Mechelen opent uitzonderlijk duurzaam parkeergebouw

Parking Keerdok is toegangspoort tot de stad van de 21ste eeuw

Mechelen, 21 november 2022 - Op 21 november opent de stad Mechelen het gloednieuwe Parking Keerdok. Al is het project van ontwikkelaars Mont-Real en Kairos, pioniers in het omvormen van verlaten stadsdelen tot waardevolle, aantrekkelijke en duurzame woonomgevingen, veel meer dan dat. De realisatie van Parking Keerdok luidt de start in van een grootschalige transformatie van de omgeving rond het Keerdok tot een bruisende, nieuwe stadswijk. Gebouwd voor de toekomst en een voorbeeld van duurzame stadsontwikkeling op Europees niveau. 

Parking Keerdok, een ontwerp van POLO Architects-Archipelago, is een architecturaal hoogstandje en een belangrijke nieuwe landmark voor de stad Mechelen. Op en top duurzaam, want het gebouw is zo ontworpen dat het in de toekomst vlot kan omschakelen naar meer of net minder parkeren, en speelt zo in op evoluties in de mobiliteit, zoals autodelen. De verdiepingen van Parking Keerdok kunnen zonder grote verbouwingen van functie wijzigen door er eenvoudig werk- en/of woonunits tussen te schuiven.

De bouw van Parking Keerdok, met de kenmerkende betonnen kruisen, was minutieus werk, vertelt Wim Straetmans, executive director van ontwikkelaar Kairos: “Het gevelraster oogt niet enkel mooi, maar draagt het volledige gebouw, en dat is baanbrekend. Het parkeergebouw is één grote, kolomvrije overspanning met extra vrije hoogte en kan daardoor gemakkelijk herbestemd worden voor kantoren, retail, bedrijven of zelfs woningen.”
Wim Straetmans, executive director Kairos
Fotocredits: Koen Mutton
Wim Straetmans, executive director Kairos
Fotocredits: Koen Mutton

De kantoren op de twee bovenste lagen van Parking Keerdok zijn opgevat als invullingen van twee ‘gewone’ parkeerlagen. “Het zijn box-in-box geïsoleerde volumes in hout en glas die binnen het grotere casco zijn opgesteld”, vult Wim Straetmans aan.

100% hernieuwbare energie

Parking Keerdok is uitgerust met een zonnepanelendak met een vermogen van ongeveer 170 kWp, genoeg om zichzelf volledig te voorzien van hernieuwbare energie. 

Ruim de helft van de elektriciteitsproductie stroomt naar de laadinfrastructuur. De rest naar de kantoren en de supermarkt in het gebouw. Die zijn niet aangesloten op het gasnet, maar halen de warmte uit de bodem, met geothermie. Met de steun van Europa (ACCESS, NoordzeeRegio-programma) moet Keerdok een toonbeeld van laadinfrastructuur en energiemanagement worden op Europees niveau.

Multifunctioneel

Naast een 500-tal parkeerplaatsen en oplaadpunten voor elektrische auto’s, huisvest Parking Keerdok ook een ruime, overdekte fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen, een buurtsupermarkt en kantoren. Op het dak vind je een stadsterras met bomen en een prachtig uitzicht op Mechelen. Twee verdiepingen lager is er ook een evenementenplein voor publieke activiteiten. 

“Keerdok is veel meer dan de klassieke randparking. Het belang van dit gebouw overstijgt het buurtniveau. Het creëert meerwaarde voor de hele stad en zet mensen en leefbaarheid centraal. Dat is de maatschappelijke drijfveer die we consequent doorvoeren in al onze projecten. We ontwikkelen groene plekken met belevingswaarde, die ten dienste staan van en gedragen worden door de buurt”, zegt Bart Langens, gedelegeerd bestuurder van Mont-Real.
Bart Langens, gedelegeerd bestuurder Mont-Real
Fotocredits: Koen Mutton
Bart Langens, gedelegeerd bestuurder Mont-Real
Fotocredits: Koen Mutton

Slimme mobiliteitshub

Parking Keerdok vormt samen met zijn omgeving een slimme mobiliteitshub, waar bewoners en bezoekers 24/7 terechtkunnen. Bovendien wordt de parking dé hotspot voor elektrisch laden en autodelen. Maar het accent ligt vooral op verplaatsingen te voet, per fiets of bus. De publieke ruimte rond het parkeergebouw is volledig verkeersvrij. Je kan er vlot op een fiets of deelfiets van Blue-bike overstappen. En in de lockers van de parking laad je je fietsbatterij op met stroom van de zonnepanelen op het dak. Vanuit het parkeergebouw fiets of wandel je via de nieuwe fiets- en voetgangersbrug snel en veilig naar het 750 meter verder gelegen historische stadscentrum van Mechelen. 

Masterplan

Parking Keerdok is het eerste project dat wordt opgeleverd binnen het masterplan Keerdok. De komende jaren evolueert deze plek naar een nieuwe, duurzame stadswijk met zowat 550 woningen, een levendig centraal ontmoetingsplein (Rode Kruisplein) met horeca, vernieuwde kades en een stadspark inclusief minibos.

Greet Geypen, Mechels schepen van Stadsontwikkeling: “Met het project Keerdok zet de stad zeer sterk in op een vlotte verbinding tussen parking Keerdok, omliggende buurten en de binnenstad. Hiervoor werd mede met de steun van de Vlaamse Overheid reeds sterk ingezet en zal er in de toekomst nog ingezet worden op infrastructurele maatregelen.”

In maart 2023 start Mont-Real - Kairos met de bouw van een nieuwe residentieel gebouw, Dok Mechelen.


Parking Keerdok in cijfers:

 • 18.800 m2 gebouw (excl. het dak)
 • 13 verdiepingen in split-levels
 • 500-tal parkeerplaatsen voor auto’s
 • Fietsenstalling voor 117 fietsen
 • 1000 m² supermarkt
 • 1400 m² kantoren
 • 600 m² dakterras
 • Aanbod deelwagens
 • Laadinfrastructuur
 • 419 zonnepanelen
 • Beoveld met geothermische boringen tot 150 meter diep

Team Parking Keerdok:

 • Opdrachtgever: stad Mechelen
 • Bouwheer/ontwikkelaar: Mont-Real en Kairos - samen THV Keerdok Mechelen
 • Architect: POLO Architects en Archipelago
 • Aannemer: BAM Interbuild
 • Landschapsarchitect: ARA en VOGT

Meer informatie vindt u op www.mechelen.be/stadsvernieuwing/keerdok.


Over Mont-Real
Mont-Real is een onafhankelijke projectontwikkelaar, gevestigd in Antwerpen (Schilde). Mont-Real realiseert privaat-publieke projecten (PPS) in voornamelijk regionale steden, gericht op het omvormen van verlaten stadsdelen tot waardevolle, aantrekkelijke en duurzame woonomgevingen waar leefbaarheid centraal staat. Mont-Real integreert wonen met sociaal-maatschappelijke functies zoals zorg, onderwijs en opvang, maar ook handel en diensten. Het bedrijf treedt ook op als langetermijninvesteerder in onderdelen van haar projecten (wonen, handel, zorg).
Ga voor meer informatie naar
www.mont-real.be.

Over Kairos
Kairos is een ambitieus en innovatief vastgoedbedrijf dat zichzelf profileert in het ontwikkelen van hoogwaardige projecten op vlak van leven, werken, verzorgen en onderwijzen. We creëren niet enkel vooruitstrevende duurzame eco-wijken en 'intelligente' residentiële projecten maar realiseren ook hedendaagse kantoorgebouwen en incubatoren, we bouwen letterlijk mee aan de toekomst door de ontwikkeling van scholen en dragen op actieve wijze ons steentje bij aan een leefbare maatschappij door middel van het ontwikkelen van ziekenhuizen en (woon-)zorgcentra. Kairos maakt als onafhankelijke Business Unit deel uit van de Koninklijke BAM Groep. Kairos, BAM Interbuild en BAM FM vormen samen BAM Bouw en Vastgoed België, waarbij we ontwikkelen, bouwen en onderhouden van gebouwen als één pakket zien. Door deze nauwe samenwerking kan Kairos optimaal haar projecten verwezenlijken.
Ga voor meer informatie naar
www.kairos.be.

Over BAM Interbuild
BAM Interbuild werd opgericht in 1980 en groeide uit tot een belangrijke en gerenommeerde gebouwenspecialist, vooral in het Vlaamse en het Brusselse gewest. BAM Interbuild richt zich zowel op de privémarkt als de publieke markt en staat gekend voor de realisatie van markante gebouwen, zoals het MAS, het Havenhuis in Antwerpen, de Finance Tower, het NAVO hoofdkwartier, en het Résidence palace in Brussel die zeker een belletje zullen doen rinkelen. ‘Heartwork’, ‘teamwork’, ‘safety’, ‘expertise’ en ‘reliability’ zijn de basiswaarden die de visie van BAM Interbuild elke dag opnieuw vorm geven. Een visie waarin de klant centraal staat in de realisatie van de aan BAM Interbuild toevertrouwde projecten.
Ga voor meer informatie naar
www.baminterbuild.be.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu