Ondernemer van vandaag wil in de eerste plaats een authentiek leider zijn

Dit zijn voor de leden van ondernemerscommunity Rubicon dé vijf kernuitdagingen in 2022

Gent, 7 april 2022 - Authentiek leiderschap. Dat beschouwen ondernemers als hun grootste uitdaging in 2022, zo blijkt een bevraging van ondernemerscommunity Rubicon. Zelfbewustzijn (je eigen talenten ontdekken en ontwikkelen) en een evenwichtige work-life balans vinden én onderhouden, vervolledigen de top drie van de belangrijkste ondernemersdoelen voor het komende jaar.

Anders dan bij klassieke ondernemersorganisaties ligt de focus bij Rubicon niet op zakelijk advies, maar eerder op de levensstijl en de mentale en emotionele uitdagingen van ondernemers.

"We willen ervoor zorgen dat onze leden over 30 jaar nog altijd met evenveel passie en energie ondernemen”, benadrukt co-founder Stefaan Bonte. "Niet alleen omdat ondernemen hen financieel succes brengt, maar vooral omdat ondernemerschap een levensstijl is die je vrijheid geeft, en je toelaat om persoonlijk te groeien en je stempel op de wereld daarbuiten te drukken."

Tijdens de eerste klankbordsessies van dit jaar, waarin ondernemers met elkaar in gesprek gaan over hun grootste uitdaging, vroeg Rubicon 170 leden naar hun doelen voor 2022. Die bevraging leverde volgende top 5 op van de uitdagingen die ondernemers vandaag het sterkst bezighouden:

1. Authentiek leiderschap

Authentiek leiderschap is met voorsprong uitdaging nummer één voor ondernemers. We zien bij ondernemers enorm veel drive, passie en gedurfde, innovatieve ideeën. Maar dat maakt van een ondernemer nog niet meteen een goede communicator of leider. Uit onze rondvraag blijkt dat ondernemers zich daar sterk van bewust zijn en actief op zoek willen gaan naar manieren om hun leidersschapsskills bij te schaven. Authentiek leiderschap begint met je eigen visie helder te krijgen en te communiceren naar anderen. Tijdens onze sessies besteden we daarom veel aandacht aan empathie, communicatietechnieken, rollenspellen en de emotionele kant van leiderschap.

2. Zelfbewustzijn – stay true to yourself

Als ondernemer komt er zoveel op je af dat het moeilijk is om je bewust te blijven van waar je mee bezig bent. Bijna alle ondernemers verliezen zich op bepaalde momenten in dagelijkse beslommeringen. We merken dat ze af en toe op de pauzeknop moeten drukken om zichzelf weer te oriënteren op hun waarden, hun visie, hun passie,… Jezelf er geregeld opnieuw aan herinneren waarom je ondernemer bent geworden en een eigen bedrijf uit de grond hebt gestampt: dat is zelfbewustzijn.

3. Work-life balans

Lange en onregelmatige uren, druk en stress, te weinig tijd voor vrienden en familie, gejaagd leven: het gebrek aan een evenwichtige work-life balans is een aanslag op de fysieke en mentale gezondheid van ondernemers. Een belangrijk deel van ons aanbod bestaat dan ook uit vertragen. Tijd maken voor reflectie, aandacht besteden aan een gezond slaap- en eetpatroon, voldoende bewegen.

4. Authentiek verkopen

Hoe leg je uit dat jouw oplossing het leven van (potentiële) klanten beter maakt? Hoe breng je jouw visie en ideeën over aan investeerders om kapitaal op te halen? Hoe voer je prijs- of contractonderhandelingen? Een groot deel van ondernemerschap gaat over ‘jezelf verkopen’, maar net dat aspect blijkt voor veel ondernemers een pijnpunt. Wij proberen ondernemers om een andere mindset aan te nemen: verkopen hoeft helemaal niet pushy of ongewenst te zijn, je kan het ook op een authentieke manier doen.

5. Zingeving (zowel persoonlijk als maatschappelijk)

Ondernemers barsten van de creativiteit en de ideeën, maar ze krijgen die ideeën niet altijd vertaald in een duidelijke visie. Ze slagen er soms moeilijk in om uit te leggen welke impact hun ideeën hebben op het leven van mensen of op de samenleving. Daardoor voelen ze zich vaak onbegrepen, soms ook door zichzelf.
Zingeving wordt sterk gevormd door de sociale context waarin ondernemers ondernemen. Met onze community creëren we een omgeving die ondernemers steunt, maar hen ook uitdaagt door op het juiste moment de juiste (kritische) vragen te stellen. In zo’n context wordt het veel gemakkelijker om je echte, authentieke visie te ontdekken.

1.000 ondernemers helpen groeien tegen 2025

Rubicon richt zich radicaal op een nieuwe generatie van ambitieuze ondernemers, die in de allereerste plaats streven naar impact op de wereld rondom hen. Olympische topatleten, doorwinterde serie-ondernemers en ervaren mentoren helpen hen om hun obstakels op weg naar groei (zowel voor hun onderneming als voor hen henzelf) uit de weg te ruimen. Het groeiprogramma focust op samen reflecteren, op het verder ontwikkelen van persoonlijke competenties en op het ontwikkelen van de juiste mindset, vanuit de overtuiging dat ondernemers vaak zélf hun grootste obstakel zijn. 

180 Vlaamse ondernemers maken vandaag al deel uit van Rubicon. Dit jaar wil de ondernemerscommunity verder groeien naar 250 leden, tegen 2025 wil Rubicon 1.000 ondernemers helpen om hun persoonlijke ambitie te realiseren. Minstens 20 procent van hen moeten sociale ondernemers en impactondernemers zijn.


Getuigenissen van Rubicon-leden

Matthias Browaeys, Co-founder en CEO WinWinner

Het managen van een topteam is vandaag één van mijn belangrijkste uitdagingen. Ook mijn eigen positie binnen de bedrijven die we bouwen verandert, en dat is geen evident vraagstuk. Tot Rubicon vond ik niet het klankbord en de antwoorden op die vragen in andere communities.
Ik zat ooit met de vraag hoe ik mijn managers meer ownership kon geven binnen hun rol. Toen zou ik dat ironisch genoeg heel sturend aangepakt hebben, en hen uitleggen hoe ze binnen hun rol meer proactief konden zijn. Tijdens een klankbordsessie kwam ik echter tot het inzicht dat ik mijn team zelf kan laten bepalen waar zij waarde aan hechten. Achteraf deed ik een oefening met mijn manager bij WinWinner, waar hij zijn droomjob binnen de organisatie mocht designen. Sindsdien loopt het fantastisch: hij legt zelf nieuwe ideeën op tafel en heeft zijn eigen team samengesteld.

Ann-Gaëlle Bekaert, Co-founder BOMAT

Ondernemers ondervinden vandaag twee tegenovergestelde impulsen. Enerzijds zijn ze voortdurend overprikkeld, want alles moet razendsnel gaan. Anderzijds ervaar ik dat steeds meer ondernemers een holistische aanpak hanteren, waar balans het sleutelwoord vormt. 
Mijn doelstelling voor dit jaar is minder doen met meer intensiteit. Om bij alles wat ik doe aanwezig te zijn met volle energie. Bewust leven en niet geleefd worden als het ware. Rubicon helpt me orde te brengen in de chaos, door samen op de pauzeknop te drukken en dingen vanuit een helikopterperspectief te benaderen. Tijdens maandelijkse klankbordsessies met andere ondernemers houden we een soort ‘accountability check’, waarbij we stilstaan bij onze progressie.

Wim Hoornaert, Co-founder en Commercial Director Bizzcontrol

Mijn belangrijkste doelstelling is balans tussen werk en privé hebben en vinden. Cruciaal daartoe is goed omgaan met tijd, want tijd is een schaars goed. Tijd vrijmaken om te blijven sporten. Tijd vrijmaken om te lezen en te rusten. 
Rubicon helpt je om te vertragen, om samen met een groep van gelijkgestemde ondernemers stil te staan bij een bepaald onderwerp of de voorbije periode en om vooruit te kijken. Gezien de grote mate van onderling vertrouwen durf je je ook sneller kwetsbaar op te stellen. Onder het ‘brutally honest’ motto verwachten we van elkaar scherpe analyses, directe vragen en het in vraag stellen van bepaalde zaken. Die respectvolle confrontatie van en met jouw eigen manier van zijn en handelen is een grote meerwaarde.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu