InspiringFifty Belgium zet spotlight op vijftig vrouwelijke rolmodellen in tech

Non-profit organisatie wil meer diversiteit tussen mannen en vrouwen aan de top

Antwerpen, 8 maart - InspiringFifty Belgium, de non-profit organisatie die streeft naar meer vrouwen in managementposities binnen de technologiesector, gaat voor de tweede keer op zoek naar de vijftig Belgische vrouwelijke rolmodellen. CEO’s en founders van tech bedrijven, of CTO’s en CIO’s van grotere organisaties komen in aanmerking. Vanaf vandaag, op internationale vrouwendag, kan iedereen via de website zichzelf of een leading tech lady nomineren van wie zij of hij vindt dat die persoon op de lijst moet staan. Op 6 oktober maakt de jury, bestaande uit o.a. Françoise Chombar (Melexis), Marion Debruyne (Vlerick Business School) en Thierry Geerts (Google), tijdens een feestelijk evenement de InspiringFifty 2022 bekend.

Uit studies (1) blijkt dat 86 procent van de topmanagers van beursgenoteerde bedrijven in België een man is. Bij CEO’s is dat zelfs 97 procent. InspiringFifty Belgium wil de diversiteit in Belgische tech bedrijven stimuleren door vrouwelijke rolmodellen zichtbaarder te maken, en stereotypen doorbreken. Elke twee jaar brengt de organisatie daarom de vrouwen in tech in België in kaart, los van opleiding, ervaring of grootte van het bedrijf waarin ze werken. De organisatie wil bovendien vrouwen over alle sectoren heen overtuigen dat ze ook zonder STEM achtergrond een succesvolle carrière in tech kunnen uitbouwen. 

Elke Kraemer, oprichter van InspiringFifty Belgium: “We willen de stereotypes die bij mensen heersen de wereld uit helpen en ervoor zorgen dat ze vrouwen bewust betrekken wanneer nieuwe managementfuncties ingevuld worden. Het beeld dat je als vrouw geen manager zou kunnen zijn, of dat het moeilijker is, moet doorbroken worden. Vrouwen zijn met hun kennis en/of soft skills een broodnodige aanvulling op de typische IT-profielen. En ook zonder STEM-achtergrond kunnen ze een succesvolle carrière in tech uitbouwen.”
Elke Kraemer, oprichter Clusity en InspiringFifty Belgium
Elke Kraemer, oprichter Clusity en InspiringFifty Belgium
“Verschillende studies tonen aan dat een gezonde mix een bedrijf alleen maar ten goede komt. Hierbij denk ik vooral aan de innovatiekracht van tech bedrijven die gepaard gaat met diversiteit", vult Elke Kraemer aan.

200 nominaties

InspiringFifty streeft dit jaar naar meer dan 200 nominaties voor vrouwelijke tech rolmodellen. De organisatie doet daarom een oproep om vrouwen in je bedrijf of omgeving, massaal te nomineren via https://belgium.inspiringfifty.org/nominations-2022. Inschrijven kan tot 31 mei 2022.

Ann Caluwaerts, Executive Vice President bij Telenet en jurylid van InspiringFifty Belgium: “De tech sector barst van het divers talent. Toch focussen bedrijven zich, ook nu the war on talent hevig woedt, nog al te vaak op dezelfde profielen. Dat helpt ons niet alleen geen stap vooruit, maar ontneemt de sector ook nieuw bloed en zuurstof. Zuurstof die broodnodig is om optimaal groei en innovatie te stimuleren. InspiringFifty zet de kracht van vrouwelijke rolmodellen in tech in de verf om zo positieve verandering teweeg te brengen. Door daarnaast in te zetten op een inclusieve bedrijfscultuur waarin iedereen zich thuis voelt, kunnen we divers talent ook de optimale voedingsbodem bieden.“ 
Ann Caluwaerts, Executive Vice President bij Telenet ​
en jurylid van InspiringFifty
Ann Caluwaerts, Executive Vice President bij Telenet ​
en jurylid van InspiringFifty

InspiringFifty Belgium werd opgericht naar bestaand model door Elke Kraemer, oprichter van Clusity binnen De Cronos Groep, en tech ondernemer en investeerder Joëlle Frijters. Met InspiringFifty bieden ze vrouwen een netwerk van gelijkgestemden, organiseren ze opleidingen en nemen ze initiatieven om het aantal vrouwen in tech te doen toenemen. Daarvoor werkt de organisatie samen met o.a. Agoria, VUB en ULB. Bedrijven kunnen ook bij InspiringFifty terecht voor advies bij hun zoektocht naar geschikte vrouwelijke kandidaten voor C-level posities. 

Anita Van Looveren, CEO OMP, genomineerde InspiringFifty 2020: “Ik heb mezelf nooit gezien als een rolmodel. Toch is het een hele eer om deel te mogen uitmaken van InspiringFifty, een groep van inspirerende vrouwen in de technologie. Dit initiatief ligt immers helemaal in lijn met OMP’s aanwervings- en promotiebeleid. Wij kijken niet naar gender, wij kijken naar talenten. Dat past in ons streven naar persoonlijke ontwikkeling en diversiteit.”
Isabel Van Mele, CIO KBC Group, genomineerde InspiringFifty 2020: “Genomineerd zijn voor InspiringFifty maakte mij en mijn team trots en gaf ons een energieboost. Tegelijkertijd inspireerde het me om te blijven groeien en mezelf te blijven uitdagen. Als CIO bij KBC heb ik nu nog meer mogelijkheden om mijn talenten te ontplooien, om mensen te ondersteunen om te groeien en bloeien in een cultuur van open dialoog, om een inclusief internationaal team uit te bouwen, om leiderschap aan te moedigen,... om een coach én rolmodel te zijn.”

Agenda InspiringFifty Belgium 2022

 • 8 maart: lancering campagne 
 • 31 mei: einde inschrijvingen
 • 6 oktober: bekendmaking InspiringFifty 2022

Kerncijfers InspiringFifty Belgium

 • InspiringFifty Belgium werd opgericht in 2019 
 • Bezielers België: Joëlle Frijters en Elke Kraemer 
 • Juryleden 2022: 
  • Loubna Azghoud, Lead ‘we are founders program’ at BeCentral
  • Marc Bresseel, Founder van Duval Union
  • Ann Caluwaerts, EVP People, Brand & Corporate Affairs bij Telenet & Board Imec
  • Françoise Chombar, Chairwoman bij Melexis
  • Marion Debruyne, Decaan van Vlerick Business School
  • Saar Dietvorst, CEO & Director Of Public Relations van manley 
  • Thierry Geerts, Country Director bij Google Belgium & Auteur van 'Digitalis' & 'Homo digitalis'
  • Elke Jeurissen, Inclusive Leadership Expert & Founder Fierce Ladies
  • Pascale Van Damme, Vice President EMEA VMware (Dell Technologies)
  • Saskia Van Uffelen, Digital Champion Belgium 
 • InspiringFifty maakt deel uit van de organisatie EQL:HER, die diversiteit in tech wil verbeteren door vrouwelijke rolmodellen meer zichtbaar te maken. 
 • Het InspiringFifty programma (wereldwijd) werd opgericht in 2013. De organisatie is vandaag actief in België, Canada, DACH (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland), Frankrijk, Italië, Nederland, Scandinavië, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.
 • Lijst InspiringFifty Belgium 2020

Over InspiringFifty Belgium
InspiringFifty Belgium wil inspirerende vrouwen in de Belgische tech industrie zichtbaarheid en erkenning geven. Dit doet de organisatie door elke twee jaar een lijst bekend te maken met de 50 meest inspirerende Belgische tech vrouwen van het moment. InspiringFifty biedt vrouwen ook een netwerk van gelijkgestemden, organiseert opleidingen en neemt initiatieven om het aantal vrouwen in tech te doen toenemen. Daarvoor werkt de organisatie samen met o.a. Agoria, VUB en ULB. Bedrijven kunnen er ook terecht voor advies bij hun zoektocht naar geschikte vrouwelijke kandidaten voor C-level posities. Het netwerk is in 2019 naar bestaand model opgericht door Elke Kraemer, oprichter Clusity binnen De Cronos Groep, en tech ondernemer en investeerder Joëlle Frijters. InspiringFifty maakt deel uit van het netwerk van EQL:HER, dat wereldwijd ondernemers, CEO’s en thought leaders samenbrengt om discussie en samenwerking op gang te brengen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu