Grootste start-up accelerator van het land komt naar Wallonië

Start it @KBC slaat zijn vleugels uit en opent met Start it @CBC eerste Waalse co-working ruimte in La Grand Poste in Luik

Luik, 20 januari 2022 - Start it @KBC opent zijn eerste vestiging in Wallonië: Start it @CBC. De accelerator met het grootste start-up ecosysteem in België neemt zijn intrek in La Grand Poste, het digitale en creatieve hart van Luik. Start it @CBC wil het Waalse ecosysteem van start-ups en scale-ups versterken, en bruggen bouwen met de netwerken in Vlaanderen, Brussel en het buitenland. Twintig start-ups beginnen de komende maanden aan een intensief groeitraject van een jaar. 

Accelerator Start it @KBC ondersteunde sinds 2014 al meer dan 1.200 innovatieve start-ups in binnen- en buitenland. Ze kunnen - volledig kostenloos - rekenen op een co-workingplek, ze worden begeleid door ervaren mentoren en ze maken deel uit van een internationaal ecosysteem. De accelerator heeft niet alleen hubs in Brussel en Vlaanderen (Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt en Kortrijk), maar ook in Praag (Tsjechië), Boedapest ​ en Györ (Hongarije). Naast uitvalsbasissen in Londen en New York maakt de accelerator ook deel uit van het Global Accelerator Network (GAN), dat wereldwijd start-ups en scale-ups helpt bij hun internationale expansie.

Aurélien Troonbeeckx, ​
Program Manager Start it @CBC
Aurélien Troonbeeckx, ​
Program Manager Start it @CBC
“Een uitbreiding naar Wallonië is een logische volgende stap”, verduidelijkt Aurélien Troonbeeckx, die Start it @CBC leidt. “Luik is vandaag al een hotspot voor innovatieve ondernemingen, denk maar aan de biotech start-ups die het licht zagen rond de ULiège. Vanuit Luik willen we de krachten bundelen met andere spelers in het Waalse ondernemerslandschap. Het is ook onze bedoeling om connecties te bouwen met de ecosystemen in Vlaanderen en Brussel. Dat zijn vandaag nog te vaak aparte eilanden. Als Waalse, Vlaamse en Brusselse start-ups en scale-ups hun expertise en netwerk delen, kunnen ze elkaar sneller helpen groeien. Dat is de essentie van wat wij als accelerator al zeven jaar lang doen.”

Krachtenbundeling

Start it @CBC is een nauwe samenwerking tussen CBC (de Franstalige dochtermaatschappij van KBC), Groupe Sowalfin, Noshaq, Eklo, LeanSquare en La Grand Poste. De verschillende partners koesteren grote ambities voor de start-up accelerator.

Clemens Scholzen, CEO van CBC: “Zeven jaar van pionieren met Start it @KBC heeft een beproefde methodologie opgeleverd. Die heeft niet alleen het Belgische start-up landschap een stevige boost gegeven, maar heeft impact op de hele economie. CBC is bijzonder trots dat we mogen deelnemen aan de lancering van dit project. Zeker in coronatijden, waar Waalse ondernemers zichzelf voortdurend opnieuw moeten uitvinden, is het belangrijk om ondernemerschap aan te moedigen en actief te ondersteunen.”
Jean-Pierre Di Bartolomeo, Voorzitter van het directiecomité van Groupe Sowalfin: “De Sowalfin groep is verheugd met de komst van Start it @CBC, dat deel uitmaakt van de grootste start-up accelerator van België. Dit initiatief zal de vele ambitieuze projecten van het gewest opschalen en ondernemers toegang geven tot toonaangevende expertise en een groot nationaal en internationaal netwerk.”
Gaëtan Servais, CEO van Noshaq: "We zijn heel blij om het Start it @CBC-programma te verwelkomen in La Grand Poste. Naast de kwaliteit van het programma, dat al furore maakte in Vlaanderen en in Brussel, is het een mooie ​ gelegenheid voor Noshaq en zijn partners om een belangrijke boodschap te verspreiden. We willen een sterke en dynamische ondernemersgemeenschap steunen in het hart van de creatieve wijk die we aan het bouwen zijn, en zo de nationale en internationale positionering van het ecosysteem bestendigen.”

Eerste lichting van 20 start-ups in Luik

De eerste zes start-ups en scale-ups beginnen nog deze maand aan hun intensieve traject van een jaar. Eerst volgen ze drie maanden lang een acceleratorprogramma, een stoomcursus ondernemerschap die de founders onderdompelt in business development, sales en marktvalidatie voor hun ondernemersidee. Daarna volgt een groeitraject van nog eens negen maanden. Na dat eerste jaar moeten de start-ups zich ontpoppen tot schaalbare ondernemingen.

De zes geselecteerde start-ups zijn: Chango, Mosc, Insens, My Digital Immo, Carbize en Totemus.

Vanaf maart kunnen in La Grand Poste nog eens 15 start-ups en scale-ups mee in de accelerator stappen. Kandidaten kunnen zich nog tot einde februari aanmelden via www.startit.be.

Adres Start it @CBC: ​
Quai Sur - Meuse 19 - 4000 Luik

Over Start it @KBC & Start it @CBC

PDF - 20 Kb

Start it @KBC Persdossier.pdf

PDF - 2.2 Mb

Over Start it @KBC
Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1.200 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. De Waalse vestiging Start it @CBC is gelegen in Luik. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Over CBC
CBC, actief in het bank- en verzekeringswezen, is de autonome Waalse bank van de KBC-groep, een vooraanstaande financiële groep op nationaal en Europees niveau. Als unieke bank in een unieke regio biedt CBC een complete dienstverlening in de bank- en verzekeringssector in Wallonië. Deze door de groep gekozen sterke lokale verankering stelt CBC in staat dicht bij haar klanten te staan en aldus zo goed mogelijk aan hun verwachtingen te voldoen. Dankzij haar lokale kennis en haar financiële slagkracht blijft CBC haar investeringen in Wallonië opvoeren. Al meer dan 10 jaar noteert CBC een ononderbroken groei, waardoor zij sinds 2014 een sterke en dynamische strategie voor de bank en haar regio ten uitvoer kan leggen.

Over Groupe Sowalfin
De Groep Sowalfin sensibiliseert, ondersteunt en financiert Waalse KMO's in samenwerking met verschillende sterke publiek - private partners. De Groep informeert ook Waalse ondernemers, van zelfstandigen tot KMO's via een heus informatieknooppunt: www.1890.be

Over La Grand Poste
La Grand Poste, gelegen in het hart van de stad in een volledig gerenoveerd emblematisch gebouw, biedt op om en bij de 8.000 m² onderdak aan een community van creatieve ondernemers met focus op het digitale, de media en de ontspanningsindustrie. La Grand Poste staat meer bepaald voor vijf met elkaar verbonden ruimtes: een inspirerende (co)workingsruimte met diverse formules; een food market, een bar & rooftop; een ambachtelijke brouwerij; een onthaalruimte voor begeleiding van start-ups en de mediacampus van de Universiteit van Luik. Een plaats om te werken, maar ook een ontmoetingsruimte, waar men kan stralen, zich informeren, ideeën uitwisselen, leren en zich ontspannen.

Over Noshaq
Noshaq is een investeringsfonds en projectontwikkelaar met een portefeuille van 474 ondernemingen en 700 miljoen euro werkingsmiddelen. Noshaq is de financiële referentiepartner voor het oprichten en ontwikkelen van KMO’s in de regio Luik. In de loop der jaren ontwikkelde Noshaq een waaier financieringsvehikels die haarfijn aansluiten bij de behoeften en de trends van de markt en zijn eigen strategie. Elk dienstenaanbod van Noshaq wordt steeds bepaald op grond van de vraag en de behoeften van de baas-investeerder. Het doel is steeds een hefboomeffect te creëren voor de groei van de onderneming.

Over LeanSquare
LeanSquare (groep Noshaq) is een in Luik gevestigd investeringsfonds dat investeert in ondernemers uit de digitale sector en de nieuwe economie. LeanSquare werd opgericht in 2014 en investeerde de jongste jaren meer dan 13 M€ (beslist) en financiert momenteel 48 bedrijven. Een portfolio van nationale en internationale ondernemingen. Naast zijn begeleidings- en financieringsmissie is het fonds gespecialiseerd in vier bedrijfssectoren: Entertainment Tech, Enterprise Software, Transition en Life Sciences.

Over EKLO
EKLO begeleidt ondernemers en bedrijfsleiders op alle sleutelmomenten van de groei van hun onderneming door middel van een volledig aanbod aan diensten, aangepast aan hun behoeften wanneer die zich voordoen. ​ EKLO levert onder meer diagnoses, studies, marktstudies, businessplannen, financiële plannen en begeleidt de ondernemingen bij het zoeken naar subsidies. EKLO beschikt over een sectorale expertise en een specifiek netwerk in de groeisectoren evenals in essentiële thema’s en oriëntaties (zoals biowetenschappen, ingenieurswetenschappen, circulaire economie…). De opdracht van EKLO is ondernemers helpen om hun ideeën te laten ontkiemen en die om te zetten in bloeiende projecten.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu