JUUNOO haalt 6,6 miljoen euro op om circulariteit in de bouwsector te versnellen

Pionier in circulaire binnenwanden wil komaf maken met wegwerpwanden

Kortrijk - De West-Vlaamse scale-up JUUNOO rondt zijn Series A-ronde af met een kapitaalverhoging van in totaal 3,6 miljoen euro, aangevuld met 3 miljoen euro aan leningen en subsidies. Met dat geld wil het bedrijf haar duurzame wanden verder internationaliseren en een gloednieuw digitaal platform binnen de kantoormarkt ontwikkelen. De Series A-ronde is het resultaat van een bijkomende kapitaalinjectie door Saint-Gobain Gyproc, Finindus en de bestaande investeerders. “Deze kapitaalinjectie is een volgende stap in de missie van ons bedrijf om maximale duurzame impact te creëren. We willen van circulariteit de norm maken in de wandensector”, zegt JUUNOO-oprichter Chris Van de Voorde. JUUNOO maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, het grootste start-up netwerk van België.

Elk jaar wordt voor maar liefst 300 miljard euro aan binnenwanden weggegooid. Dat is niet alleen een enorme verspilling van geld en grondstoffen binnen deze geopolitieke situatie, maar ook nefast voor de huidige klimaatcrisis. Daarom ontwikkelt JUUNOO wanden die niet alleen 100 procent circulair zijn, maar ook de productiviteit in de bouwsector verhogen dankzij hun hoge bouwsnelheid. Na gebruik kan je ze eenvoudig verplaatsen of terug verkopen aan JUUNOO, die de materialen dan opnieuw doorverkoopt. Dat laatste is uniek in de bouwsector en geeft gebruikers naast een ecologisch voordeel dus ook een economisch voordeel. 

Nu het landschapskantoor zijn beste tijd heeft gehad en flexibiliteit aan belang wint, is JUUNOO de voorbije vijf jaar fors gegroeid. In 2021 slaagde het erin om zijn omzet meer dan te verdubbelen. Het team van JUUNOO telt ondertussen 22 medewerkers en blijft verder uitbreiden, ook internationaal.

De kapitaalronde is mogelijk gemaakt door de investeringen van Saint-Gobain Gyproc, Finindus en de bestaande investeerders en wordt verder financieel ondersteund door Vlaio, Trividend en BNP Paribas Fortis

Voorbij thuismarkt kijken die ‘haalbaarheid en betaalbaarheid’ predikt

Met het opgehaalde geld gaat JUUNOO zijn pionierspositie in internationale markten als Nederland, Denemarken en de Verenigde Staten verder uitbouwen. Tegen 2024 wil de Kortrijkse onderneming in zes landen actief zijn.“België blijft onze thuismarkt, maar we verruimen onze blik bewust ook naar andere landen en markten om meer impact te hebben”, zegt JUUNOO-oprichter Chris Van de Voorde.

Chris Van de Voorde, oprichter JUUNOO
Chris Van de Voorde, oprichter JUUNOO
“Het blijft een grote uitdaging om de Belgische conservatieve bouwsector te overtuigen van circulair bouwen. We botsen op een ‘doe normaal’-mentaliteit. De regelgeving en de administratieve rompslomp helpen ook niet. We merken weinig openheid voor innovatieve alternatieven voor de traditionele manier van bouwen. In andere regio’s is dat vaak minder het geval.”

JUUNOO, BEyond-laureaat met steun van Pulse Foundation, won in februari 2022 de allereerste Aureus Prize van de Universiteit Luxemburg en trekt begin juni via het Incubator Program Luxemburg naar de Verenigde Staten voor een roadshow die nieuwe investeerders en partners moet overtuigen. De scale-up neemt ook deel aan de Amerikaanse missie die Flanders Investment & Trade (FIT) begin juni organiseert onder leiding van prinses Astrid. “We zijn al een tijdje actief in de VS met export en hebben ondertussen al lokale aanwezigheid”, vertelt Chris Van de Voorde. “We merken dat daar een gigantische boost op vlak van duurzaamheid aan de gang is. Dit is een essentieel deel om nieuwe mensen aan te trekken na de ‘great resignation’." 

Digitale wandenassistent

JUUNOO investeert met het opgehaalde geld ook in de ontwikkeling van een splinternieuwe digitale assistent binnen de bouwwereld: JUUNOO Voltage. Het biedt aannemers, architecten, projectontwikkelaars, facility managers,… de mogelijkheid om zelf de opstelling van de circulaire, verplaatsbare wanden te visualiseren. Naast het snel en eenvoudig scannen en meten van ruimtes, en het tekenen en aanpassen van plannen, kunnen ze er ook budgetten opstellen, wanden bestellen, de herbruikbaarheid van materialen nagaan en de nodige support krijgen. Zo besparen ze tijd en werken ze efficiënter. Het platform moet de samenwerking tussen de verschillende bouwactoren optimaliseren. 

 

Circulaire businessmodellen zijn de toekomst van de bouwsector

Finindus, een investeringsmaatschappij gesteund door ArcelorMittal en Vlaanderen, en een van de nieuwe investeerders, ziet JUUNOO als een voortrekker van een nieuwe beweging in de bouwwereld. “Het groeitraject van JUUNOO heeft indruk op ons gemaakt”, zegt investeringsmanager Roel Callebaut. “JUUNOO wordt gedreven door een verlangen om impact te hebben, maar het team begrijpt ook dat de economische logica de beste manier is om klanten te overtuigen om duurzamer te worden. Ze doen dit door circulaire wanden te verkopen die zichzelf terugbetalen. JUUNOO toont aan de hele bouwindustrie dat circulaire businessmodellen de toekomst zijn.”

Chris Van de Voorde: “Deze Series A-ronde is een mooie blijk van vertrouwen van onze investeerders. Het is mijn missie om toekomstige generaties, en vooral mijn kinderen Juul en Noor (waarnaar het bedrijf is vernoemd, n.v.d.r.) een betere wereld aan te bieden. Dit combineer ik met mijn ingenieurspassie voor wanden, die wereldwijd verantwoordelijk is voor 1,05% van de CO2-uitstoot. Er is nog veel werk aan de winkel, maar dat ook een grote industriële speler als Saint-Gobain en Finindus met zijn directe link naar ArcelorMittal investeren in JUUNOO en meestappen in ons circulair verhaal toont dat de mentaliteit aan het veranderen is.” 

Persdossier

PDF - 2.5 Mb

saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

Over JUUNOO
De Belgische scale-up JUUNOO werd in 2017 opgericht door Chris Van de Voorde en produceert circulaire binnenwanden die op het einde van hun levenscyclus geld opbrengen in plaats van geld kosten. Met zijn circulaire businessmodel gaat JUUNOO lijnrecht in tegen de huidige wegwerpeconomie, die zeker in de traditionele bouwsector nog altijd overheerst. Na gebruik kun je de wanden eenvoudig verplaatsen of terugverkopen aan JUUNOO. Daarnaast verhogen ze de productiviteit in de bouw omdat je ze 7 keer sneller kunt installeren. Het resultaat is een esthetische en duurzame wand, die al is getest en goedgekeurd door bedrijven als Deloitte, Durabrik, Colruyt en Conix RDBM Architecten. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu