Publieke stemming Impact Shakers Awards voor duurzame en inclusieve start-ups geopend

Oprichters van impact start-ups zijn diverser dan die van andere start-ups

 • 48 Europese duurzame, inclusieve impact start-ups geselecteerd voor Impact Shakers Awards.
 • 48% van start-ups die zich kandidaat stelden heeft een oprichter die zich identificeert als vrouw, 30% heeft migratieachtergrond.
 • 66% van de deelnemers werd al gefinancierd via business angels en subsidies
 • Winnaars worden uitgenodigd voor bootcamp om alternatieve financiering op te halen.

Antwerpen, 25 mei 2021 - Vandaag opent de publieke stemming van The Impact Shakers Awards. Mensen in heel Europa kunnen vanaf nu stemmen op de innovatieve start-up of scale-up die volgens hen het meeste impact heeft op de wereld en de maatschappij, met een solide business model. De winnaars worden bekend gemaakt op 21 juni. Ze krijgen toegang tot unieke netwerkopportuniteiten, maken kans op prijzen die hun start-up sneller zullen helpen groeien en mogen deelnemen aan een intensieve bootcamp om financiering op te halen.

Impact Shakers, de organisatie achter The Impact Shakers Awards, wil een groeiomgeving creëren waarbinnen impactgedreven start-ups kunnen uitgroeien tot sterke en schaalbare bedrijven. De organisatie heeft de ambitie om de kloof tussen impact en winstgevendheid te dichten.

Yonca Braeckman, CEO Impact Shakers:“Impactgedreven start-ups worden vandaag vaak minder serieus genomen als bedrijf. Wij willen aantonen dat er nu al bijzonder veelbelovende en succesvolle duurzame en inclusieve start-ups uitblinken in de Europese markt.”
Yonca Braeckman, CEO van Impact Shakers
Yonca Braeckman, CEO van Impact Shakers

Dit weten we over de deelnemers van de Impact Shakers Awards:

 • Start-ups en scale-ups uit 24 landen schreven zich in.
 • 48 start-ups werden geselecteerd als finalisten
 • Meer dan de helft van de kandidaten komt uit het Verenigd Koninkrijk (30,3%), Duitsland (12%) en Nederland (11,5%). 
 • Bijna 1 op 2 (48%) start-ups heeft een founder die zich identificeert als vrouw.
 • 30% van de oprichters heeft een migratieachtergrond.
 • 66% van de deelnemers geeft aan een vorm van financiering ontvangen te hebben, voornamelijk via business angels of in de vorm van subsidies.
“Het is bijzonder fijn om nu met data te kunnen aantonen wat we al een tijdje aanvoelen: oprichters van impact start-ups zijn diverser dan die van andere start-ups. Meer dan 80% van de kandidaten geeft aan dat ze minstens één ‘ondervertegenwoordigde oprichter’ in hun team hebben. Een andere opvallende trend is dat velen onder hen toch de weg naar business angels gevonden hebben, ook met een impactgedreven business model”, zegt Yonca Braeckman, CEO Impact Shakers.
Top 10 landen en steden The Impact Shakers Awards
Top 10 landen en steden The Impact Shakers Awards

Donuteconomie model

The Impact Shakers Awards zijn geïnspireerd op het donuteconomie model, dat de menselijke welvaart in kaart brengt volgens sociale en ecologische pijlers. Het publiek kan de winnaars kiezen in twaalf categorieën: energie, water, voedsel, gezondheid, onderwijs, inkomen & werk, vrede & gerechtigheid, politieke stem, sociale gelijkheid, gendergelijkheid, huisvesting en netwerken.

Yonca Braeckman, CEO Impact Shakers: “Het is de eerste keer dat we het donutmodel gebruiken voor impact start-ups en we kunnen stellen dat dit een uitstekende eerste ervaring was. We gaan verder onderzoeken hoe we het kunnen implementeren om meer data te verzamelen en impact te meten. Op dit moment vinden we significant meer impact start-ups in de categorieën energie, gezondheid, inkomen & werk en voedsel, terwijl er veel minder aanwezig zijn in de categorieën vrede & gerechtigheid, politieke stem en water.”
Het donutmodel: toepassingen
Het donutmodel: toepassingen

Winnaars Impact Shakers Awards

De publieke stemming loopt van 25 mei tot 18 juni. De winnaars worden op 21 juni bekend gemaakt en mogen deelnemen aan de intensieve bootcamp ‘Raise Alternative Funding’. Daarnaast krijgen ze toegang tot unieke netwerkopportuniteiten en prijzen van partners Quest Impact Design Studio, EVPA, Mikme, SeedTribe, UpEffect, Business Spirit Platform en Adobe. 

Stemmen kan via www.impactshakersawards.com/finalists.

Agenda Impact Shakers Awards

 • 1 maart - 1 mei ​ ​ ​ ​ ​ ​ inschrijvingen
 • 7 mei - 20 mei ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ preselectie door de jury
 • 25 mei - 18 juni ​ ​ start public voting
 • 21 juni ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ bekendmaking winnaars The Impact Shakers Awards

Infographic Impact Shakers Awards

PDF - 30 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu