Grootste Vlaamse renovatiegolf ooit: Befutura en stad Hasselt bieden 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

18 juni: Lancering campagne startmetrenoveren.be - Hasselt

Hasselt, 18 juni 2021 - Befutura, begeleider van collectieve renovatieprojecten, zal meer dan 3.000 gezinnen in de stad Hasselt een persoonlijke begeleiding aanbieden, van analyse tot werken, in het verduurzamen van hun woning. De campagne heet startmetrenoveren.be, en omvat een complete aanpak op maat die op zo’n schaalgrootte nog niet eerder werd toegepast in Vlaanderen. Met een zorgeloos, persoonlijk aanbod van deur tot deur en een collectieve aanpak wil de stad Hasselt in drie wijken alle hordes naar een energiezuinige woning in één klap wegnemen.

Om de klimaatdoelstellingen te behalen, zullen Vlamingen massaal oude woningen moeten renoveren om ze energiezuiniger te maken. Maar veel gezinnen ervaren een energetisch renovatieproject als te complex. Renovatiemogelijkheden detecteren, offertes opvragen en vergelijken, de werken opvolgen: het is een hele klus.

We willen onze inwoners daarom maximaal ontzorgen, van de eerste tot de laatste stap. Het resultaat moet zowel individueel als collectief voor winst zorgen. Investeringen die goed zijn voor het persoonlijk comfort én die de CO2-uitstoot drastisch verlagen, gaan perfect samen.” - Joost Venken, Hasselts schepen voor Klimaat
vlnr: Laurent Meertens (Befutura), Joost Venken (Schepen voor Klimaat, Stad Hasselt) Sebastian Matoso (Befutura)
vlnr: Laurent Meertens (Befutura), Joost Venken (Schepen voor Klimaat, Stad Hasselt) Sebastian Matoso (Befutura)

Voor die ontzorging doet de stad Hasselt een ​ beroep op Befutura. Befutura biedt een totaaloplossing om het tempo van energetische renovaties omhoog te jagen. De start-up ontwikkelde een model dat steden en gemeenten helpt om in hele straten en zelfs wijken collectieve renovatieplannen op te zetten. Met software koppelen ze openbare data (de geometrie van gebouwen, het bouwjaar, de energieprestaties,…) aan andere parameters. Daarnaast neemt Befutura het volledige renovatietraject uit handen van de woningeigenaars: van een energieaudit en het opvragen van offertes tot en met het controleren van de uitgevoerde werken.

De collectieve maar persoonlijke aanpak van Befutura is een win-win voor zowel inwoners als gemeenten: de gezinnen besparen op energiekosten en verbeteren hun persoonlijk comfort, terwijl gemeenten een drastische verlaging van de CO2-uitstoot zien. 

Radicaal nieuwe aanpak

Hasseltse huishoudens dragen vandaag voor een kwart bij aan de totale CO2-uitstoot op het grondgebied van de stad. Schepen voor Klimaat Joost Venken: “Onze inwoners zijn mee in de omslag naar een klimaatneutrale samenleving, dat zien we aan de traag dalende cijfers. Willen we onze doelen halen - een CO2-reductie van 40 procent tegen 2030 en een nuluitstoot in 2050 - dan dient die lijn wel nog exponentieel te worden doorgetrokken. Concreet dienen we het aantal BEN-woningen in Hasselt jaarlijks met 4 procent te verhogen.” 

“Het was daarom tijd voor een radicale breuk qua aanpak. Geen woorden, maar daden. We stappen af van tien verschillende projecten zoals in het verleden waarbij mensen maar zelf hun weg moesten vinden, maar kiezen resoluut voor één alomvattende collectieve renovatiegolf in wijken waarbij we Hasselaren op geen enkel moment aan hun lot overlaten. Met een zorgeloos, persoonlijk aanbod en een collectieve aanpak nemen we alle hordes naar een energiezuinige woning in een klap weg.” - Joost Venken, Hasselts schepen voor Klimaat

Energie besparen en renovatie terugverdienen

Sebastian Matoso, van Befutura, vertelt: We zijn de ‘partner in het veld’ van de stad, met nauwe contacten met de inwoners. We gaan van deur tot deur het traject uitleggen en opvolgen, met gegevens op maat. Eerst voerden we een scan uit van het energieverbruik in alle Hasseltse wijken om te detecteren welke straten en wijken het grootste renovatiepotentieel hebben. Uit de cijfers blijkt het enorme potentieel in de drie gekozen wijken.”

Befutura geeft de inwoners een gepersonaliseerde berekening van hun huidige situatie en een overzicht van alle mogelijke technieken om hun energieverbruik terug te dringen (isolatie, verwarming, zonnepanelen, thuisbatterij, hoogrendementsglas,…) en hun woning futureproof te maken. Inwoners krijgen ook het prijskaartje mee dat aan die ingrepen hangt, met een overzicht van de premies en subsidies waar de bewoners recht op hebben. En misschien het belangrijkste: de bewoners krijgen uitgerekend wanneer ze hun energetische renovatie terugverdiend hebben.

“We vertellen inwoners hoe een slimme renovatie hun energieverbruik en -factuur kan verminderen en hen meer comfort kan geven. In tijden waar we veel meer thuis zijn, is dat een belangrijk argument om mensen te overtuigen.” - Laurent Meertens, Befutura

Lokale aannemers versterken

Als de bewoners beslissen om tot een energetische renovatie over te gaan, begeleidt Befutura dat hele renovatietraject van A tot Z. Befutura bouwt daarvoor een ecosysteem van overwegend lokale aannemers. Zo krijgt niet alleen het klimaat maar ook de Hasseltse economie een opsteker.

Kosten betaald door de stad

De kost van de dienstverlening gedurende het hele traject wordt gedragen door de stad Hasselt. Het enige wat Hasselaren zelf moeten doen, is een renovatiescan uitvoeren of aanvragen, de rest is voor de stad Hasselt en Befutura. Zelfde verhaal voor de kostprijs: de stad Hasselt betaalt de volledige begeleiding, de Hasselaar enkel de feitelijke werken. 

Meer informatie vindt u op: www.startmetrenoveren.be


Perscontact

Laurent Mertens
Head of Partnerships Cities & Contractor
Befutura
laurent@befutura.co
 ​
+32 477 85 00 04

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu