Nieuwe CEO voor start-up die met AI epidemieën beheerst

Caroline Van Cauwelaert lost oprichter Vincent Meurrens af bij Belgisch/Zuid-Afrikaanse health tech onderneming EPCON

Antwerpen, 4 november 2021 - EPCON, de health tech start-up die artificiële intelligentie inzet om epidemieën te beheersen, stelt Caroline Van Cauwelaert aan als nieuwe CEO. De Belgische/Zuid-Afrikaanse onderneming helpt landen in Azië en Afrika om aandoeningen als tuberculose en HIV te bestrijden, en ontwikkelde ook een voorspellend model voor Covid-19. Geruggensteund door een kapitaalsverhoging van bijna 500.000 euro wil EPCON nu in nog meer regio’s nog meer ziektebeelden te lijf gaan met AI.

EPCON brengt patiëntendata samen met socio-demografische gegevens en omgevingsfactoren. Door artificiële intelligentie los te laten op die data kan de start-up gezondheidsrisico’s kwantificeren en de prevalentie van een aandoening inschatten. Als lokale overheden en organisaties weten hoeveel besmettingen (per duizend of honderdduizend inwoners) op hen afkomen, kunnen ze zich op die voorspellingen baseren om de verspreiding van epidemieën in een specifieke regio tijdig in te dammen. Ze kunnen ook inschatten of de capaciteit van hun gezondheidssystemen volstaat of opgeschaald moet worden.

Vandaag maken vooral landen in Afrika en Azië gebruik van de AI-technologie om infectieziektes als tuberculose of HIV te bestrijden. EPCON werkt daarvoor nauw samen met nationale gezondheidsprogramma’s en met innovatiepartners als imec, KIT - Royal Tropical Institute Amsterdam, IHVN en de South Africa Medical Research Council.

De start-up is ook dichter bij huis actief. In 2020 ontwikkelde EPCON een voorspellend model voor COVID-19. Lokale en regionale overheden kunnen met het model 14 dagen op voorhand het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in een gemeente inschatten. Het model van EPCON is beschikbaar in heel België. 

Effectiviteit en resistentie van medicatie in kaart brengen

Caroline Van Cauwelaert is de nieuwe CEO van EPCON. Ze volgt Vincent Meurrens op, die het bedrijf in 2018 samen met Thys Potgieter oprichtte en zich als founder zal richten op het verder ontwikkelen van de operationele activiteiten en het exploreren van nieuwe opportuniteiten. Van Cauwelaert heeft heel wat ervaring in digitale innovatie, ze leidde tot voor kort de Antwerpse digitale productontwikkelingsstudio Bagaar. Geruggensteund door een recente kapitaalverhoging van bijna 500.000 euro moet ze de innovatieve activiteiten EPCON verder uitbreiden en de groei verder versnellen.

CEO Caroline Van Cauwelaert
CEO Caroline Van Cauwelaert
“Het is fascinerend om zoveel verschillende disciplines met elkaar te verzoenen”, zegt Caroline Van Cauwelaert. “We hebben, hier in België en in Zuid-Afrika, zowel machine learning architecten als bio informatici en artsen aan boord. Technologie en gezondheidszorg waren lang twee gescheiden werelden, maar overheden en farmabedrijven ontdekken nu dat artificiële intelligentie ontzettend veel mogelijkheden biedt om ziektes te bestrijden. Farmabedrijven zien hun groei in de huidige, hoofdzakelijk gevestigde markten vertragen. Onze data geven hen toegang tot kennis over nieuwe, opkomende markten. Het model van EPCON voorspelt niet alleen de prevalentie van aandoeningen, maar kan ook de effectiviteit en de resistentie van medicatie in kaart brengen.”
CEO Caroline Van Cauwelaert en oprichter Vincent Meurrens
CEO Caroline Van Cauwelaert en oprichter Vincent Meurrens
“Nu farmabedrijven meer dan ooit moeten bewijzen of medicatie effectief is om op terugbetaling te kunnen rekenen, spelen die data een cruciale rol. Zo dragen we niet alleen bij aan het beheersen van epidemieën, maar helpen we ook om de gezondheidszorg toegankelijk te maken”, vult EPCON-oprichter en bestuurder Vincent Meurrens aan.

Nieuwe regio’s en nieuwe ziektebeelden

EPCON wil de komende jaren telkens verdubbelen in groei. Zowel in België als in Zuid-Afrika wordt het team verder uitgebreid om de AI-technologie op te schalen. Het bedrijf wil daarnaast verder inzetten op nieuwe regio’s en lifestyle diseases zoals diabetes.

Oprichter Vincent Meurrens
Oprichter Vincent Meurrens
“De recente kapitaalverhoging was het ideale moment om Caroline aan te stellen als nieuwe CEO”, zegt Vincent Meurrens. “Door haar ervaring in digitale innovatie en sales zullen we een sterke tandem vormen om de groei van het bedrijf te bestendigen. We creëren ruimte om nieuwe innovaties te ontwikkelen en nieuwe samenwerkingen op te zetten met publieke en private partners.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu