Portretfotograaf Bart Heynen (55 jaar) overleden in New York

New York - De Belgische portretfotograaf Bart Heynen is op dinsdag 16 januari overleden in zijn thuisstad New York. Dat maakt zijn echtgenoot, Rob Heyvaert, bekend. Als fotograaf werkte Heynen voor verschillende Vlaamse en Nederlandse media. In zijn boeken bracht hij op een subtiele manier de kwetsbaarheid van mensen en het homovaderschap in beeld. Heynen laat een partner en twee kinderen na.

 

Freelance portretfotografie

Bart Heynen (°1968) behaalde een Master of Arts-diploma aan de Vrije Universiteit Brussel en volgde opleidingen aan het International Center of Photography in New York. Hij werkte als freelance fotograaf in België en Nederland voor de redacties van De Standaard, De Morgen, De Tijd, Weekend Knack, Psychologies, Elle, Het Nieuwsblad, De Volkskrant en Vrij Nederland. ​ 

Daarnaast maakte Bart Heynen iconische portretten van bekende mensen uit binnen- en buitenland. Belgische topatleten zoals Elodie Ouedraogo, Hans Van Alphen en de broers Borlée. Internationaal gereputeerde schrijvers zoals Paul Auster, James O’Neill en Jonathan Safran Foer. Beroemdheden zoals Ethan Hawke en topmodel Hannelore Knuts. Markante ondernemers zoals John W. Thompson, Arianna Huffington, Diane Von Fürstenberg tot zelfs Hillary Clinton. Hij haalde hen allemaal voor zijn lens.

Bart Heynen (1968-2024)
Bart Heynen (1968-2024)

Intieme momenten van publieke figuren

Bart Heynen was benieuwd naar de mens achter de publieke figuur. Daarom portretteerde hij zijn modellen vaak in al hun kwetsbaarheid. Met zijn persoonlijke aanpak slaagde hij erin ontroerende, menselijke portretten te maken. 

In zijn eerste boek ‘Waterlanders’ (2011) legt Bart Heynen in close-up de broze momenten vast waarop bekende Belgen en Nederlanders in tranen uitbarsten. Aangrijpend zijn de portretten van onder anderen Clara Cleymans, Gilles De Schryver, Laura Verlinden, Roy Aernouts en Johan Heldenbergh. ​ ​ 

Ook in ‘Slapers’ (2016) portretteert Bart Heynen bekende mensen in al hun kwetsbaarheid: tijdens hun nachtelijke slaap. Het fotoboek bundelt slaapportretten van o.a. Charlotte De Witte, Kristien Hemmerechts, Paul Scheffer, Felix Van Groeningen en Jamal Ouariachi.

Homovaders in Amerika 

In 2011 verhuist Bart Heynen met zijn gezin naar New York City. Daar begint hij zich te verdiepen in Amerikaanse maatschappelijke thema’s. Wanneer in 2015 het homohuwelijk legaal wordt in de VS, gaat dit gepaard met een babyboom in de homogemeenschap. Het thema grijpt Heynen, zelf homo en vader, aan.

In 2021 brengt Bart Heynen zijn derde boek uit. ‘Dads’ is een poëtische fotografische verkenning, in al zijn facetten, van het vaderschap onder homomannen in de Verenigde Staten. Het is voor Heynen een manier om te tonen dat een gezin mogelijk is voor iedereen die ervan droomt. “Ik hoop dat het LGBT’ers inspireert om ooit voor een familie te kiezen, als ze dat zouden willen”, verklaart hij in een interview. 

Bart Heynen raakte in het najaar van 2023 ernstig ziek. Hij overleed op dinsdag 16 januari 2024. Zaterdag nam de familie in intieme kring afscheid van hem.

Website Bart Heynen


saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu