Enquête 5 jaar Start it @KBC: Economische impact én groeipotentieel van start-ups is enorm

Start it @KBC opent nieuwe Gentse hub in bijzijn Mathias De Clercq en onthult cijfers start-up community

  • Start-ups verkochten samen voor 113 miljoen euro
  • Start-ups haalden voor 160 miljoen euro funding op
  • 50% financiering start-ups komt van subsidies, business angels en venture kapitaal; crowdfunding blijkt geen populaire manier van geld ophalen
  • Slechts 1 op 10 salesmeetings leidt tot een getekend contract: start-ups moeten vooral leren de deal te closen
  • M/V/X gezocht: bijna 1.000 vacatures bij start-ups Start it @KBC
  • No lonesome cowboys: een start-upteam bestaat gemiddeld uit 4,3 leden

Gent, 29 januari 2019 — De start-ups van Start it @KBC realiseerden samen al meer dan 113 miljoen euro aan sales en gaan de komende 6 maanden 954 mensen aanwerven. Dat zijn enkele opvallende resultaten van een bevraging die de grootste accelerator in België uitvoerde bij haar actieve start-ups en alumni. De eerste resultaten werden op 29 januari voorgesteld tijdens de opening van Start it @KBC Dok Noord, de nieuwe Gentse hub van de start-up accelerator. “Start it @KBC viert dit jaar haar vijfde verjaardag, voor ons de perfecte aanleiding om onze economische impact te meten en de verkoop- en financieringscijfers van onze start-ups in kaart te brengen”, vertelt Lode Uytterschaut, founder van Start it @KBC. “De cijfers bevestigen een aantal veronderstellingen en laten ons toe ons aanbod nog beter af te stemmen op de noden van de start- en scale-ups in ons land.”

Samen realiseerden de start-ups van Start it @KBC de voorbije vijf jaar meer dan 113 miljoen euro sales. Ze haalden bovendien zo’n 160 miljoen euro op aan funding. Dat blijkt uit de tussentijdse stand van een enquête die Start it @KBC uitvoerde bij de actieve start-ups en alumni uit het netwerk. Bijna 60% van de bevraagde bedrijven vulde de vragenlijst al in.

Als accelerator zijn we in de eerste plaats trots op de verkoopcijfers van onze start-ups. We focussen zeer sterk op Sales en gaan dat in de toekomst zelfs nog meer doen. ‘Client money’ geeft start-ups immers de best mogelijke kansen op overleven, meer dan funding”, zegt Lode Uytterschaut.

Closing the deal
Er is bovendien nog heel wat groeipotentieel, zo blijkt: slechts één klantenmeeting op tien leidt tot een getekend contract. “Start-ups schijnen vaak te denken dat een contract binnen is wanneer de klant mondeling zijn akkoord geeft. In de realiteit begint het sales proces dán pas, en zo worden er jammer genoeg heel wat warme contacten verbrand. Vaak speelt hier een gebrek aan ervaring. Als accelerator trainen we onze start-ups in die laatste fase: het sluiten van de deal.

Crowdfunding weinig populair
Opvallend: minder dan 2% van de start-ups halen geld op via crowdfunding. Subsidies, venture capital en business angels zijn samen goed voor bijna de helft van de funding van de start-ups. “Heel wat start-ups worden in een vroege fase gesubsidieerd door de overheid. De vraag is of die overheidsfunding er niet net voor zorgt dat start-ups te lang blijven hangen in hun R&D-fase. Als startende onderneming moet je zo snel mogelijk proberen je product te valideren in de markt; klanten vinden die er de juiste prijs voor willen betalen. Je product moet niet 100% ‘af’ zijn voor je het op de markt brengt, het zal trouwens nooit af zijn. Don’t find more angels, find buyers!”, aldus Lode.

1.000 maal M/V/X gezocht
Voor wie dacht dat start-ups vaak alleen werken: amper 7,3% van de start-ups is een lonely cowboy. Gemiddeld heeft een start-up 4,3 mensen in dienst.

Start-ups blijken bovendien belangrijke werkgevers: de voorlopige respondenten (57%) geven allen samen aan de komende 6 maanden 450 mensen aan te werven. Als je dat extrapoleert naar de volledige community, hebben de start-ups binnen Start it @KBC zo’n 954 nieuwe vacatures in te vullen.

B2B-land België
Met 80,3 % is de grote meerderheid van de start-ups actief in B2B (52,8%) en B2B2C (27,5%). Slechts een vijfde kiest voor B2C. “We vermoeden dat sommige start-ups beginnen met een B2C-model, maar gaandeweg meer opportuniteiten zoeken en vinden in de B2B-markt. Investeerders bevestigen trouwens keer op keer dat België, met haar kleine aantal inwoners maar sterk uitgebouwde bedrijvennetwerk, vooral een B2B-land is”, zegt Lode Uytterschaut.

85% van de start-ups zijn actief in digitale of technologische domeinen. Dat betekent ook dat 15% niet-tech is. Als je kijkt naar de M/V-verhouding in de bedrijven, zijn vrouwelijke ondernemers nog steeds ondervertegenwoordigd, al neemt hun aantal toe.

De deadline voor de eerstvolgende pitchwave van Start it @KBC is 7 maart 2019. Tot dan kunnen start-ups die zich kandidaat willen stellen voor Start it @KBC hun dossier indienen via www.startit.be.

/////

Noot voor de redactie:
De bevraging ​ ging van start op 5 december 2018. In totaal werden 451 actieve start-ups en alumni van Start it @KBC bevraagd. 57% van hen vulde de enquête in. ​ De resultaten vermeld in dit persbericht zijn m.a.w. een tussenstand. Sommige cijfers werden geëxtrapoleerd op basis van de voorlopige resultaten.

Start it @KBC blijft de survey verrijken met de gegevens van de ontbrekende actieve ondernemingen om beter inzichten te krijgen in de behoeften van de start-ups.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu