Opinie: Hogere prijzen nopen tot betere samenwerking

Het heeft geen zin om verbouwingen of klussen uit te stellen. Want de prijzen in de doe-het-zelfsector zullen de komende maanden op de meeste producten niet onmiddellijk en structureel dalen. Piet De Coninck, Gedelegeerd Bestuurder van HIMA Benelux, de federatie van toeleveranciers in de DIY-sector, licht toe waarom meer en betere samenwerking tussen toeleveranciers en retailers nodig is om in deze omstandigheden een gezond ecosysteem te creëren waar de consument bij wint.

Waarom de prijzen van bouw- en DIY-materialen fors stegen, is intussen algemeen geweten. Maar waarom de prijzen nu niet onmiddellijk dalen, is voor velen minder duidelijk. Want de pandemie ligt toch achter ons? Productie en leveringen draaien toch weer op volle toeren? Zo eenvoudig ligt het helaas niet. 

Zelfs wanneer de prijzen van vooral (basis)producten of grondstoffen zouden dalen, zullen we niet onmiddellijk van prijsdalingen genieten, omwille van een aantal redenen. Een: er zit nog niet-doorgerekende inflatie in sommige ketens. Twee: in de afgelopen twee jaar stegen de loonkosten bij leveranciers en retail met maar liefst 10% à 11%. En drie: Traditioneel is de DIY-sector een stock-economie waarin grote voorraden worden aangelegd. De stock aangekocht tegen hoge prijzen kan vandaag onmogelijk aan lagere prijzen - lees verlies - verkocht worden. 

De prijsevolutie vlakt zich uit maar zal, omwille van bovenstaande redenen, bij veel productgroepen uit Europa op het huidige niveau blijven. 

Om deze uitdagingen aan te gaan, riep ik al eerder op tot een herstel van de balans tussen grote retailers en hun kleinere toeleveranciers. Die laatsten zijn overwegend Benelux kmo’s die vandaag in moeilijke omstandigheden kwaliteit willen blijven leveren. De omzetten in 2023 zijn immers - na twee booming corona-jaren - fors teruggelopen. Sommige van deze toeleveranciers wachten het zoeken naar die balans niet af. Ze nemen het heft in eigen handen en zetten samenwerkingen op met online verkoopplatformen à la Bol.com en Amazon. Maar is het wel een goed idee om onze doe-het-zelfsector volledig in het Zalando-model te persen? Met uiterst scherpe prijzen, nauwelijks gezonde marges en te veel retourzendingen? 

Het mes op de keel

Fysieke doe-het-zelfzaken blijven van levensbelang voor onze sector. Consumenten willen in onze sector meer dan in andere sectoren zien en voelen wat ze kopen. Een betere samenwerking tussen leveranciers en retailers dringt zich dus op om onze producten in de vertrouwde winkelcontext aan te bieden, ondanks de huidige prijzen. We moeten weg van situaties waarin retailers hun leveranciers het mes op de keel zetten om lagere prijzen te eisen. Dat mag niet de heersende mentaliteit in onze sector worden, want het betekent de doodsteek voor kleine kmo-leveranciers én hun kwaliteitsvolle producten en het staat innovatie en vernieuwing in de weg. 

Gezond ecosysteem

We zien wel een win-win mogelijk via een verregaande digitalisering en het delen van informatie tussen retail en leveranciers. Wanneer we inzichten in consumentengedrag en -verwachtingen combineren met inzichten over materialen, de meest efficiënte productiewijze en leveringen, kunnen we evolueren naar een gezond ecosysteem met kwalitatieve productie, aantrekkelijke winkels en een aanvullend online aanbod. 

Als we de krachten bundelen, realiseren we meteen ook de meeste waarde voor degenen waarvoor we het allemaal doen: de consumenten. Vooral zij winnen bij een gezond DIY-ecosysteem en digitaal samenwerkingsmodel. Want in ruil voor een correcte prijs kunnen zij op die manier rekenen op professioneel advies en kwalitatief klusmateriaal op een steenworp van hun woning. Wie eerder verbouwde, weet dat deze troeven veel ellende kunnen besparen. 

 

Piet De Coninck
Gedelegeerd Bestuurder HIMA Benelux
General Manager HIMA - European Home Improvement Manufacturers Association

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu