Meer dan de helft van de Belgische start-up founders heeft slaapproblemen

Start it @KBC en Mensura zetten na onderzoek extra stappen om mentaal en fysiek welzijn bij ondernemers te versterken

Brussel, 25 augustus 2020 - Een kwart van de start-up founders in België heeft na een werkdag geen energie meer over, en één op de vijf heeft zelfs meerdere keren per maand last van hartkloppingen of pijn op de borst. De coronacrisis zorgt bovendien voor extra stress. Dat blijkt uit een onderzoek naar het welbevinden van startende ondernemers door Start it @KBC en Mensura. De accelerator en de gezondheidsspecialist nemen samen maatregelen om het mentale welzijn van start-up founders te versterken.

Eerst het goede nieuws: start-up founders scoren bijzonder hoog op jobtevredenheid. Van de tachtig oprichters die deelnamen aan de survey van Start it @KBC en Mensura vindt de grote meerderheid (86 procent) het runnen van een start-up leuk en boeiend. De betrokkenheid en de motivatie liggen groter dan bij de algemene populatie, de founders hebben een meer positieve kijk op hun werk.

Daar staat wel tegenover dat ze meer emotionele klachten rapporteren. De workload, de tijdsdruk, de complexiteit en de onzekerheid die bij een start-up komen kijken, wegen op veel founders.

● ​ Meer dan de helft heeft minstens enkele keren per maand moeilijkheden om te slapen
● ​ 25 procent heeft na een werkdag geen energie meer over om nog iets anders te doen
● ​ 17 procent begint al vermoeid aan de werkdag
● ​ 7 procent heeft geregeld last van hartkloppingen of pijn op de borst
● ​ 30 procent van maag- of darmproblemen
● ​ 30 procent worstelt met concentratieproblemen

Een kwart van de founders geeft aan dat hun fysieke en/of mentale klachten zijn toegenomen door de coronacrisis.

Uitdaging nr. 1 voor start-up community

“We zien bij de founders van start-ups een enorme motivatie, drive en veerkracht. Maar daar schuilt meteen ook het gevaar”, zegt Julie Daenen, preventiedeskundige bij Mensura. “Die gedrevenheid kan er, samen met veel stress en onzekerheid, voor zorgen dat de founders over hun grenzen gaan. Zeker in deze tijden van Covid-19.”

Julie Daenen, preventiedeskundige Mensura
Julie Daenen, preventiedeskundige Mensura

“Het hoge stressniveau bij founders is misschien wel de grootste uitdaging voor onze start-up community”, bevestigt Lode Uytterschaut, founder en CEO van Start it @KBC. “Start-ups werken keihard aan nieuwe innovaties, vaak zonder een vast inkomen en zonder dat ze weten of de markt hun innovatie zal omarmen: dat zorgt onvermijdelijk voor stress en druk. Wij willen een omgeving creëren waar start-ups niet alleen focussen op groei en grote mijlpalen, maar ook op tijd gas terugnemen. Een omgeving waar ze op tijd op de nodige hulp en ondersteuning kunnen rekenen.”

Lode Uytterschaut, founder & CEO Start it @KBC
(photo credits: Wim Kempenaers)
Lode Uytterschaut, founder & CEO Start it @KBC
(photo credits: Wim Kempenaers)

Wellbeing academy en persoonlijk (anti-) stressrapport

Start it @KBC riep vorig jaar al een mental wellbeing academy in het leven. Founders krijgen gratis slaapcursussen en sport- en meditatiesessies. In workshops en persoonlijke gesprekken delen ze ook ervaringen en oplossingen om de gelijkaardige uitdagingen waar ze op botsen te overwinnen. Mensura bezorgt alle founders nu ook een persoonlijk rapport met praktische tips op maat om hun mentaal en fysiek welzijn te versterken.

“Het is vooral belangrijk dat de start-up founders na een stresspiek ook heel bewust ontspanning inlassen”, benadrukt Julie Daenen. “Met de juiste afwisseling zorg je ervoor dat stress niet problematisch wordt, maar juist helpt om productief te werken. Uit de bevraging en de workshop blijkt dat de start-up founders zich bewust zijn van de stresserende omstandigheden en de effecten hiervan. Dat is al een cruciale eerste stap.”

Start-ups die deel willen uitmaken van de Start it @KBC community, kunnen hun dossier tot 21 september indienen via https://grow.startit.be/applynow.

Infographic Wellbeing Barometer - Start it @KBC & Mensura

Start-up testimonialsOver Mensura

Mensura inspireert en begeleidt werkgevers om samen een positieve en meetbare impact te hebben op het welzijn van organisaties en medewerkers. Als specialist op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid reikt Mensura advies, oplossingen en diensten aan op maat van bedrijven. 

Mensura helpt vermijdbaar verzuim tot een minimum te herleiden en werknemers gezond en veerkrachtig aan het werk te houden. Dat gebeurt via een methodologie met specifieke en meetbare doelstellingen waarbij een nauwe samenwerking met werkgevers én werknemers centraal staat.

Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk telt meer dan 56.000 klanten, van kmo’s tot grote organisaties. Als de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk in België zet Mensura in op nabijheid. Met 102 vaste onderzoekscentra en 27 mobiele centra verzekert ze een regionale aanwezigheid in het hele land.

Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn AccentureDPG MediaKBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Extra beelden

Lode Uytterschaut, founder & CEO Start it @KBC
(photo credits: Wim Kempenaers)
Lode Uytterschaut, founder & CEO Start it @KBC
(photo credits: Wim Kempenaers)
Start it @KBC workshop
Start it @KBC workshop

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu