Loonkloof bestaat niet voor interim- en projectmanagers

Women's Entrepreneurship Day, 19 november 2019: vrouwen hebben glazen plafond in wereld van project- en interim-management doorbroken, maar zijn nog ondervertegenwoordigd

De loonkloof tussen mannen en vrouwen geldt niet bij interim- en projectmanagers. Vrouwelijke managers verdienen evenveel als hun mannelijke collega’s, zo blijkt uit een bevraging van het gespecialiseerde bureau Maerten & Partners. “De vrouwen hebben het glazen plafond in de wereld van het interim- en project-management doorbroken, maar ze zijn nog altijd met veel minder. Er is dus nog veel ruimte voor een inhaalbeweging.”

Maerten & Partners peilde bij meer dan 400 project- en interim-managers naar hun motivatie, hun tarieven en hun jobtevredenheid. De resultaten tonen dat mannen nog altijd veel sterker vertegenwoordigd zijn dan vrouwen, want 71 procent van de respondenten zijn mannen. Maar in de dagtarieven die project- en interim-managers hanteren, wordt dat verschil helemaal uitgegomd.

“In tegenstelling tot heel wat andere sectoren blijkt er van een loonkloof helemaal geen sprake bij project- en interim-managers”, verduidelijkt Véronique Renier, client partner bij Maerten & Partners. “Op de Europese arbeidsmarkt verdienen vrouwen gemiddeld 16 procent minder dan mannen. Bij Belgische zelfstandigen ziet de OESO zelfs een loonkloof van 30 procent. Maar in de wereld van het project- en interim-management hebben de vrouwen eigenhandig het glazen plafond doorbroken. Ze rekenen evenveel aan als hun mannelijke collega’s. De meerderheid van de managers verdient tussen de 700 euro en 950 euro per dag, en de survey toont geen significante verschillen tussen mannen en vrouwen.”

“Maar we mogen ook niet te vroeg juichen, er is nog werk aan de winkel. De kloof tussen mannen en vrouwen gaat niet alleen over tarieven. Zo geeft nog altijd 21 procent van de vrouwelijke project- en interim-managers aan dat ze niet dezelfde kansen krijgen als hun mannelijke collega’s.”

Vrijheid is drijfveer nummer één

Maerten & Partners vroeg de project- en interim-managers ook naar hun motivatie. Bij bijna een derde was het ‘grotere gevoel van vrijheid’ de hoofdreden om voor eigen rekening te gaan werken en de stap naar het project- en interimmanagement te zetten. De gevarieerde jobinhoud is een andere belangrijke drijfveer, vooral dan bij vrouwelijke managers.

De meerderheid van de interim- en projectmanagers is bijzonder tevreden met hun keuze. Ruim vier op de vijf respondenten (82 procent) geven aan dat hun jobtevredenheid hoger ligt dan toen ze nog in vast dienstverband werkten, 65 procent is er ook financieel op vooruit gegaan en 82 procent heeft een gelijke of betere work-life balance. Vooral vrouwen (52 procent) zeggen dat hun work-life balance verbeterd is. De meeste managers vinden ook hun jobinhoud boeiender (73 procent) én meer gevarieerd (85 procent) nu ze hun eigen baas zijn. 

Arbeidsmarkt transformeren

“Project- en interimmanagement zit in de lift”, stelt oprichter Tom Maerten van Maerten & Partners vast. “Steeds meer bedrijven hebben in deze snel veranderende tijden nood aan goede projectmanagers en nieuwe expertise, die ze snel en flexibel willen invullen. Steeds meer ervaren en getalenteerde professionals kiezen er bewust voor om hun eigen baas te worden. Die evolutie transformeert de arbeidsmarkt. Een opvallend cijfer uit onze bevraging is dat 71 procent van de managers vinden dat ze meer impact hebben als interim- of projectmanager dan als werknemer. Ook als het gaat over gelijke vergoedingen voor mannen en vrouwen zetten interim- en projectmanagers vandaag al de toon.”

[Onderaan bij de bijlagen vindt u verschillende infographics]

////

Over Maerten & Partners

Maerten & Partners is een Belgische interim- en project management matchmaker die ervaren managers koppelt aan complexe, uitdagende projecten, aan een fair en transparant tarief. Het bedrijf werd opgericht in 2007 en stelt dagelijks gemiddeld 50 interimmanagers te werk. Maerten & Partners mag o.a. Lineas, bpost, Lampiris, Euroclear, P&V, Special Olympics, Cashforce, … tot haar vaste klanten rekenen. Client Managers Tom Maerten, Véronique Renier en Els Barbier, samen goed voor meer dan 35 jaar ervaring in project- en interimmanagement, leiden het bedrijf samen in goede banen.

Persdossier Maerten & Partners

PDF - 923 Kb

M&P infographs.pdf

PDF - 260 Kb

Nathalie Claessens

Content Cats

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu