The Mastercooks willen België nog sterker profileren als groentenland

 • The Mastercooks of Belgium vieren 40ste verjaardag
 • The Mastercooks zetten in op diversiteit, inspiratie, innovatie en educatie
 • Vier decennia Belgische topgastronomie verzameld in het Masterbook (voor leden)
 • Lancering The Mastercooks receptenboek in 2021

Brussel, 11 september 2020 – The Mastercooks of Belgium®, de prestigieuze culinaire vereniging van Belgische topchefs, blaast 40 kaarsjes uit. Ze vieren die verjaardag met een fraai Masterbook, en volgend jaar ook een uniek receptenboek. De vereniging maakt ook haar ambities en doelstellingen voor de komende jaren bekend. Brussels minister Sven Gatz kreeg officieel het eerste exemplaar van het Masterbook overhandigd.

Al jaren speelt de Belgische keuken mee in de elite van de culinaire wereld. The Mastercooks of Belgium promoten dat Belgisch culinair erfgoed al 40 jaar lang, mét respect voor lokale en gezonde ingrediënten. De gevestigde Mastercooks dragen bovendien hun kennis over op de volgende generatie topchefs, de Young Masters. 

Diversiteit, inspiratie, innovatie en educatie
Het 40-jarig jubileum betekent allerminst dat The Mastercooks op hun lauweren gaan rusten. Integendeel. De komende jaren zet de organisatie nog sterker in op diversiteit, innovatie en educatie.

Frank Fol, voorzitter van The Mastercooks of Belgium: “Door te inspireren en opleidingen te voorzien, willen we met The Mastercooks jonge chefs en vrouwelijke chefs nog beter doen doorstromen naar de hoogste regionen van de Belgische- en wereldgastronomie.”

Frank Fol © Claudio Centonze
Frank Fol © Claudio Centonze

Young Master Sam Van Houcke (Restaurant MASTE, Gent): “Elke chef brengt topkwaliteit in zijn eigen zaak en allemaal kunnen ze op hun eigen manier iets meegeven aan een heel breed publiek, via verschillende kanalen. We willen ook volop inzetten op de jeugd. Met meer stages, bijvoorbeeld. En door jonge chefs ervan bewust te maken dat je topniveau niet alleen behaalt. Je hebt een sterke achterban nodig.

Sam Van Houcke
Sam Van Houcke

Daarnaast blijven de The Mastercooks ook vurig de belangen van de Belgische restaurantsector ondersteunen, zeker tijdens de coronacrisis. 

België profileren als Europees groentenland
De Belgische gastronomie behoort ontegensprekelijk tot de beste ter wereld. En ze heeft de voorbije 40 jaar een grote evolutie doorgemaakt. Te beginnen met de opkomst van de Nouvelle Cuisine in de jaren ‘80, met meer aandacht voor groenten, minder boter en room en de introductie van mousses en gratins. In de jaren ‘90 vertrekken Belgische chefs massaal op culinaire ontdekkingsreis en introduceren ze de wereldkeuken in België. En vanaf de jaren 2000 doen het internet en social media hun intrede in de keuken.

De komende decennia zal de Belgische keuken vooral verder het voortouw nemen op het vlak van gebruik van groenten en gezonde grondstoffen, voorspelt voorzitter Frank Fol. “We nemen in België het voortouw als het over gezond koken en groenten gaat. Het grootste groentenbedrijf ter wereld (Greenyard) is Belgisch, bijvoorbeeld. En België is het land waar de grootste portie groenten per persoon in Europa wordt gegeten. We eten ook almaar minder vlees en gaan veel meer voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Op de lange termijn zal gezonde voeding leiden tot gezondere mensen en zullen de kosten in de zorgsector verminderen. Het is onze ambitie om België de komende jaren nog veel meer te positioneren als Europees groenteland.” 

Masterbook
Ter gelegenheid van zijn 40ste verjaardag brengen The Mastercooks of Belgium voor hun leden een Masterbook uit over zijn rijke geschiedenis, boordevol interviews met topchefs uit de Belgische gastronomie, onder wie Pierrot Fonteyne (🕆2020), Pierre Wynants, Peter Goossens, Frank Fol en Mouch Romeyer, de echtgenote van Mastercooks-oprichter Pierre Romeyer. In 2021 brengen The Mastercooks ook een receptenboek uit.

Het Masterbook
Het Masterbook

Een snuifje The Mastercooks of Belgium®-geschiedenis
Toen Pierre Romeyer in 1980 niet werd toegelaten tot de Franse vereniging van Meesterkoks, besloot hij zelf The Mastercooks of Belgium op te richten. Met het verschil dat hij wél buitenlandse en vrouwelijke chefs toeliet. Sindsdien is het Mastercook-kwaliteitslabel voor chefs uitgegroeid tot de ultieme erkenning van hun creativiteit, ambitie en vakkennis. 

Om Mastercook te worden moeten chefs minstens 36 jaar zijn. Als Young Master lopen ze eerst twee jaar stage, begeleid door een gevestigde Mastercook. Pas daarna kunnen ze een volwaardig Mastercook worden.

In 2012 werd Frank Fol de zesde voorzitter van The Mastercooks of Belgium. 

Oprichters Mastercooks
Oprichters Mastercooks

 Mijlpalen The Mastercooks of Belgium®

 • 1980: oprichting van een select Brussels gezelschap van een tiental leden 
 • 2008: lancering van ‘Bons Moments’, cadeaubonnen voor een restaurantbezoek bij de Belgische Mastercooks
 • 2013: lancering van het Mastercooks-charter met focus op kwaliteit, respect en ambitie
 • 2016: lancering van Z-Mastercooks, het tv-programma op Kanaal Z met en over Belgische topchefs
 • 2018: oprichting van de Young Masters als creatief labo binnen Mastercooks, voor alle chefs 30 tot 38 jaar
 • 2020: Mastercooks of Belgium telt meer dan 170 leden over heel België

Bijlagen

Wil je graag een print versie van het Masterbook ontvangen? Geef dan een seintje aan nathalie@contentcats.be.

 • Video's: Overhandiging van het Masterbook aan minister Sven Gatz

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu