Energie.be maakt volledige compensatie van de impact van CO2-uitstoot bij gasverbruik mogelijk door bomen te planten

Brussel - Energie.be geeft als eerste Vlaamse energieleverancier de mogelijkheid om de impact van de CO2-uitstoot van ons gasverbruik te compenseren. Consumenten kunnen online volgen hoeveel CO2-uitstoot hun gasverbruik veroorzaakt en hoeveel bomen er nodig zijn om de negatieve gevolgen ervan te herstellen. Met een kleine bijdrage kunnen ze deze bomen ook effectief laten planten.

3 euro per maand

Wie voor deze compensatie kiest, betaalt een kleine meerprijs van 0,3 eurocent per verbruikte kWh gas. Gemiddeld verbruikt een huishouden 1.000 kWh per maand, wat dus neerkomt op 3 euro per maand. Per 1.000 consumenten die intekenen op dit nieuwe aanbod, worden ongeveer 5.716 bomen per jaar geplant, in België en Madagaskar. Dat is meer dan 30.000 m² bos, dat de totale CO2-uitstoot van hun gasverbruik zal opnemen. De consumenten krijgen helder inzicht in hoeveel bomen er precies voor hen geplant worden en kunnen de evolutie van deze projecten online opvolgen via een impactdashboard met satellietbeelden. Energie.be mikt op 5000 deelnemde klanten tegen het einde van het jaar, goed voor 28.500 bomen of 162.000 m2 bos.

Samenwerking met Go Forest

Om de bomen aan te planten, werkt Energie.be samen met Go Forest, een jong Belgisch bedrijf gespecialiseerd in wereldwijde herbebossing.

Bart Feyen, co-CEO van Energie.be: “We kozen voor Go Forest omdat zij 100% transparant werken, waardoor ook wij 100% transparant kunnen laten zien welke impact het planten van bomen heeft en hoe de bijdrage van onze klanten daarvoor zorgt.”
Bart Feyen, co-CEO van Energie.be
Bart Feyen, co-CEO van Energie.be
Sarah Parent, co-founder en CEO van Go Forest: “Hoewel we hier geen gebruik maken van het carbon credits-systeem, zorgen we ervoor dat het voor elke klant duidelijk is hoe hun aangeplante bomen bijdragen aan natuurherstel. En hoe ze zo dus hun voetafdruk verkleinen. Door het lokaal (in België) en globaal (in Madagaskar) planten van bomen, is dit initiatief ook erg belangrijk op het vlak van awareness.”
Sarah Parent, co-founder en CEO van Go Forest
Sarah Parent, co-founder en CEO van Go Forest

Strijd tegen de klimaatverandering

Energie.be wil met dit nieuwe aanbod actief bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Gas is verantwoordelijk voor driekwart van de CO2-uitstoot die voortvloeit uit ons energieverbruik. Volledig overschakelen op biogas of groene alternatieven is vandaag voor heel wat gezinnen nog niet mogelijk door een gebrek aan infrastructuur of omdat het te duur is. Maar de grote negatieve impact van het gebruik van gas op onze planeet schreeuwt om natuurherstel. Daarbij is het planten van bomen een effectieve oplossing voor het opnemen van CO2 en het herstellen van de biodiversiteit, terwijl er sociale impact gecreëerd wordt.

Tom Van Den Bosch, co-CEO van Energie.be
Tom Van Den Bosch, co-CEO van Energie.be
Tom Van Den Bosch, co-CEO van Energie.be: “We zijn ons ervan bewust dat het planten van bomen niet alle klimaatproblemen oplost. Het ultieme doel moet géén CO2- uitstoot zijn. Maar in de transitiefase kunnen we met Energie.be wel een actieve en positieve bijdrage leveren. Uit onze bevraging bij consumenten blijkt dat 73 procent het belangrijk vindt om een inspanning te doen. Met dit initiatief maken we dit mogelijk.”

Data uit onderzoek bij 423 respondenten

  • 85% van de Vlaamse markt is bezig met klimaat(opwarming)(som: 20% zeer veel, 65% toch wel een beetje)
  • 73% geeft aan acties te ondernemen. 10% hiervan geeft zelfs aan zelf al veel acties te ondernemen.
  • 50% van de ondervraagden is bezig met de CO2-uitstoot van hun energieverbruik.
  • 56% vindt het een waardevol idee dat de energieleverancier een optie aanbiedt om te impact van ons gasverbruik te compenseren. 

Gasverbruik en bomen ter compensatie

Het gasverbruik kan sterk variëren afhankelijk van de samenstelling van het huishouden, met name het aantal personen in het huishouden, maar nog meer indien je naast koken en het verwarmen van water, ook gas gebruikt om de woning te verwarmen. ​ Een alleenstaand persoon in een huishouden dat aardgas uitsluitend gebruikt voor het verwarmen van warm water en koken, vertoont vaak het laagste gasverbruik. Bij een gemiddeld verbruik bedraagt de compensatiekost doorgaans €5 per jaar. In contrast hiermee zal een huishouden van vier personen, met bijvoorbeeld twee ouders en twee kinderen, een jaarlijkse compensatiekost van gemiddeld €8 hebben om het aantal bomen te planten in lijn met de impact van hun gasverbruik. Wanneer de woning ook wordt verwarmd met aardgas, kan het verbruik soms wel 10 keer hoger liggen dan in de voorgaande situaties. Voor een alleenstaand persoon ligt 6 bomen in lijn met de impact van hun gasverbruik op de planeet. Voor een koppel zijn dit 8 bomen. Acht bomen komt neer op €50 per jaar. Een huishouden van vier personen verbruikt gemiddeld 20.000 kWh. Voor dit verbruik geven we best 10 bomen per jaar terug aan de planeet. Naast alle andere positieve gevolgen van het planten van bomen, kunnen deze 10 bomen ook 4 ton CO2 opnemen. Tien bomen planten via ons programma komt overeen met €59 aan compensatiekosten. Ten opzichte van de totale gasfactuur, is dit nog steeds minder dan 3%.

Hoeveel bomen heb jij nodig om de impact van je gasvebruik te compenseren?

Hieronder vind je een overzicht van gemiddelde verbruiken, de bijhorende uitstoot en hoeveel bomen en bijdrage er nodig zijn om de impact van je CO2 uitstoot te compenseren.

De meest bepalende factoren zijn de grootte van je huishouden (aantal personen) en of je je woning verwarmt met gas.


saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu