Nutrinomics haalt 550.000 euro op voor Zest, therapeutisch voedingsplatform voor chronisch zieke patiënten
Brussel - HealthTech start-up Nutrinomics kondigt een tweede financieringsronde van 550.000 euro aan voor "Zest", een voedingsplatform voor patiënten met chronische ziekten. Investeerders zijn Mensura, de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, accelerators imec.istart en Digital Attraxion, finance&invest.brussels en twee nieuwe business angels. Eerder haalde het bedrijf al 200.000 euro op via BlueHealth Innovation Fund, imec.istart en vier business angels. Zest sluit daarnaast een partnership met onder andere Europa Ziekenhuizen, het referentieziekenhuis voor Brussel en omstreken. Zij zullen Zest vanaf nu aanbevelen aan kankerpatiënten, als onderdeel van de nazorg in hun standaardbehandelingen.
40% van de chronisch zieke patiënten en tot 80% van de kankerpatiënten zijn ondervoed. Dit wil zeggen dat zij niet genoeg voedingsstoffen opnemen die essentieel zijn tijdens de behandeling. Een nog onbekend en dus ook onderschat probleem dat weinig aandacht krijgt. Toch is ondervoeding een van de belangrijkste doodsoorzaken voor 10 tot 20% van de kankerpatiënten*.
Ondervoeding heeft een nefaste invloed op de levenskwaliteit van patiënten en op de tolerantie voor behandelingen en de doeltreffendheid daarvan. Nutrinomics ontwikkelde Zest om deze uitdagingen aan te gaan door middel van specifieke voeding die het herstel van de patiënten bespoedigt. Het dieet is volledig geïntegreerd in de behandelingsprocessen, voorgeschreven door ziekenhuizen en dokters.
Stéphanie Roland, de oprichtster van Nutrinomics, verloor haar moeder op 15-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. “Tijdens mijn moeders’ ziekte lag al onze hoop bij de behandelingen. Allemaal waren ze chemisch en pijnlijk, ze verzwakten haar dag na dag. Op dat moment was er geen voedingsondersteuning beschikbaar. De verzameling van 100 jaar wetenschappelijke kennis kan ons nochtans helpen de ziekte anders te bestrijden en extra in te zetten op nazorg.”
Gepersonaliseerde voedingsadviezen om chronische ziektes beter te bestrijden
Zest biedt gepersonaliseerde ondersteuning voor voedingstherapie. Deze wordt rechtstreeks geïntegreerd in het zorgtraject van de patiënt. De algoritmen in het platform combineren het meest recente wetenschappelijke onderzoek naar chronische ziekten (kanker, diabetes, cardiovasculaire pathologieën, enz.), gezondheid en voeding. Het systeem analyseert patiëntengegevens om zo concrete, gepersonaliseerde voedingsaanbevelingen te doen.
Zest bestaat momenteel uit drie platformen:
- Zest Cancer voor kankerpatiënten die in behandeling of in remissie zijn.
- Zest Cardio voor mensen met een hoog cardiovasculair risico (hypertensie, hoog cholesterolgehalte, cardiovasculaire pathologie, beroerte).
- Zest Diabetes voor mensen die leven met type 2 (pre)diabetes.
Stéphanie Roland, founder Nutrinomics: “We hebben Zest bewust heel gebruiksvriendelijk gemaakt voor alle gebruikers. Na het invullen van een vragenlijst omtrent hun gezondheid, krijgen patiënten onbeperkt toegang tot voedings- en dieetadviezen. Elke week ontvangen ze recepten en boodschappenlijstjes, aangepast aan de ontwikkeling van hun gezondheid, waarmee ze de adviezen ook gemakkelijk in de praktijk kunnen omzetten. We bieden zelfs een thuisleveringsservice aan die de ingrediënten rechtstreeks aan huis brengt.”
Nauwe samenwerking met experten uit de gezondheidszorg
Zest wil een echte voedingspartner zijn en werkt daarvoor ook samen met artsen (huisartsen, oncologen, cardiologen, diëtisten, enz.), ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en bedrijven uit de farmaceutische industrie. Zij kunnen hun patiënten online opvolgen en mensen via het platform ook doorverwijzen naar specifieke behandelaars voor een optimale follow-up, of bij verergering van de symptomen.
Zest sloot al partnerschappen met de farmaceutische bedrijven MSD Belgium en Pierre Fabre Benelux, en Europa Ziekenhuizen. Meer dan duizend patiënten in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Nederland maken al gebruik van de voedingsondersteuning van Zest. Driekwart van de gebruikers komt uit Frankrijk (75%).
In 2022 wil Zest zijn samenwerkingen met ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven in België en Frankrijk verder uitbreiden en het aantal eindgebruikers verdrievoudigen, onder meer in samenwerking met Mensura. De start-up zal dit jaar ook twee klinische pilootstudies uitvoeren.
Kim Van Asch, Partnerships & Corporate Venturing Manager Mensura: "Gezonde voeding is een zeer belangrijk aspect van preventie. Als preventiedienst wil Mensura met deze strategische investering Nutrinomics alle kansen geven om zich verder te ontwikkelen op het gebied van gepersonaliseerde voeding."
*Bronnen:
- Studie uitgevoerd door UCLeuven voor Nutrinomics “Le conseil nutritionnel chez les patients atteints de cancer”
- Studie uitgevoerd door l’institut de nutrition clinique ESPEN “ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer”
saar dietvorst
Over Zest van Nutrinomics
Zest, het platform voor voedingsondersteuning, wordt gebruikt door meer dan 1.000 patiënten, van wie 75% Frans zijn. Het platform is beschikbaar in het Engels, Frans en Nederlands. Zest is actief in vijf landen: België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Nederland.
https://zestcancer.com/
https://zestcardio.com
Over Nutrinomics
Nutrinomics, opgericht in 2020, is een HealthTech start-up met als missie de levenskwaliteit en gezondheid van patiënten met chronische ziekten te verbeteren. Dit gebeurt door middel van concrete en gepersonaliseerde voedingsaanbevelingen op basis van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken en gegevens. Het Nutrinomics team van acht werknemers is gevestigd in Brussel, België, en bestaat uit ingenieurs, diëtisten en gepromoveerde onderzoekers in kanker en voeding.
https://nutrinomics.care
Over Mensura
Mensura inspireert en begeleidt werkgevers om samen een positieve en meetbare impact te hebben op het welzijn van organisaties en medewerkers. Als specialist op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid reikt Mensura advies, oplossingen en diensten aan op maat van bedrijven. Mensura helpt vermijdbaar verzuim tot een minimum te herleiden en werknemers gezond en veerkrachtig aan het werk te houden. Dat gebeurt via een methodologie met specifieke en meetbare doelstellingen waarbij een nauwe samenwerking met werkgevers én werknemers centraal staat.
Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk telt meer dan 56.000 klanten, van kmo’s tot grote organisaties. Als de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk in België zet Mensura in op nabijheid. Met 102 vaste onderzoekscentra en 27 mobiele centra verzekert ze een regionale aanwezigheid in het hele land. Voor meer informatie: https://www.mensura.be/nl/