Groeiende doe-het-zelfsector botst op verstoorde wereldwijde toeleveringsketen

Federatie van toeleveranciers krijgt nieuwe naam en zet schouders onder Europese krachtenbundeling

Hasselt, 23 september 2021 - Tijdens de coronacrisis nam het aantal doe-het-zelvers en klussers een hoge vlucht, de sector groeide met bijna 15 procent. Die evolutie is goed nieuws voor de toeleveranciers in de sector, maar brengt ook grote uitdagingen met zich mee: de toegenomen vraag naar duurzame producten, de aanhoudende onzekerheid in de wereldwijde toevoerketens, en de explosief gestegen grondstof- en transportprijzen. Vakfederatie Hima (de opvolger van het in 1999 opgerichte FEBIN) wil op Europees niveau afspraken maken om de spanningen tussen retailers en fabrikanten weg te werken.

Hima Benelux (Home Improvement Manufacturers Association) houdt op de Corda Campus in Hasselt zijn eerste live ledenbijeenkomst. De federatie, die een honderdtal toeleveranciers uit de doe-het-zelfsector vertegenwoordigt, lanceert er officieel haar nieuwe naam en haar toekomstvisie voor 2025. 

De sector kon in Hasselt terugblikken op een uitstekend (anderhalf) jaar. De doorverkoopcijfers tonen een groei die dicht tegen de 15 procent aanleunt. Veel mensen zagen de lockdown als een kans om hun woning en hun tuin onder handen te nemen. Ze ontdekten nieuwe creatieve hobby’s en ontpopten zich tot fervente doe-het-zelvers en klussers. Die ontwikkeling die zich vooralsnog onverminderd verderzet, kwam als geroepen voor de sector. Die had voordien te kampen met een dalende interesse bij jongeren.

Maar de medaille heeft ook een keerzijde. De wereldwijde logistieke keten raakte volledig verstoord, met laattijdige leveringen als gevolg. De explosieve stijging van grondstof- en transportprijzen zette ook de prijzen in de doe-het-zelfzaken onder druk. Die situatie leidde tot spanningen tussen de retailers, de distributeurs en de fabrikanten in de sector.

Krachten bundelen op Europees niveau

“Als vakfederatie willen we bruggen bouwen”, zegt Piet De Coninck, gedelegeerd bestuurder van Hima. “In volle pandemie hebben we als federatie de krachten gebundeld met onze Europese en internationale tegenhangers. Om de situatie in de sector te ontmijnen, hebben we in overleg met de retailers op Europees niveau een code of conduct uitgewerkt. De afspraken moeten een antwoord bieden op het potentiële conflictmodel tussen de retail, de distributeurs en fabrikanten. Dit is geen Belgisch probleem, alle landen rondom ons maken hetzelfde mee. We moeten de spanningen op Europees niveau neutraliseren.”
Piet De Coninck, gedelegeerd bestuurder
Piet De Coninck, gedelegeerd bestuurder
Hima roept op tot grensoverschrijdende samenwerking, data-uitwisseling en wederzijds begrip. Piet De Coninck: “Overal in Europa wordt onze sector met dezelfde uitdagingen geconfronteerd. Er is niet alleen de verstoorde toevoerketen. Consumenten én beleidsmakers vragen meer duurzame producten, denk maar aan de ambities van de Europese Green Deal. Ook de almaar snellere digitale samenleving verandert het winkelgedrag en maakt het verwerken en analyseren van data steeds complexer. Als vakfederatie willen we onze leden ondersteunen met inzichten in al die trends.”

Over Hima
Hima is sinds 1999 de beroepsvereniging van de fabrikanten en distributeurs actief in DIY, tuinieren en woningrenovatie. Zij vertegenwoordigt de belangen van zo’n honderd leden in de Benelux en op internationaal niveau, faciliteert ervaringsuitwisseling en samenwerking en inspireert haar leden om toekomstige uitdagingen om te zetten in opportuniteiten. Hima en zijn leden staan ten dienste van de klant die van zijn woning een gezellig toevluchtsoord wil maken. Meer informatie vindt u op www.himabenelux.org.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu