HVAC-producent Itho Daalderop neemt het voortouw en stopt met de productie van verwarmingstoestellen die CO₂ uitstoten

Asse, 29 oktober 2021 - HVAC-fabrikant Itho Daalderop heeft beslist om alleen nog klimaatneutrale toestellen op de markt te brengen. Concreet betekent dit dat de productielijn van de cv-ketels, goed voor 30 % van de omzet in België, vanaf 2022 stilvalt. Eens ook de voorraad op is, maakt Itho Daalderop komaf met toestellen die fossiele grondstoffen verbranden en dus per definitie niet ecologisch zijn.

Met het uitdoofscenario van de Itho Daalderop cv-ketel – een vaste waarde op de verwarmingsmarkt in de Benelux – wil het bedrijf actief bijdragen aan de verduurzaming van het woningbestand in de Benelux, door klimaatneutrale oplossingen een prominentere plaats te geven in de keuzerij van de consument. 

Lieven Messiaen, CEO van Itho Daalderop Belgium: “De warmtepomp promoten als primaire oplossing en niet als ecologisch alternatief, moet voor de consument drempelverlagend werken. Europa schrijft voor dat alle woningen tegen Europa 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Het dichtdraaien van de gaskraan anticipeert op dat klimaatneutraal Europa. In termen van bouwen is 2050 immers morgen.”
Lieven Messiaen, CEO Itho Daalderop
Lieven Messiaen, CEO Itho Daalderop
Sam Van Gerwen, marketing manager bij Itho Daalderop, is tevreden met de groene boodschap: “Itho Daalderop en Climate for Life willen duurzame bedrijven zijn. We zijn er ons even goed van bewust dat ecologie, duurzaamheid en vergroening complexe kwesties zijn. Wie mee wil stappen in de groene toekomst, moet verder gaan dan groen produceren. Als producent en verdeler van gaswandketels beschikken wij over een belangrijke hefboom om het verbruik van fossiele brandstoffen te reduceren. Die hefboom gebruiken we vandaag, door de productielijn van onze gaswandketels na meer dan 25 jaar stil te leggen.”
Sam Van Gerwen, marketing manager Itho Daalderop
Sam Van Gerwen, marketing manager Itho Daalderop
Lieven Messiaen is er zich van bewust dat deze herbronning een grote stap is: “Op business-niveau is dit voor ons een zeer ingrijpende beslissing. Maar bedrijven zullen een voortrekkersrol moet durven opnemen, willen we ook de volgende generaties nog een duurzame toekomst bieden. Dat is wat wij vandaag doen met Itho Daalderop in België en Nederland.”

Veel van de Itho Daalderop gaswandketels hebben een garantie van 5 en zelfs 10 jaar. Tot de laatste ketel zijn waakvlam uitdooft, voorziet Itho Daalderop wisselstukken. Het is de essentie van de uitdrukkelijke kwaliteitsmissie van het bedrijf om elk geplaatst toestel zo lang mogelijk in bedrijf te houden. Voor dat doel wordt een nieuwe webshop gelanceerd.

Drie redenen waarom Itho Daalderop all-electric gaat

Itho Daalderop maakt zich nu al klaar voor een klimaatneutraal 2050

Volgens de klimaatstrategie van Europa mogen er vanaf 2050 in woningen geen installaties of toestellen meer zijn die CO2 ​ uitstoten, en meer nog: installaties, toestellen en de infrastructuur moeten zelf hernieuwbare energie opwekken, verbruiken of het gebruik ervan mogelijk maken en ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld met warmtepompen . Deze shift zal de komende jaren een grote impact hebben op de bouwsector. Wij nemen die sprong nu al, door nieuwe woningen en renovaties te voorzien van klimaatneutrale warmtepompen.

Itho Daalderop neemt afscheid van de fossiele brandstoffen, voor zij van ons afscheid nemen

Fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld aardgas, zijn koolwaterstofverbindingen die zijn ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven in het geologisch verleden van de aarde, in vroegere tijdperken. Dat aardgas wordt dus sneller verbruikt dan het ontstaat. Men rekent dat er over 50 jaar geen aardgas meer beschikbaar zal zijn. Wij kiezen ervoor om geen oplossingen te installeren die per definitie eindig zijn. Bovendien is het ondertussen ontegensprekelijk bewezen dat de menselijke uitstoot van CO₂ in belangrijke mate verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, een potentieel catastrofale evolutie die alleen een halt kan toegeroepen worden als we onze uitstoot op korte termijn drastisch verminderen. Itho Daalderop ziet het als zijn morele plicht om bij te dragen aan de oplossing in plaats van het probleem. ​

De behoefte aan een gezonde leefomgeving is ook vandaag al acuut

Bij de verbranding van deze fossiele brandstoffen komt onder meer fijn stof vrij, met negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit. Schone lucht maakt gezonder en is goed voor de noodzakelijke biodiversiteit. Itho Daalderop wacht niet tot Europa de gaskraan dichtdraait. Wij kiezen vandaag voor de groene toekomst.


Over Itho Daalderop

Actief sinds 1850
Itho Daalderop ontstond uit de Nederlandse bedrijven Itho en Daalderop, twee fabrikanten met een traditie in binnenklimaatoplossingen. In Nederland is Itho Daalderop marktleider op het gebied van warmtepompen. De productie voor België en Nederlands vindt plaats in Tiel (Zuid-Nederland). 

Itho Daalderop Belgium startte op in 2011
De Belgische vestiging van Itho Daalderop startte in 2011, eerst in Sint-Niklaas, nu in Zellik. Itho Daalderop Belgium heeft meer dan 50 werknemers en een snel groeiend marktaandeel.
Als ambitieuze klimaatcreator wil Itho Daalderop mensen aangenamer laten wonen, werken en leven, met milieuvriendelijke oplossingen. Onze kwaliteitsproducten vormen samen een duurzaam totaalconcept voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.

Holding Climate for Life
Itho Daalderop en Klimaatgarant zijn onderdeel van CFL Holding, oftewel Climate For Life Holding. Achter de groep zit de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom. Klimaatgarant is opgericht in 2012 om gemeentes en projectontwikkelaars te helpen bij de economisch verantwoorde ontwikkeling van energieneutrale woningen en woonwijken. De volledige holding stelt 600 werknemers te werk.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu