Eerste investering van Marc Coucke’s hardwarefonds gaat naar Zeal Robotics

Comate Ventures en Start it @KBC bundelen de krachten om innovatieve robotica naar de markt te brengen

Leuven, 3 augustus 2022 - Logistiek roboticabedrijf Zeal Robotics kan als allereerste onderneming rekenen op pre-seed funding van Comate Ventures. Het investeringsfonds van high-tech designbedrijf Comate en Marc Coucke’s holding Alychlo focust specifiek op start-ups die innovatieve hardware producten bouwen. Zeal Robotics wil distributiemagazijnen transformeren met een nieuwe generatie autonome robots. Om die snel naar de markt te brengen, vervoegt de Leuvense start-up het netwerk van ’s lands grootste accelerator Start it @KBC.

Overal ter wereld is de nood aan logistiek personeel hoog. In de Verenigde Staten staan een half miljoen logistieke vacatures open en vinden e-commercereuzen als Amazon geen volk meer voor hun distributiecentra. Ook in België vormt het groeiende personeelstekort na de coronacrisis een nieuwe bedreiging voor de toevoerketens. Zeal Robotics ontwikkelt robots die niet alleen het fysiek zware werk van de arbeiders verlichten, maar ook een oplossing bieden voor de nood aan logistieke medewerkers. Door gebruik te maken van Artificiële Intelligentie en 3D-visie maakt de Leuvense start-up de robots sneller, reactiever en veiliger dan de huidige generatie in magazijnen en distributiecentra.

Het team van Zeal Robotics
Het team van Zeal Robotics
“Er vallen nog heel wat efficiëntiewinsten te rapen bij de logistieke robots”, zegt Sven De Craemer, een van de drie oprichters van Zeal Robotics. “Vandaag gebruiken bedrijven overal dezelfde robots. Die zijn niet alleen verouderd, het zijn ook standaardversies die niet aangepast zijn aan de omgeving waarin ze werken. Onze geavanceerde robots kunnen zonder bijkomende interne infrastructuur volledig autonoom goederen verplaatsen. Zo kunnen bedrijven ze meteen inzetten en waar nodig verder opschalen.”
Sven De Craemer, co-founder Zeal Robotics
Sven De Craemer, co-founder Zeal Robotics

‘Potentieel om uit te groeien tot een grote Europese speler’

Zeal Robotics is de allereerste startup die pre-seed funding ontvangt van Comate Ventures. Dat investeringsfonds werd vorig jaar opgericht en focust specifiek op innovatieve hardware. Het is een joint venture van ingenieurs- en productontwikkelingsbedrijf Comate en de familiale investeringsholding van Marc Coucke, Alychlo:

“Wij willen mee onze schouders zetten onder de pioniers en de technologische innovaties van morgen”, verduidelijkt Coucke. “Zeal Robotics zit in een interessante niche in de uitdagende hardware sector, en heeft daar het potentieel om uit te groeien tot een internationale speler”.
Sander Van den dries en Wouter Foulon, co-founders van Comate, met Marc Coucke
Sander Van den dries en Wouter Foulon, co-founders van Comate, met Marc Coucke
Wouter Foulon, CEO van Comate, vult aan: “Zeal is voor ons een perfect voorbeeld van een highly skilled team in combinatie met een baanbrekend idee. Wij hebben ervaring en expertise in het ontwikkelen van hardware. We weten dat het een moeilijk, risicovol én duur proces is. Comate Ventures kan start-ups die hardware bouwen een springplank bieden om op een zo efficiënt mogelijke manier tot het juiste product te komen. België heeft geniale ingenieurs en wetenschappers, maar wie alleen maar op technologie focust, mist soms de visie op de eindgebruiker of het businessmodel, waardoor het product nooit een succes kan worden. Daarom hebben we Zeal Robotics in contact gebracht met Start it @KBC, dat opkomende hardware- en roboticabedrijven ondersteunt.”

Start it @KBC en Comate bundelen de krachten

Samen met het ingenieursteam van Comate ontwikkelt Zeal Robotics nu volop hun hardware. De robots zullen volledig in Europa worden vervaardigd. In het voorjaar van 2023 moet een eerste prototype klaar zijn. Binnen het acceleratorprogramma van Start it @KBC, het grootste startup netwerk van het land, kan Zeal Robotics dan weer rekenen op begeleiding om een duurzaam businessmodel op te zetten en om internationale markten te veroveren.

Lode Uytterschaut, oprichter en CEO van Start it @KBC: “Zeal Robotics zoekt logistieke bedrijven om te co-creëren en pilootprojecten op te zetten. Wij kunnen hen matchen met corporates binnen ons netwerk die op zoek zijn naar innovatieve hardware. Comate en Start it @KBC vullen elkaar perfect aan. We hebben al een partnership, en het is de bedoeling dat we in de toekomst nog meer ondernemers aantrekken die innovatieve hardwareproducten naar de markt willen brengen.”
Lode Uytterschaut, oprichter & CEO Start it @KBC
Lode Uytterschaut, oprichter & CEO Start it @KBC


saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu