België: Neon (Lier) van Chef Nils Proost

Denemarken: Ark (Kopenhagen) van chef Brett Lavender

Duitsland: Masters (Blenkenhain) van chef Danny Schwabe

Frankrijk: La Table de Castigno (Assignan) van Chefs Stephan Paroche en Justine Viano

Italië: Butterfly (Lucca) van chef Fabrizio Girasoli

Japan: Mutsukari (Tokyo) van chef Yoshihisa Akiyama

Nederland: Basiliek (Harderwijk) van chef Yornie Van Dijk

Spanje: La Salita (Valencia) van chef Begoña Rodrigo

VK: The Dining Room at Gravetye Manor (Sussex) van chef Georges Blogg

Zwitserland: Magdalena (Rickenbach) van chef Dominik Hartmann

LINK NAAR ALLE GENOMINEERDEN

WE’RE SMART GREEN GUIDE 2023

De Top-100 maakt deel uit van de steeds groeiendere We’re Smart Green Guide. Deze online culinair-gastronomische gids recenseert zo’n 1.200 restaurants in 50 landen wereldwijd en rangschikt hen van 1 tot 5 radijzen, op basis van het gebruik van groenten en fruit in hun gerechten. 5-radijzenrestaurants zijn echte pioniers en voorbeelden wat dat betreft.

WE’RE SMART FUTURE AWARDS

Bedrijven die mensen helpen meer groenten en fruit te eten, duurzame verpakkingen creëren, groente- en fruit-innovaties ontwikkelen of ons stimuleren gezonder te leven… komen in aanmerking voor een Future Award. Dit zijn dit jaar de winnaars.

Project van het Jaar: Winning Foods - ‘Lego For Food’

Motivatie: “We’re Smart is gecharmeerd door de creatieve aanpak van Winning Foods om diepvriesgroenten met het project ‘Lego for Food’ als gemakkelijke en smakelijke oplossing voor de gezinnen. Hierdoor wordt op een eenvoudige manier het percentage groenten verhoogd en zijn er geen drempels meer om gezond te genieten.”

Innovatie van het Jaar: Scelta Inside - ‘Paddenstoelenzout’

Motivatie: “We horen steeds dat we minder traditioneel zout (natrium) moeten consumeren. Scelta Inside heeft de oplossing voor ons uitgewerkt, namelijk paddestoelenzout. Het gebruik van paddenstoelenzout al of niet gemengd met traditioneel tafelzout geeft hetzelfde zoutgevoel en brengt ook een extra umami-ondersteunig in alle bereidingen. Eigenlijk zou elke groentechef dit in huis moeten hebben. Daarom willen we dit in the picture plaatsen, want we stellen vast dat het nog te weinig gekend is.”

Campagne van het Jaar: Week Zonder Vlees

Motivatie: “Voor veel mensen is verandering moeilijk, dus ook de gewoonte om vlees te eten af te bouwen. De “Week Zonder Vlees”-campagne wil daar verandering in brengen. We’re Smart kan zo’n actie alleen maar aanmoedigen en daarom is “Week Zonder Vlees” de Campagne van het Jaar. We zijn ook blij dat verschillende We’re Smart restaurants ons hierin ook volgen!”

Media van het Jaar: Saisonnier Magazine

Motivatie: Culinaire Saisonnier is als kwaliteitsmagazine al jaren een vaste waarde in de Benelux. We’re Smart was zeer blij toen hoofdredacteur Edwin Loos ons liet weten helemaal achter onze “Denk Groenten! Denk Fruit!”-filosofie te staan en die ook te willen uitdragen in zijn magazine. Gezien Saisonnier in zijn denken op dezelfde lijn staat als We’re Smart, kon het niet anders dan dat we het magazine in de categorie “Media van het Jaar” lieten winnen. Dik verdiend!”

Product van het Jaar: Arqan Argan oil

Motivatie: “Niet alleen is de kwaliteit erg hoog, ook het verhaal en de gezondheidsvoordelen zijn top! Dit vloeibare goud is als het ware de nieuwe “truffel” of “kaviaar” van de groentekeuken. De Arqan Argan olie maakt een echt verschil als je het aan tafel druppelt op de juiste groentecreaties. Ze voegt een extra verfijnde smaak en een fijne parfum toe aan de bereiding.”

Speciale Future Award van het Jaar: Chef Jean-André Charial van L’Oustau de Baumanière

Motivatie: L’Oustau de Baumanière had al een groentemenu in 1987 en dat is alleen te danken aan chef Jean-André Charial die vroeg door had dat groenten enorme culinaire troeven hebben. Tot op vandaag is het groentemenu een signatuur van het huis, in die mate dat het menu vandaag zo’n succes kent dat het geserveerd wordt aan 50% van de gasten. Daarom willen we pioneer Jean-André Charial hiervoor eren met de Special Future Award 2023.”

Persoon van het Jaar: Paul Newnham van Chef’s Manifesto

Motivatie: Paul Newnham is een voorvechter en een believer van de pure plant wereld. Als Director, van het SDG2 Advocacy Hub Secretariat enCoordinator van Chef’s Manifesto, Good Food for All en Beans is How, reist hij de wereld rond om iedereen te overtuigen dat het anders kan en moet. Alles wat hij doet is helemaal in synergie met het DNA van We’re Smart en daarom willen hem danken en eren voor zijn dagelijkse inzet en werk. Als SDG wil We’re Smart hem dan ook uitroepen tot Persoon van het Jaar 2023!”

LINK NAAR FOTO'S WE'RE SMART AWARDS


Frank Fol, bezieler We're Smart
Frank Fol, bezieler We're Smart
Frank Fol: “Met deze verschillende initiatieven bouwt We’re Smart verder aan een brede internationale beweging van chefs, restaurants, voedingsbedrijven en andere stakeholders. Samen moedigen we iedereen aan om betere keuzes te maken, voor een betere toekomst voor ons allemaal.” ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 

Perscontact

Hebt u vragen of wilt u meer info? Wenst u onder strikt embargo informatie over de winnaars van de We’re Smart Awards? Of wilt u alvast een interview inplannen met organisator Frank Fol of de winnende chefs? 

Neem dan gerust contact op met:

saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

Over We’re Smart®

We’re Smart is de onbetwiste referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit. Het geesteskind van Frank Fol, De Groentekok®, erkent en promoot individuen, restaurants en organisaties die groenten en fruit centraal stellen in voeding. 

In de jaarlijkse culinair-gastronomische gids We’re Smart Green Guide vind je de beste groenterestaurants ter wereld, gerangschikt van één tot vijf Radijzen. De We’re Smart Awards belonen elk jaar de beste groenterestaurants en -organisaties. En in de We’re Smart Academy delen de beste groentechefs ter wereld hun kennis met iedereen die interesse heeft in gezonde en ecologische voeding. Zo draagt We’re Smart® zijn steentje bij aan een gezonde, duurzame en ecologische wereld. 

We're Smart werd door de Belgische overheid in 2021 ​ geselecteerd als een van de officiële SDG-Voices, de ambassadeurs voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. 

Voor meer informatie, ga naar www.weresmartworld.com en bekijk het persdossier.

Volg We’re Smart World Facebook of We’re Smart Green Guide Instagram voor de laatste updates.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu