Flow Pilots en Agoria brengen trends in de maakindustrie in kaart

"Er zijn nog heel wat opportuniteiten voor bedrijven die willen digitaliseren, maar ze moeten wel de juiste aanpak volgen"

Antwerpen, 10 juni 2021 - De maakindustrie evolueert razendsnel. En toch is er in deze sector nog een serieuze inhaalbeweging nodig op het vlak van digitalisering. Digitale transformatie biedt enorm veel groeimogelijkheden, maar vaak weten ondernemers niet goed hoe te beginnen of waarop ze het best inzetten om zoveel mogelijk meerwaarde te creëren. Dewi Van De Vyver, CEO van digitaal transformatiebedrijf Flow Pilots, en Carine Lucas van technologiefederatie Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.

1. Vraag en aanbod in kaart brengen
Iedereen weet intussen wel dat digitale transformatie belangrijk is, maar lang niet iedereen begrijpt wat die term precies inhoudt en wat de mogelijkheden zijn. Digitale transformatie is meer dan een blad papier digitaal maken. Het betekent een echte meerwaarde creëren. Er is vandaag een enorme stroom aan providers, die allemaal inspelen op een ander digitaal facet. Daardoor zien maakbedrijven door de bomen vaak het bos niet meer. Het is belangrijk dat digitale transformatiebedrijven heel duidelijk toelichten wat ze precies doen en voor wie, en welke expertise ze te bieden hebben. Dat helpt maakbedrijven voor de juiste oplossing te kiezen.

“Digitalisering is zo’n breed woord dat mensen vaak niet weten wat het allemaal voor hun bedrijf kan doen. Als technologiefederatie hebben we DigiConnect ontwikkeld om te tonen wat digitalisering kan betekenen, om de markt in kaart te brengen en vraag en aanbod te matchen." - Carine Lucas, Expert Innovation bij Agoria.
Carine Lucas, Expert Innovation bij Agoria
Carine Lucas, Expert Innovation bij Agoria

2. Bedrijven blijven aarzelen door pandemie
Maakbedrijven beseffen dat digitale transformatie een must is. Dat heeft de Covid-pandemie pijnlijk duidelijk gemaakt. 'Elk zijn pc met vaste lijn' werkt gewoon niet als iedereen thuis aan de slag gaat. Wegens de plots veranderde noden moesten veel bedrijven in sneltempo digitaliseren. Daardoor zijn afdelingen waar dat het prangendst was, zoals sales en back office, de laatste maanden wél getransformeerd in heel wat maakbedrijven. Maar in onzekere coronatijden blijven velen vaak twijfelen, waardoor de transformatie uitblijft in de domeinen waar die het meest meerwaarde kan opleveren.

Zo zegt 61% van de leidinggevenden dat hun bedrijf nog altijd niet over een volledig geïntegreerd systeem voor het beheer van digitale workflows beschikt. En 94% heeft nog altijd offline workflows zoals functioneringsgesprekken, zakelijke contracten en het goedkeuren van andere documenten. (bron: The Work Survey).

3. Low risk is populair... maar beperkt
Heel wat bedrijven kiezen voor zogenaamde off the shelf platformen omdat ze goedkoop en low risk zijn. Die vereenvoudigen een aantal processen, maar bieden eerder beperkte functionaliteiten. Bedrijven werken zo op den duur soms met een veelheid aan platformen die zelfs een stuk overlappende services bieden, maar nooit het totaalpakket coveren en samen toch een behoorlijk budget vertegenwoordigen. In dat geval kan een op maat gemaakt platform dat precies doet wat het moet doen, meer soelaas bieden.

"Het is belangrijk dat bedrijven in zee gaan met een digitaliseringspartner die hun bedrijfscultuur kent. Een partner die dichtbij is, kort op de bal kan spelen en het hele digitaliseringsproces op de voet kan volgen" - Dewi Van De Vyver, CEO Flow Pilots
Dewi Van De Vyver, CEO Flow Pilots
Dewi Van De Vyver, CEO Flow Pilots

4. Meer contact met eindgebruiker
De maakindustrie is een sector waar opvallend weinig of zelfs helemaal geen digitaal contact is tussen producent en eindgebruiker. Maar net daar ligt het grootste potentieel voor deze bedrijven. Eindgebruikers willen de herkomst van hun product kunnen traceren. Voor bedrijven is het dan weer erg waardevol te weten hoe die eindgebruikers hun product gebruiken en wat ze er goed en niet goed aan vinden. Dat helpt hen om hun producten en processen te verbeteren. Bovendien is de technologie om dit te implementeren vandaag ruimschoots beschikbaar.

Tips

"Er zijn nog heel wat opportuniteiten voor bedrijven uit de maakindustrie die willen digitaliseren, mits ze de juiste aanpak volgen", besluit Dewi Van De Vyver, die meteen ook enkele tips meegeeft:

  • Begin met je digitale noden in kaart te brengen en ga dan op zoek naar de juiste partner. 
  • Durf te investeren in digitalisering, in alle aspecten van je bedrijf. Alleen zo creëer je groei. 
  • Een op maat gemaakt platform is soms duurzamer, efficiënter en goedkoper dan een wildgroei aan standaard platformen. Werk hiervoor samen met een lokale digitaliseringspartner die snel feedback kan geven. 
  • Verbind je eindklant met je leveranciers. Zo toon je op een transparante manier waar de meerwaarde zit van je product en hoeveel werk er in dat product kruipt.

Persdossier Flow Pilots

PDF - 2.0 Mb

Over Flow Pilots
IT-bedrijf Flow Pilots ontwikkelt digitale oplossingen voor maakbedrijven, overheden, ​ servicebedrijven en hun eindgebruikers. Ze werken nauw samen met hun klanten om tot de beste oplossingen te komen: gebruiksvriendelijke toepassingen die precies doen wat ze moeten doen, en die de nodige inzichten verschaffen. Flow Pilots ontwikkelt niet alleen insightful applicaties, maar optimaliseert ook de processen erachter en maakt integraties met andere apps mogelijk. O.a. Axa, Renson, Soudal en NMBS, evenals steden en gemeenten, doen een beroep op Flow Pilots voor hun digitale transformaties.

Flow Pilots werd opgericht in 2011 en is gevestigd in Antwerpen met 30 medewerkers. Het bedrijf maakt sinds 2017 deel uit van de groep CipalSchaubroeck. Flow Pilots’ CEO, Dewi Van de Vyver, werd in 2020 door Data News uitgeroepen tot ICT woman of the Year in België.

Over Agoria
Agoria betekent vooruitgang door technologie. Wij banen het pad voor alle technologisch geïnspireerde bedrijven in België die door de ontwikkeling of toepassing van innovaties vooruitgang in de wereld nastreven en die samen om en bij de 310.000 werknemers vertegenwoordigen. We zijn trots dat meer dan 2.000 lidbedrijven vertrouwen stellen in de drie pijlers van onze dienstverlening: adviesverlening, business development en de creatie van een optimaal ondernemingsklimaat.
Volg hen op www.agoria.be en https://twitter.com/agorianl.

saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu