Florian De Ruyck van restaurant Alain Bianchin bekroond tot The Star of Belgian Cuisine

Anderlecht, 26 april 2021 - De winnaar van de prestigieuze wedstrijd The Star of Belgian Cuisine is bekend: Florian De Ruyck van restaurant Alain Bianchin (Overijse) mag zich het komende jaar The Star of Belgian Cuisine noemen. Hij en zijn team zullen België in oktober ook vertegenwoordigen tijdens de Global Chefs Challenge.

The Star of Belgian Cuisine is al aan zijn zesde editie toe en wordt georganiseerd door Mastercooks Pierre Wynants en Frank Fol. De halvefinalisten gingen dit keer - coronaproof - aan de slag met schorseneren, Cornet-bier en Callebaut-chocolade, typisch Belgische producten. 

Topchef Florian De Ruyck en zijn team van restaurant Alain Bianchin haalden het tijdens de spannende wedstrijd van de andere finalisten Nicolas Tournay (Le Mont-à-Gourmet) en Grégory Marichal (Restaurant/Traiteur Marichal). Graanmarkt13 moest op het laatste nippertje afhaken omwille van een Covid-19 besmetting in het team.

De teams werden beoordeeld door 10 topchefs, waaronder Mastercooks Pierre Wynants, Frank Fol en René Mathieu.

Mastercook Pierre Wynants: "Team Restaurant Alain Bianchin brengt alle ingrediënten in hun gerechten in balans en zoekt de diepten van de echte smaak, bovendien met gemak hedendaags en met finesse gepresenteerd. Felicitaties aan Florian De Ruyck en zijn hele team, die dankzij de kwaliteit die ze brengen de toekomst van ons beroep verzekeren."

Mastercook Frank Fol: “Het was een hele uitdaging om The Star of Belgian Cuisine te kunnen organiseren in deze moeilijke Covid-tijden. Maar ik ben heel blij dat het ons gelukt is en dat zo’n sterke teams in competitie zijn kunnen gaan om de Belgische producten en keuken te promoten. Proficiat aan Chef Florian De Ruyck en het team van Alain Bianchin! Ze zijn een terechte winnaar en mogen met fierheid de titel van The Star of Belgian Cuisine 2020-2021 dragen.”

Bloedstollende finale

Chefs Florian De Ruyck en Nicolas Tournay en hun teams mochten zich bewijzen in de finale van The Star of Belgian Cuisine, waarin ze binnen een tijd van 2 uur en 40 minuten een hoofdgerecht en dessert moesten bedenken en bereiden met ingrediënten uit de mystery box, in combinatie met de verplichte ingrediënten. De jury ​ beoordeelde hun gerechten op basis van presentatie, degustatie en harmonie met de geserveerde drank. Florian De Ruyck van restaurant Alain Bianchin haalde de felbegeerde wisselbeker uiteindelijk binnen. 

Chef Florian De Ruyck: Ik ben enorm gelukkig met deze titel van The Star of Belgian Cuisine, want onze concurrenten waren stuk voor stuk top. Dit is zonder meer een team-overwinning voor Alain Bianchin, een goed geolied team betekent dan ook álles in een keuken. Zonder team, geen restaurant! De wedstrijd verliep voor ons al bij al heel vlot, zonder noemenswaardige stressmomenten. We hadden ons vooraf ook heel goed voorbereid en de recepten geperfectioneerd tot in de puntjes.”

Global Chefs Challenge

Florian De Ruyck (restaurant Alain Bianchin) mag zich het komende jaar The Star of Belgian Cuisine noemen en krijgt naast de wisselbeker een waaier aan prijzen ter waarde van bijna 25.000 euro. 

Het winnende gerecht van Florian De Ruyck zal aan het grote publiek geserveerd worden in restaurant Alain Bianchin. Bovendien mag het team België vertegenwoordigen op de Europese finale van de Global Chefs Challenge.

Team Alain Bianchin:

  • CHEF: Florian De Ruyck
  • COMMIS: Klaudia Wyszynska
  • SOMMELIER: Vincent Collard
  • COACH: Gilles Hequet

Winnende gerecht:

Sfeerbeelden van de wedstrijd:

 

 

 

 

 

 

/////

Partners
Partners

Over The Mastercooks of Belgium: 40 jaar Belgische topgastronomie

The Mastercooks of Belgium zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die België rijk is en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving. Het Mastercook-kwaliteitslabel is voor chefs uitgegroeid tot de ultieme erkenning van hun creativiteit, ambitie en vakkennis. The Mastercooks of Belgium werd opgericht door topchef Pierre Romeyer in 1980. Om Mastercook te worden moeten chefs minstens 36 jaar zijn. Als Kandidaat Mastercook lopen ze eerst twee jaar stage, begeleid door een gevestigde Mastercook. Pas daarna kunnen ze een volwaardig Mastercook worden. In 2012 werd Frank Fol de zesde voorzitter van The Mastercooks of Belgium.

www.the-star.be ​
www.mastercooks.be
Ledenlijst Mastercooks
Ledenlijst Young Masters

Over The Star of Belgian Cuisine

The Star of Belgian Cuisine is een initiatief van de Belgische Mastercooks Pierre Wynants en Frank Fol, gesteund door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Léa van België. The Star of Belgian Cuisine is een nationale wedstrijd op internationaal niveau, die om de twee jaar wordt georganiseerd. De winnende chef mag zich een jaar lang The Star of Belgian Cuisine noemen en krijgt een wisselbeker en diverse prijzen. Het winnende gerecht wordt aan het grote publiek ook geserveerd in het restaurant van de finalist. Bovendien vertegenwoordigt het winnende team België op de Europese finale van de Global Chefs Challenge en maakt het kans om door te stoten naar de internationale finale in Abu Dhabi in 2022. Enkele winnaars van The Star of Belgian Cuisine zijn Florian De Ruyck (Alain Bianchin, Overijse), Sam Van Houcke ​ (Maste, Gent), Simon Denis (Comptoir de l’Eau Vive, Erpent) en Grégory Gillain (L’Eau Vive, Arbre).

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

[email protected]

www.manley.eu