Mic Mac Minuscule bespaart 3.400 ton CO2 dankzij tweedehands geboortelijst
Gent, 7 oktober - Mic Mac Minuscule heeft sinds zijn oprichting al meer dan 100.000 gebruikte babyspullen van de vuilnisbelt gered en opnieuw in omloop gebracht in Vlaanderen en Brussel. Daarmee bespaarde de Gentse start-up in totaal al 3.400 ton CO2. En het bewustzijn bij jonge ouders groeit, want vandaag is al één op de honderd geboortelijsten in Vlaanderen en Brussel tweedehands. Mic Mac Minuscule maakt deel uit van start-up accelerator Start it @KBC.
3.400 ton bespaarde CO2, dat is evenveel als 340 jaar met je wagen rijden, 255.000 uur douchen, 170.000 kg rundvlees eten of 17.000 vluchten nemen van Brussel naar Barcelona. Om maar te zeggen dat de babymarkt een aanzienlijk aandeel heeft in onze ecologische voetafdruk. Zeker als je weet dat Belgen elk jaar zo'n 500 miljoen euro uitgeven aan babyspullen (bron: FOD Economie), die bovendien maar drie tot zes maanden gebruikt worden. Twee derde van die - vaak nog perfect bruikbare - spullen belandt uiteindelijk op de vuilnisbelt.
Tweedehands geboortelijst
Ondernemerskoppel Jona Mukabalisa en Gert Linthout bedacht met Mic Mac Minuscule een vernieuwend en schaalbaar concept om babyspullen een tweede leven te geven én om misverstanden onder jonge ouders uit de weg te ruimen. Die denken achteraf nog te vaak: “Hadden we maar op voorhand geweten dat we dit allemaal niet nodig hadden”.
Jona en Gert vonden daarom de tweedehands geboortelijst uit, met kwaliteitsvolle en gepimpte babyspullen. Eetstoelen of commodes krijgen een nieuw laagje verf. Mooie, handige producten uit tweedehands textiel zoals opbergmanden, slabben en speeltipi’s vinden een nieuwe plek. En bij een upcyclingproject in samenwerking met illustrator Eva Mouton werden zelfs kleine restjes badstof verwerkt tot kleurrijke, herbruikbare wattenschijfjes.
Eerlijk en persoonlijk advies
Vandaag kunnen toekomstige ouders terecht bij Mic Mac Madammen en Meneren op 25 locaties in Brussel en Vlaanderen. Allemaal zelf ouders, die eerlijk en persoonlijk advies geven zonder je dingen aan te praten die je eigenlijk niet nodig hebt. Vanuit hun eigen ervaring helpen ze nieuwe ouders van A tot Z bij het samenstellen van hun babyuitzet.
Gemakkelijk, nabij en betaalbaar
"Mic Mac Minuscule kiest resoluut voor een andere, duurzame en sociaal verantwoorde weg. We geven de gebruikte spullen van ouders met jonge kinderen een nieuw leven op de geboortelijst van toekomstige ouders. Onze lokale Mic Mac Madammen en -Meneren controleren elk artikel grondig en stellen een een babyuitzet samen die past bij de persoonlijke stijl van de ouders. Al die artikelen komen op een online cadeaulijst. Zo geef je familie en vrienden de kans een duurzaam cadeautje voor een zacht prijsje te schenken. Ouders-in-spe kunnen bovendien 10% van de lijstwaarde aan een goed doel naar keuze schenken. Iedereen kan dus op een eenvoudige manier een verschil maken", legt co-founder Jona Mukabalisa, zelf moeder van twee, uit.
De cijfers
- In Oost-Vlaanderen, de bakermat van Mic Mac Minuscule, kon de start-up al de meeste babyspullen redden: 35.586 eetstoelen, slaapzakken, buggy’s en andere populaire kinderproducten kwamen daar opnieuw in omloop. Goed voor een besparing van meer dan 550.000 kg CO2.
- Ook in Antwerpen kon Mic Mac Minuscule al heel wat babyspullen recyclen: 31.202 baby- en kinderspullen kregen er een tweede leven. Daarmee is al meer dan 480.000 kg CO2 bespaard.
- Vlaams-Brabant bekleedt een eervolle derde plaats. Hier werden 19.636 artikelen gered en ruim 300.000 kg CO2 bespaard.
- In West-Vlaanderen redde Mic Mac Minuscule al een heel aantal kinderspullen van de vuilnisbelt: 13.663 baby- en kinderartikelen werden er gerecycled. Daarmee bespaarde de provincie meer dan 210.000 kg CO2.
- Het Brussels hoofdstedelijk gewest, waar Mic Mac Minuscule nog maar sinds kort twee Mic Mac Madammen heeft, doet het toch al uitzonderlijk goed, met 7.626 geredde baby-artikelen en bijna 120.000 kg bespaarde CO2.
- Limburg bungelt aan het staartje, met 2.288 geredde baby-artikelen en 35.000 kg bespaarde CO2. Het feit dat Mic Mac Minuscule hier sinds haar beginperiode nog steeds geen Mic Mac Madam heeft gevonden zal hier zeker de hand in hebben.
Wat vinden de ouders ervan?
Siska uit Brussel: “Ik was al lang fan van tweedehands, maar vond moeilijk de juiste spullen in mijn eigen kennissenkring. De hele rompslomp toevertrouwen aan een expert was voor mij echt een makkelijke manier om ook mijn steentje bij te dragen aan een beter klimaat.”
Liesbeth uit Brugge: “Had ik maar vroeger van dit concept gehoord! Bij mijn eerste kindje wilde ik alles splinternieuw en in de laatste modekleuren. Er is me toen van alles aangepraat dat ik eigenlijk niet nodig had. Gelukkig beseffen jonge ouders steeds vaker dat spullen na een kortstondige babyperiode zeker nog een rondje mee kunnen.”
Mara en Stefan uit Antwerpen: "Onze Mic Mac Madam heeft ons heel goed geholpen om na te denken over wat we écht nodig hadden. En bovendien erg oprecht. Ze heeft ons dus niks aangepraat dat we eigenlijk niet nodig hadden. Alle spulletjes zijn kwalitatief en waren mooi op tijd aanwezig. Een aanrader!"
An en Kobe uit Leuven: “Het enthousiasme van onze Mic Mac Madam rond de duurzaamheid van een tweedehands lijst werkte aanstekelijk. We zijn blij dat we ons zoontje zo al van zijn geboorte een mooie start in deze wereld kunnen geven.”
Charlotte en Arne uit Gent: “Het feit dat je kwaliteitsvolle en tegelijkertijd ecologische en budgetvriendelijke tweedehandsspullen krijgt, heeft ons over de streep getrokken. Het was ook superhandig dat we alles al een maand voor de geboorte konden ophalen. Dat bracht rust in die laatste weken van mijn zwangerschap. We lieten zelfs enkele meubels pimpen om een uniek stuk in huis te hebben. Leuk en origineel!"
Karen en Jakob uit Mechelen: “We huiverden bij de gedachte een halve dag rond te lopen in een babywinkel om een lijst op te stellen vol spullen die veel te duur zijn, of erger, die we helemaal niet nodig hebben. Toen we hoorden dat je bij Mic Mac Minuscule gematcht wordt met iemand met veel ervaring die voor jou op zoek gaat, twijfelden we niet. Onze Mic Mac Madam had veel aandacht voor onze stijl en smaak. We kregen zelfs advies over herbruikbare luiers. Een topservice!”
Lise uit Diest: “Wij vinden het een heel leuk concept om mooie tweedehandsspullen te krijgen voor ons zoontje. Het is goed voor mens en milieu, én je bespaart er nog eens een hoop geld mee. Babyspullen worden meestal zo kort gebruikt dat we er gerust nog een tweede/derde/vierde... leven aan kunnen geven.”
Over Mic Mac Minuscule
Mic Mac Minuscule stelt geboortelijsten met preloved en upcycled kinderspullen samen voor stijl- en milieubewuste ouders die fan zijn van hip, tweedehands en eco, maar geen zin of tijd hebben om zelf alles bij elkaar te snuisteren.
Mic Mac Minuscule startte begin 2017 in Gent, maar heeft ondertussen vijfentwintig Mic Mac Madammen en Meneren en heeft afhaalpunten in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Brussel.