De val van de corporate athlete: tijd voor een nieuw leiderschap
In deze bizarre en hectische tijden waarin de druk op CEO's en leiders van bedrijven ongekend hoog is, moeten we ons deze vraag durven stellen. “Is het verwachten van continue topprestaties wel realistisch?” Het recente nieuws over topbestuurders die gedwongen worden hun functies neer te leggen vanwege chronische stress en burn-out, werpt een verontrustend licht op de houdbaarheid van de alerte en overenergieke cultuur waarin zij opereren. Het is duidelijk dat er een urgente behoefte is aan een nieuw leiderschapsparadigma dat gericht is op collectieve intelligentie en ondersteunende structuren.
Meer chronische stress door continue druk
De verantwoordelijkheden van een CEO zijn enorm. Naast het dagelijkse management, zoals strategievorming en het behalen van financiële doelstellingen, moeten ze ook nog eens rekening houden met een complex scala aan externe factoren, variërend van geopolitieke spanningen tot veranderende waarden op het gebied van duurzaamheid en diversiteit. Bovendien zijn de dynamieken verschoven. Werknemers en klanten hebben meer invloed gekregen waardoor de druk op leiders alleen maar toeneemt. Daarnaast dragen ook de repercussies van de COVID-pandemie en de toenemende inflatie bij aan deze situatie. De economische druk op bepaalde bedrijven is merkbaar. Het opkomende fenomeen van thuiswerken speelt hierbij ook een rol. Met personeel dat minder fysiek aanwezig is op de werkvloer, ervaren CEO's wellicht een gevoel van verminderde controle over de gang van zaken, wat bijdraagt aan onzekerheid. In deze verstikkende context is het niet langer haalbaar om te verwachten dat ze als 'corporate athletes' functioneren. Niemand kan altijd fit, energiek en stressbestendig zijn. De tol die deze overdreven druk eist, wordt steeds duidelijker. Gevallen van burn-out en stressgerelateerde gezondheidsproblemen treffen steeds vaker bedrijfsleiders en het topkader.
Een nieuwe benadering van leiderschap
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden is een andere benadering in leiderschap noodzakelijk. Een strategische denkwijze die gericht is op collectieve intelligentie, waarbij leidinggevenden zich kwetsbaar opstellen, ervaringen delen en samenwerken. Het is een zware last om de eindverantwoordelijkheid te dragen voor alles. Zelfs met een goed en sterk team, is het niet evident voor een bedrijfsleider om urgente beslissingen te nemen. Ondernemingen en de bredere samenleving moeten meer waardering tonen voor de enorme uitdagingen waarmee directeurs worden geconfronteerd en hen voorzien van de nodige ondersteuning en erkenning. Een inclusieve en ondersteunende omgeving is niet alleen cruciaal voor het welzijn van CEO's, maar ook voor het bevorderen van diversiteit in leiderschap. Vrouwen, die vaak meer belang hechten aan een gezonde werk-privé-balans én sterk zijn in het creëren van verbindingen en samenwerking, zullen optimaal gedijen in een leiderschapscultuur die gericht is op collectiviteit. Bij EO leert de ervaring ons alvast dat ondernemers erop vooruit gaan als ze samenkomen, onderling connecteren en hun vragen maar ook hun onzekerheden kunnen en durven delen. Dialoog is essentieel.
Nadruk op transparantie en positief denken
Het is tijd voor een nieuw denkpatroon dat gebaseerd is op collectieve intelligentie, ondersteuning en mental coaching. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het omgaan met stress, het stellen van doelen, het verbeteren van concentratie én focus waren nooit meer nodig dan vandaag. Laat ons vooral spreken over de positieve impact en meer transparantie creëren rond leiderschap. Alleen door cruciale veranderingen door te voeren, kunnen we de val van de ‘corporate athlete’ omkeren en een duurzame toekomst van management en goed bestuur veiligstellen.
Priyanka Mehta en Mieke Verstraeten
respectievelijk voorzitter en bestuurslid van EO Belgium