Mijlpaal: 53% van laatste lichting start-ups bij Start it @KBC heeft een vrouwelijke founder

‘Women in tech’ coachingtraject wil nog meer vrouwelijke ondernemers inspireren en ondersteunen

19 november: Dag van het Vrouwelijk Ondernemerschap 

Antwerpen, 19 november 2020 - Een primeur: meer dan de helft van de nieuwe lichting start-ups bij de grootste accelerator van het land heeft minstens één vrouwelijke founder. Die mijlpaal is voor Start it @KBC het sein om nog een versnelling hoger te schakelen. Op de Dag van het Vrouwelijk Ondernemerschap lanceert Start it @KBC samen met Netwerk Ondernemen en VLAIO het gloednieuwe ‘Women in Tech’ coachingtraject.

Van de 67 start-ups die de meest recente pitchronde van Start it @KBC overleefden, heeft 53 procent minstens één vrouwelijke oprichter aan boord. De accelerator leverde de voorbije jaren forse inspanningen om meer vrouwelijke ondernemers aan te trekken. Sinds 2017 steeg het aandeel van de vrouwelijke founders daardoor met 20 procent. 

Uit onderzoek door Start it @KBC blijkt dat heel wat vrouwelijke ondernemers nog altijd op barrières botsen bij het oprichten en schalen van hun onderneming. Meer dan mannen worstelen ze met de combinatie van een gezin en een eigen bedrijf, en klanten en investeerders nemen hen niet altijd serieus. Rolmodellen zijn volgens hen cruciaal om andere vrouwelijke ondernemers te inspireren, maar die komen nog te weinig in de aandacht.

‘Vrouwelijke blik’ op technologie
Met het ‘Women in Tech’ traject wil Start it @KBC samen met Netwerk Ondernemen en met de steun van VLAIO vrouwen wapenen om met die obstakels om te gaan.

Anna Thomlinson, Managing Director van Start it @KBC legt uit: ““Het begeleidingsprogramma bestaat in eerste instantie uit een reeks webinars waar female founders hun eigen ervaringen delen en vertellen hoe zij onderweg barrières overwonnen. Vrouwelijke rolmodellen treden op als mentor en als coach. Vanaf 2021 volgt er een intensief begeleidingstraject voor vrouwelijke founders.”

Anna Thomlinson, Managing Director Start it @KBC
Anna Thomlinson, Managing Director Start it @KBC

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits bevestigt het belang van 'Women in Tech': “Het programma zorgt ervoor dat er meer vrouwen ondernemen in de technologische sector en garandeert ook hun slaagkansen. Een uitstekend programma dat tegelijk ook verder bouwt op onze STEM-initiatieven om meer vrouwen naar de techsector toe te leiden. Vrouwelijke ondernemers hebben heel wat kwaliteiten en bieden ongetwijfeld heel wat extra voor de techsector. Dit kan alleen maar bijdragen aan een nog sterkere, duurzame en vooral inclusieve sector.” ​ 

ICT woman of the Year coacht mee
Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, ICT Woman of the Year 2020 en mentor bij Start it @KBC is één van de mentoren van het nieuwe Women in Techprogramma.

Dewi Van De Vyver, CEO Flow Pilots, Start it @KBC mentor
​ & ICT Woman of the Year
Dewi Van De Vyver, CEO Flow Pilots, Start it @KBC mentor
​ & ICT Woman of the Year

De ‘vrouwelijke blik’ op technologie is onmisbaar,” vertelt Dewi Van De Vyver. “Er komt steeds meer artificiële intelligentie op ons af, die bijna volledig vanuit het mannelijke standpunt geprogrammeerd wordt en weinig tot geen rekening houdt met de situatie van vrouwen. Daarnaast is er een stuitend gebrek aan kennis over de significante rol die vrouwen hebben gespeeld in wat wij vandaag kennen als ICT. Zo was Margaret Hamilton de lead software designer voor de Apollo missie in 1969 maar wordt ze amper vermeld in de geschiedenisboeken.”

“We komen van ver en we hebben al een hele weg afgelegd. Maar inspanningen blijven hard nodig. Als we kijken naar alle start-ups en scale-ups in onze community heeft vandaag maar 27 procent een vrouwelijke oprichter”, zegt Anna Thomlinson, Managing Director van Start it @KBC. “Dat cijfer moet verder omhoog. Diversiteit is een belangrijke driver van innovatie. Studies tonen trouwens aan dat techbedrijven die geleid worden door een vrouw gemiddeld betere resultaten halen.”


Onderaan het persbericht vindt u testimonials van vrouwelijke start-up oprichters uit de Start it @KBC community


Partnership met VLAIO
Samen voor sterk, ambitieus ondernemen. Meer starters, meer blijvers en meer groeiers: daar gaan we voor! 

Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) wil ondernemers daarbij ondersteunen samen met Start it @KBC en Netwerk Ondernemen. Women in Tech maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen voor #sterkondernemen. 

Meer informatie over het Women in Tech programma vind je via https://grow.startit.be/womenintech.


Female founders in de spotlights

Voor de Dag van het Vrouwelijk Ondernemerschap vroeg Start it @KBC enkele vrouwen in de community naar hun ervaringen als start-up founder. 

Welke drempels ervaren jullie als vrouwelijke ondernemer en hoe kunnen we die obstakels aanpakken? 

 • Judith Ketelslegers (Foresightee, Hasselt): “Geloofwaardigheid is voor vrouwen een veel groter obstakel, omdat er heel kritisch naar alle aspecten wordt gekeken. Door zowel vrouwen als mannen. Van hoe je op de foto staat, tot de strategie die je op tafel legt. Alles ligt onder een vergrootglas.“
Judith Ketelslegers, Foresightee
Judith Ketelslegers, Foresightee
 • Andrea Pizarro (Avantopy, Leuven): “Onze samenleving is in het algemeen niet gericht op het stimuleren van ondernemerschap, vooral niet bij vrouwen. Vrouwen worden ook niet aangemoedigd om risico’s te nemen.”
Andrea Pizarro, Avantopy (links)
Andrea Pizarro, Avantopy (links)
 • Nafissatou Tine (Sunulex, Brussel): "Als ik, een zwarte, Afrikaanse vrouw, samen in een vergadering zit met mijn blanke, oudere, mannelijke medewerker, merk ik dat mensen de neiging hebben om meer naar hem te luisteren en met hem te spreken en mij totaal te negeren, terwijl ik de CEO ben.” 
Nafissatou Tine, Sunulex
Nafissatou Tine, Sunulex
 • An Deraemaeker (Justified, Gent): “Ik merk dat er in de maatschappij nog een bepaald stigma heerst. Toen ik op mijn dertigste koos voor een eigen zaak in plaats van een gezin, merkte ik dat dit voor veel mensen moeilijk te begrijpen was. Dat maakt die beslissing dan ook veel lastiger.”
An Deraemaeker, Justified
An Deraemaeker, Justified
 • Charlotte Van den Broeck (DinnerGift, Antwerpen): “Mensen kijken vaak naar onze broer als de CEO, de beslissingnemer, terwijl wij allemaal gelijkwaardige partners zijn. Soms laten we Filip om strategische redenen een belangrijk document tekenen omdat we weten dat mannen automatisch serieuzer genomen worden in het bedrijfsleven.“
Charlotte Van den Broeck, DinnerGift
(credits Joke De Nef)
Charlotte Van den Broeck, DinnerGift
(credits Joke De Nef)
 • Astrid Van den Broeck (DinnerGift, Antwerpen): “Als we meer vrouwelijke ondernemers willen zien, moeten kinderen tijdens hun schoolcarrière meer aangemoedigd worden om te blijven dromen en creatief bezig te zijn. Ook de traditionele afbakeningen van vakspecialisaties moeten doorbroken worden.”
Astrid Van den Broeck, DinnerGift
(credits Joke De Nef)
Astrid Van den Broeck, DinnerGift
(credits Joke De Nef)
 • Marie Van den Broeck (My Add On, Kortrijk): “We moeten meer vrouwelijke rolmodellen in de spotlights zetten, zoals Start it @KBC al een tijdje doet. Het aanmoedigen van en geloven in vrouwelijke ondernemers is zo krachtig en broodnodig.”
My Add On team, met Marie Van den Broeck (rechts)
My Add On team, met Marie Van den Broeck (rechts)
 • Bieke Van Gorp (FibriCheck, Hasselt): “Initiatieven als Women in Tech helpen om het ondernemerschap bij vrouwen te stimuleren. Het zorgt er ook voor dat er meer vrouwelijke rolmodellen zijn waar jonge afgestudeerden of vrouwelijke ondernemers nood aan hebben en zich aan kunnen spiegelen.” 
Bieke Van Gorp, Fibricheck (tweede van links)
Bieke Van Gorp, Fibricheck (tweede van links)
 • Laurien Van den Broeck (DinnerGift, Antwerpen): “Toon dat de vrouwelijke rolmodellen niet allemaal man- en kinderloos zijn. Met extra steunmaatregelen zoals kwalitatieve kinderopvang kan je vrouwen ook helpen om een carrière te combineren met een gezin.”
Laurien Van den Broeck, DinnerGift
(credits Joke De Nef)
Laurien Van den Broeck, DinnerGift
(credits Joke De Nef)

Welke goede raad wil je andere (potentiële) vrouwelijke ondernemers geven? 

 • Marie Van den Broeck (My Add On, Kortrijk): “Just go for it. Je hebt niemands goedkeuring nodig. Het zal je blik als persoon verruimen en je grenzen doen verleggen. Vertrouw op jezelf! En dat hoef je niet alleen te doen. Omring je met de juiste mensen.”
 • Astrid Van den Broeck (DinnerGift, Antwerpen): “Durf te dromen en geef nooit op, ook al wordt het moeilijk.”
 • Charlotte Van den Broeck (DinnerGift, Antwerpen): “Niet bang zijn om de sprong te nemen. Het is oké om soms onzeker te zijn, om te denken dat je niet goed genoeg bent, maar iedereen maakt dat door.”
 • Laurien Van den Broeck (DinnerGift, Antwerpen): “Reach for the top and the sun is gonna shine!” 
 • Nafissatou Tine (Sunulex, Brussel): “Wees veerkrachtig! De weg is lang en niet gemakkelijk, maar als je van adrenaline houdt, zal je niet teleurgesteld worden.”
 • Bieke Van Gorp (FibriCheck, Hasselt): “Omring je met gemotiveerde enthousiaste medewerkers die mee willen groeien. Deelname aan innovatie- en accelerator programma's kunnen een mooie springplank zijn.”
 • Judith Ketelslegers (Foresightee, Hasselt): “Niks moet, alles kan!“
 • Andrea Pizarro (Avantopy, Leuven): “Just do it. Het is geen schande om te falen, je kan altijd nog ergens een baan zoeken.”
 • An Deraemaeker (Justified, Gent): “Als het je droom is, ga ervoor! Wat je in dit avontuur leert, is onbetaalbaar. Niet alleen op vlak van ervaring, maar ook op vlak van zelfontplooiing.”

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu