Fatinha Ramos gekroond tot algemene 'professional' winnaar prestigieuze World Illustration Awards

Belgisch-Portugese illustratrice bekroond voor tekening over zelfdoding in Scientific American

Antwerpen, 12 oktober 2021 - Illustratrice Fatinha Ramos heeft de titel 'Overall Professional Winner' van de World Illustration Awards 2021 in de wacht gesleept. Ze kreeg de prestigieuze internationale prijs voor ‘The Other US Epidemic’, een illustratie over zelfdoding die ze maakte voor Scientific American

De World Illustration Awards worden uitgereikt door de Britse Association of Illustration (AOI), in samenwerking met de Amerikaanse Directory of Illustration. De awards zetten al 45 jaar internationaal illustratietalent in de bloemetjes.

De Antwerps-Portugese illustratrice Fatinha Ramos gooide hoge ogen op de editie van 2021. De affiche die ze maakte voor de Voorleesweek van Iedereen Leest haalde de shortlist. Met ‘The Other US Epidemic’ schoot ze de hoofdvogel af. Ze won de World Illustration Award in de categorie ‘Professional Editorial’. Ramos maakte de illustratie voor Scientific American, een populair Amerikaans wetenschapsmagazine dat 3,5 miljoen lezers heeft en al bestaat sinds 1845.

The Other US Epidemic
The Other US Epidemic
“De illustratie gaat over zelfdoding, ook aan de andere kant van de oceaan een onderbelichte epidemie”, verduidelijkt Ramos. “Ik wilde vooral de enorme emotionele impact van zelfdoding vatten met mijn tekening. Je kan de illustratie op twee verschillende manieren interpreteren: vanuit het standpunt van de persoon die afscheid neemt, of vanuit het standpunt van de persoon die achterblijft.”
Affiche Voorleesweek
Affiche Voorleesweek

‘Een emotionele snaar raken’

Fatinha Ramos werkte de voorbije jaren voor onder andere het MoMA (Museum of Modern Art) in New York, Google, The New York Times en TIME. Maar ook modehuizen, culturele instellingen, ngo’s en overheden kloppen bij haar aan. Naast redactionele illustraties maakt ze ook affiches, kinderboeken, muurschilderingen en zelfs keramiek. Haar werk was te zien op exposities in Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze sleepte al verschillende internationale prijzen in de wacht.

Fatinha Ramos
Fatinha Ramos

De illustratrice creëert in haar illustraties een denkbeeldige wereld met een rijk kleurenpalet en unieke texturen. Net als de bekroonde illustratie ‘The Other US Epidemic’ heeft haar werk ondanks de surrealistische composities vaak een sterke emotionele betekenis.

“Ik wil altijd een snaar raken bij de mensen die mijn illustraties bekijken”, legt Ramos uit. “Ik kaart geregeld belangrijkste maatschappelijke vraagstukken aan: seksisme, racisme, de opwarming van de aarde,… Ik heb altijd al geloofd dat illustraties een bijzonder doeltreffend instrument kunnen zijn om een stem te geven aan diegenen die gehoord moeten worden. Dat is precies wat ik met ‘The Other US Epidemic’ wilde doen: met één beeld onder het vel van de lezer/kijker kruipen.”

Meer informatie vindt u op de website van de Association of Illustrators.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu