De transformatie van de financiële sector tegen 2030 wordt aangedreven door maatschappelijke, klanten- en technologische uitdagingen

Brussel, België, 30 november 2022 - KPMG brengt vandaag een nieuw rapport uit, Voices on 2030: Financial Services, waarin 30 sleutelfiguren uit de financiële wereld hun inzichten delen. Het rapport schetst het beeld van een sector die op de drempel van een fundamentele verandering staat het komende decennium. Verdere technologische innovatie en digitalisering, een bevolking die steeds diverser wordt en tegelijkertijd vergrijst, en urgente maatschappelijke uitdagingen als de klimaatopwarming zetten een turbo op de transformatie.

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van het Belgisch Financieel Forum laat het audit- en consultancybedrijf KPMG 30+1 hoofdrolspelers uit de financiële wereld aan het woord. Ze blikken vooruit naar de belangrijkste trends en evoluties die volgens hen de toekomst van de financiële sector zullen bepalen.

De KPMG-experts identificeren 6 domeinen waar de verandering in de financiële sector het verst zal gaan:

1. De consument staat in 2030 centraal in het financiële ecosysteem

Tegen 2030 staat de klantervaring meer dan ooit centraal in de financiële dienstverlening. Financiële spelers ontpoppen zich tot een persoonlijke assistent, met services die de puur financiële dienstverlening overstijgen. Innovatieve producten bieden een antwoord op de veranderende consumentenbehoeftes en creëren een customer journey die naadloos in het dagelijks leven van klanten geïntegreerd is, zowel in de echte wereld als in de virtuele wereld. Consumentenvertrouwen is daarbij onderscheidende factor nummer één. Een waterdichte databescherming is de enige manier om dat vertrouwen te winnen.

2. Investeringen in databescherming pieken, maar een grote veiligheidscrisis voor 2030 valt niet uit te sluiten 

De financiële sector profiteert van gegevens en nieuwe technologieën om hypergepersonaliseerde diensten te leveren en operationele efficiëntie te optimaliseren. Technologie verbetert de beveiliging, maar een nulrisico bestaat niet. Niemand durft een grote veiligheidscrisis voor 2030 volledig uit te sluiten. Vandaar het belang om goed voorbereid te zijn.

3. De financiële sector is een hefboom voor duurzame verandering, met name als toegangspoort tot kapitaal voor groene infrastructuur en hernieuwbare energie 

De financiële sector omarmt zijn cruciale rol als motor voor de transitie naar klimaatneutraliteit voluit. Om commerciële en maatschappelijke belangen met elkaar te verzoenen, is elke investeringsbeslissing ook een ESG-beslissing.

4. Een mensgerichte aanpak vervangt bureaucratie, sloopt traditionele silo’s en zorgt voor flexibele werkomgevingen

Het toenemende belang van menselijk kapitaal en de nood aan nieuwe skills doet de “war for talent” nog heviger opflakkeren. De strijd spitst zich niet alleen toe op de digital natives, maar ook op talent dat emotionele intelligentie koppelt aan een kritische en leergierige mindset. Het personeelsbestand wordt internationaler en flexibeler. De organisatiecultuur en het leiderschap zijn doorslaggevende elementen om talent aan te trekken, te ontwikkelen en aan boord te houden.

5. Regulatoren hebben zich aangepast aan de toegenomen complexiteit van het financiële ecosysteem en dwingen een strengere focus op governance af

Consumenten en regulatoren leggen de financiële sector tegen 2030 nog hogere standaarden op in vergelijking met vandaag. Om hun vertrouwen te winnen, dient er meer aandacht te komen voor gegevens- en privacybescherming. De regelgeving zal zich tevens intensiever richten op het bredere uitgebreide financiële ecosysteem inclusief crypto-activa. 

6. Drie duurzame businessmodellen zijn de winnaars van het nieuwe financiële landschap: schaalspelers, gespecialiseerde nichespelers en een paar vertrouwde merken

De financiële sector ziet er in 2030 anders uit dan vandaag, maar een revolutie zal er niet zijn. Nieuwe spelers en nieuwe samenwerkingen overstijgen de traditionele sectorgrenzen en maken alomtegenwoordige, hyper-gepersonaliseerde, real-time ervaringen mogelijk. Er ontstaat een nieuw financieel ecosysteem van gedeelde services en inkomstenstromen, waar geen enkele speler de consument op z’n eentje ‘bezit’. De CEO van het bank- en verzekeringswezen in 2030 is een dirigent van talrijke partnerships die samenwerken in een data-gestuurd ecosysteem.

Olivier Macq, Partner en Head of Financial Services bij KPMG in België: 

“Een sleuteldomein dat de meeste voices aanhalen, is de ambitie om de wereld beter achter te laten dan we haar aantroffen. Ze verwachten dat de ESG-doelen (Environmental, Social & Governance) verder aan belang zullen winnen, en dat de financiële sector een motor zal zijn voor positieve verandering. Dat gaat van het terugdringen van de klimaatverandering tot meer sociale rechtvaardigheid en gelijkheid.”

Jean Hilgers, voorzitter Belgisch Financieel Forum en directeur Nationale Bank België:

"Voorspellen hoe 2030 eruit zal zien voor de sector is een moeilijke oefening, vooral gezien de huidige geopolitieke en economische context. Maar uitdagingen creëren ook kansen voor regelgevers, beleidsmakers en de financiële sector om een grotere sprong de toekomst in te maken en ambitieuze doelen te stellen voor de langere termijn. De voorspellingen in het rapport zijn tastbaar genoeg voor de financiële sector om samen deze moedige nieuwe financiële toekomst aan te pakken."

Harry Van Donink, CEO van KPMG in België:

“In een financieel landschap dat razendsnel verandert en dat getekend is door onzekerheid is het belangrijk om een open dialoog te voeren over de grote maatschappelijke uitdagingen. Dit rapport toont duidelijk aan dat de overeenkomsten binnen de financiële sector talrijker en sterker zijn dan de verschillen. Door de hoofdrolspelers binnen de Belgische financiële wereld bij elkaar te brengen, willen we samen anticiperen op de uitdagingen én de opportuniteiten die op ons afkomen. We willen iedereen die bijdroeg aan dit rapport bedanken voor het vertrouwen in KPMG. Met deze gedeelde visie kunnen we met de hele sector het volgende decennium vormgeven.”

Link naar het Voices on 2030: Financial Services rapport van KPMG


Over KPMG in België
Met 1.900 medewerkers over het hele land biedt KPMG in België uw onderneming gepersonaliseerde en multidisciplinaire ondersteuning op het vlak van audit, accountancy, fiscaliteit en juridisch advies. We ondersteunen ook een brede waaier aan managementdiensten: van operationele efficiëntie en kostenbeheer tot digitale transformaties, risicobeheer en dealadvies. Onze lokale consultants ondersteunen u dankzij hun kennis en door het gebruik van innovatieve tools om u te helpen elk van uw uitdagingen aan te gaan.

Algemene contactinfo:
KPMG in België ​
Luchthaven Brussel Nationaal 1K, 1930 Zaventem. ​
Tel: +32 2 708 4300
www.kpmg.com/be 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

[email protected]

www.manley.eu