Digitale munt Buck-e overtuigt 50 procent meer kinderen om met de fiets of te voet naar school te gaan

  • Izegem vijfde Vlaamse gemeente die verkeersveiligheid vergroot met Flow Pilots
  • Al 3.000 kinderen verzamelen Bucks door met de fiets of te voet naar school te gaan

Izegem | Antwerpen - Veilige, gezonde schoolomgevingen creëren en tegelijk de lokale middenstand een stevige duw in de rug geven? Buck-e, een oplossing van het Antwerpse technologiebedrijf Flow Pilots, beloont kinderen als ze te voet of met de fiets naar school gaan. Ze verdienen digitale munten die ze kunnen uitgeven bij de handelaars in de gemeente. Scholen die met Buck-e aan de slag gingen, zagen het aantal wandelende en fietsende leerlingen met gemiddeld 50 procent stijgen.

Veel gemeenten worstelen met druk autoverkeer in schoolomgevingen. Op vraag van de gemeente Bonheiden werkte Flow Pilots daarom een systeem uit dat kinderen aanmoedigt om vaker te voet of met de fiets naar school te komen. Met behulp van innovatieve technologie ontwikkelde het Antwerpse bedrijf het beloningssysteem Buck-e. Ouders die hun kinderen registreren op de website ontvangen een RFID-chip (radio frequency identification chip) die ze aan de fietsspaken of aan de boekentas kunnen bevestigen. Een draadloos systeem aan de schoolpoorten scant de chip.

Elke dag dat kinderen in Izegem met de fiets naar school komen, verdienen ze speciale digitale munten: Bucks. Die Bucks kunnen ze spenderen op de kermis. Op die manier zorgt Izegem voor veiligere en gezondere schoolomgevingen door de auto terug te dringen én geeft de stad het verenigingsleven een boost. 

Caroline Maertens, schepen van mobiliteit en fietsbeleid in Izegem, vertelt: "Een pak meer mensen op de fiets krijgen, dat is de uitdaging die we in Izegem aangaan. Met Buck-e hebben we de juiste tools in handen om kinderen meer te laten fietsen naar school."

Digitale technologie met impact

Al vijf Vlaamse gemeenten voerden de Buck-e in. Naast Izegem, draait ook in Bonheiden, Schelle, Koksijde en Peer de Buck-e al op volle toeren bij zowel de scholen als de lokale middenstand.

“Buck-e toont hoe je digitale technologie kan inzetten om een brede maatschappelijke impact te creëren”, verduidelijkt CEO Dewi Van de Vyver van Flow Pilots. “Het is cruciaal om naast de gemeente ook de scholen, de ouders en de handelaars mee aan boord te krijgen. Daarom maakten we een heel gebruiksvriendelijk product, zeker omdat de doelgroep in de allereerste plaats de schoolkinderen zélf zijn. De eerste resultaten zijn bijzonder bemoedigend: in de scholen die mee in Buck-e gestapt zijn, is het aantal leerlingen dat te voet of met de fiets naar school komt gemiddeld met 50 procent toegenomen. Het systeem is klaar om nog veel meer scholen te veroveren.”

Mogelijkheden voor bedrijven

Flow Pilots blijft de digitale impactmunt Buck-e continu verfijnen en wil het ook inzetten bij andere organisaties en bedrijven. Dewi Van de Vyver: “Bedrijven die hun werknemers op een eenvoudige manier hun woon-werk verkeer willen laten verlopen, universiteiten die hun studenten willen aansporen om met de fiets naar de campus te laten komen, pretparken die bezoekers uit de buurt willen aanmoedigen om met de trein te komen, … Iedereen die op zoek is naar nieuwe oplossingen om mobiliteitsgedrag te veranderen, kan dit beloningssysteem introduceren.”

 

 

/////

 

Over Flow Pilots

Flow Pilots maakt gebruik van slimme digitale technologieën voor het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van digitale producten en diensten die bedrijven helpt hun omzet te verhogen, kosten te verlagen en vrijheid en flexibiliteit te bieden aan hun werknemers. De methodologie van Flow Pilots gaat van businesscase over concept, ontwerp, productontwikkeling en implementatie tot beheer van de applicaties. Hiervoor brengt Flow Pilots de nodige creatieve, technische en zakelijke specialisten samen. Dankzij haar flexibiliteit, creativiteit en professionele aanpak is Flow Pilots de ICT-partner van o.a. Assuralia, Soudal, Belfius, Westtoer, Axa, Agfa, Janssen Cilag en BNP Paribas. Flow Pilots werd opgericht in 2011 en is gevestigd in Antwerpen met 30 medewerkers. Het bedrijf maakt sinds 2017 deel uit van de groep CipalSchaubroeck. 

Nathalie Claessens

Perscontact Flow Pilots, Content Cats

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu