Gelijk prijzengeld voor vrouwen in álle Flanders Classics voorjaarsklassiekers

Flanders Classics Women zet volgende stappen in Closing the Gap project met steun van KPMG

Brussel, 23 februari 2023 - Nadat vorig jaar de Ronde van Vlaanderen al hetzelfde prijzengeld voorzag voor de winnaar bij de mannen en de vrouwen, zal dat dit jaar het geval zijn in àlle Flanders Classics voorjaarsklassiekers. Mede dankzij de hernieuwde samenwerking tussen Flanders Classics en KPMG wordt daarmee de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen verder weggewerkt, met als doel de verdere professionalisering van de wielersport voor vrouwen. De openingsklassieker Omloop het Nieuwsblad is voor het eerst ook voor de vrouwen een wedstrijd op het hoogste niveau, er wordt verder ingezet op broadcasting, en ook jongeren krijgen meer kans om te groeien.

In 2022 pionierde Flanders Classics met KPMG als presenting partner door het prijzengeld voor de vrouwelijke wielrenners van de Ronde van Vlaanderen op gelijke hoogte te brengen als dat van hun mannelijke collega’s. Dit jaar wordt er opnieuw een grote sprong voorwaarts genomen door het prijzengeld van álle Flanders Classics-voorjaarswedstrijden gelijk te stellen. Met deze nieuwe mijlpaal bevestigen Flanders Classics en KPMG hun vernieuwd engagement in het Closing the Gap-project. Flanders Classics is trots dat de samenwerking zo’n stevig vervolg krijgt.

“We hebben vorig seizoen de ambitie uitgesproken om het prijzengeld in al onze wedstrijden gelijk te trekken in 2023”, zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. “Vandaag kunnen we bevestigen dat dat dit voorjaar ook effectief zal gebeuren. Vanaf de openingsklassieker is gelijk prijzengeld niet langer een ambitie, maar een behaald doel. Dat Omloop het Nieuwsblad daarenboven ook de stap naar de Women’s WorldTour zet, maakt dat we met trots uitkijken naar de start van het wielervoorjaar. Zo staat de teller voor de investering in dit project met deze nieuwe stappen in 2023 op 1,6 miljoen euro.”
Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics
Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics

Met het Closing the Gap-initiatief bouwen Flanders Classics, KPMG en andere partners een duurzaam businessmodel voor het vrouwenwielrennen, en wordt het doel en de missie van de bedrijven naar het parcours gebracht. De investeringen gaan ook verder dan enkel het prijzengeld; ze bouwen mee aan een beter professioneel kader voor alle rensters in de teams.

Gelijke beloning voor vrouwen gaat over meer dan enkel geld,” zegt KPMG Head of Sales & Marketing Stefanie Pauwels. “Het heeft ook een enorme symbolische waarde. Extra middelen zijn een stap richting de beste omstandigheden voor vrouwelijke wielrenners, zowel financieel als sportief. Zo kunnen ze steeds beter hun ambitie waarmaken om fulltime hun vaardigheden aan te scherpen, te excelleren en voluit te gaan voor een sportcarrière. Het initiatief leidt ook tot een sneeuwbaleffect: we zien effectief dat andere organisaties wereldwijd het voorbeeld van Flanders Classics Women volgen, zoals de Tour de France, mee dankzij onze steun.”
Stefanie Pauwels, Head of Sales & Marketing KPMG
Stefanie Pauwels, Head of Sales & Marketing KPMG

Ook jeugd één van de belangrijkste pijlers van Flanders Classics Women

Daarnaast focust Flanders Classics Women ook op de jeugd, om de sport van onderuit te verbreden. Zo krijgen ook de U17 en U19 rensters op 21 mei, tijdens de jeugddag, de kans om hun Ronde van Vlaanderen te rijden. Ook op 26 maart, tijdens Gent-Wevelgem, staan wedstrijden voor U17 en U19 op het programma.

“Tot een aantal jaar geleden bestonden die wedstrijden niet voor jonge rensters”, zegt Tomas Van Den Spiegel. “Met de Ronde van Vlaanderen jeugddag konden de talenten van morgen vorig jaar zelfs voor het eerst hun Ronde rijden. Daar zetten we dit jaar opnieuw op in. Vroegtijdig investeren in de carrière van jonge renners zal een systemische en generationele impact hebben in de wielerwereld”, weet hij.
Thomas Van den Spiegel, CEO Flanders Classics, en ​
Stefanie Pauwels, Head of Sales & Marketing KPMG
Thomas Van den Spiegel, CEO Flanders Classics, en ​
Stefanie Pauwels, Head of Sales & Marketing KPMG
“De impact van het Closing the Gap-project reikt dan ook verder dan de huidige generatie rensters”, vult Stefanie Pauwels aan. “De aanzienlijke investeringen en systemische veranderingen in de sport professionaliseren het vrouwenwielrennen, en maken het aantrekkelijker als beroep.”

Meer live media-coverage tilt Flanders Classics Women naar een hoger niveau

Ook de uitgebreidere broadcasting, ook een focuspunt voor Flanders Classics, moet meer cachet geven aan zowel de verschillende koersen als aan de sport op zich. Zo krijgen Omloop het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen live tv-coverage. Dwars door Vlaanderen, Scheldeprijs en De Brabantse Pijl zullen internationaal te volgen zijn op een high quality livestream van Proximus Pickx.

Het nieuwe seizoen begint op zaterdag 25 februari. Dan trapt Flanders Classics niet alleen z’n voorjaar op gang in ’t Kuipke, maar begint ook een nieuwe fase voor Flanders Classics Women. De kanalen waarop de vrouwenwedstrijden nationaal en internationaal te volgen zullen zijn, worden in aanloop naar elke wedstrijd gecommuniceerd.


Quick facts:

  • Het Closing the Gap project is opgestart in 2020. Er werd sindsdien al voor ruim 1,6 miljoen in het vrouwenwielrennen geïnvesteerd. Mede door de samenwerking met KPMG werd De Ronde de eerste Vlaamse klassieker met een gelijk prijzengeld voor vrouwelijke renners. 
  • KPMG wordt als bedrijf gedragen door jonge mensen en investeert voortdurend in hun leer- en ontwikkelingsmogelijkheden. Dit doet het nu ook bij Flanders Classics Women. De jeugdwedstrijden zorgen ervoor dat ook jonge rensters worden ondersteund om te groeien, trainen en racen op hun niveau, wat hun kans op een carrière in de sport vergroot.

Over KPMG in België
Met 1.900 medewerkers over het hele land biedt KPMG in België uw onderneming gepersonaliseerde en multidisciplinaire ondersteuning op het vlak van audit, accountancy, fiscaliteit en juridisch advies. We ondersteunen ook een brede waaier aan managementdiensten: van operationele efficiëntie en kostenbeheer tot digitale transformaties, risicobeheer en dealadvies. Onze lokale consultants ondersteunen u dankzij hun kennis en door het gebruik van innovatieve tools om u te helpen elk van uw uitdagingen aan te gaan.

Over Flanders Classics
Set the Pace - Het tempo aangeven, dat is wat we bij Flanders Classics elke dag trachten te doen. In een snel evoluerende sportwereld willen we, met respect voor de rijke tradities van het wielrennen, de meest vooruitstrevende organisator van wielerevents zijn. Daarom ook dat inclusiviteit, duurzaamheid en innovatie tot onze belangrijkste kernwaarden behoren. Zo streven we er dagelijks naar om onze evenementen stap voor stap te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor alle deelnemers en fans. ​
#ROAD #CX #GRAVEL #VIRTUAL #EVENTS

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu