Ontwikkelingslab wil dalend bewegingsniveau van kleuters een halt toeroepen

Gloednieuwe online tool slaat brug tussen motorische en cognitieve groei bij jonge kinderen

Kleuters bewegen vandaag veel minder dan tien of twintig jaar geleden. Dat is een nefaste evolutie, want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een duidelijk verband is tussen beweging en schoolse vaardigheden zoals schrijven, lezen en rekenen. Bodymap wil het tij keren met het Ontwikkelingslab, een gloednieuwe online ondersteuningstool voor scholen om spelenderwijs de motorische én cognitieve groei van kleuters te stimuleren.

Het Vlaamse beweegrapport van de KU Leuven en de UGent toont aan dat kleuters minder bewegen. Digitale spelletjes, overbescherming en een al op jonge leeftijd overvolle agenda laat weinig ruimte over om vrij te spelen. Dat gebrek aan beweging heeft ook een impact op de cognitieve ontwikkeling van kinderen, blijkt uit internationaal wetenschappelijk onderzoek.

“Bewegen, voelen, tasten, multi-sensorische prikkels zijn een onmisbaar onderdeel van een sterke ontwikkeling”, verduidelijkt Dr Andrew J. Bremner, Ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit van Birmingham. “Onze kinderen bewegen en ervaren minder echte prikkels in onze huidige digitale maatschappij. Dit kan een impact hebben op de ontwikkeling van hun lichaamsbesef, en dus ook op hun totale ontwikkeling.” 

Ontwikkeling van kleuters monitoren

Liesbeth Verhoeven en Ann De Wilde, die allebei een diploma Lichamelijke Opvoeding op zak hebben, dokteren met Bodymap bewegingsprogramma’s voor kinderen uit. Ze werken daarbij nauw samen met kinesisten en therapeuten. Meer dan 200 scholen en kinderdagverblijven – samen goed voor zo’n 50.000 kinderen – maken gebruik van die programma’s. De kinderen leren kleuren herkennen, leren taal en tellen in beweging, en herhalen basisbewegingen in verschillende variaties.

Bodymap gaat nu nog een stap verder, en lanceert het gloednieuwe Ontwikkelingslab voor kleuters. De online ondersteuningstool biedt kleuterscholen een volwaardig kind-volgsysteem. Ze kunnen via de beweging – de taal van kleuters - niet alleen de motorische ontwikkeling, maar sociale- en emotionele ontwikkeling, en de taal- en rekeningontwikkeling eenvoudig en overzichtelijk bijhouden. Het Ontwikkelingslab geeft tips en doelgerichte formules die afgestemd zijn op individuele kleuters. Ze hebben daar geen materiaal voor nodig. Geen stoelen, geen werkblaadjes, de hele school (ook de gangen en de speelplaats) is hun actieterrein.

“Het dalende bewegingsniveau van kleuters is alarmerend”, legt Liesbeth Verhoeven uit. “De motorische ontwikkeling op jonge leeftijd is enorm belangrijk voor de groei van het zenuwstelsel en brein. De kleuterschool is de universiteit van het leven als we het over belangrijke ontwikkelingskansen hebben. Daarom willen we scholen een tool geven om beweging bij kleuters te stimuleren en hen te ondersteunen in hun groei naar schoolrijpheid.”

Zonder digitale trukendoos

De scholen houden de ontwikkeling van de kleuters online bij. Dankzij een kijkwijzer kunnen ook anderstalige ouders hun kinderen perfect zelf helpen bewegen na de schooluren. Bij de beweegtips en spelformules zijn geen digitale hulpmiddelen betrokken, benadrukt Ann De Wilde. “Soms wat gas terugnemen en de digitale tools laten voor wat ze zijn, kan bevrijdend werken. We willen de motoriek van kleuters op een leuke, wetenschappelijke manier stimuleren. Zonder digitale trukendoos.”

Dit schooljaar wil Bodymap het Ontwikkelingslab implementeren in de eerste vijftig kleuterscholen.

Bodymap persdossier NL.pdf

PDF - 1.2 Mb

Jef Ponsaers

Content Cats

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

[email protected]

www.manley.eu