Recordaantal start-ups komt ondanks coronacrisis pitchen bij Start it @KBC

65 start-ups stappen na volledig digitale pitch in grootste accelerator van het land

Brussel. Start it @KBC verwelkomt 65 nieuwe start-ups in haar community. Bijna 200 start-ups kwamen hun idee digitaal pitchen, een absoluut record voor de grootste accelerator van het land. Ondanks het coronavirus dat massaal bedrijven lam legt. “De drang om te ondernemen blijft zelfs vandaag bijzonder groot”, merkt Lode Uytterschaut, oprichter en CEO van Start it @KBC. “De honger bij al die start-ups is hoopgevend in deze moeilijke, onzekere economische tijden.”

Start it @KBC bestaat sinds 2014 en was aan zijn 19e pitch wave toe. 180 start-ups probeerden de jury langs digitale weg warm te maken hun ondernemingsidee. Nooit eerder stelden zoveel start-ups zich kandidaat om deel uit te maken van de accelerator.

“Het coronavirus en de ongeziene economische crisis die het veroorzaakt, houden uiteraard ook de founders in de ban”, reageert Uytterschaut. “Maar ze zetten door met het idee om een eigen onderneming uit de grond te stampen. Ik merk dat de verbetenheid om met hun start-up een verschil te maken in de samenleving zelfs nog groter is dan bij andere pitchrondes. Het is hoopgevend om te zien dat corona de ondernemingszin eerder aanwakkert dan afremt.”

Digitaal pitchen en digitaal jureren

Door het coronavirus verliep de tweedaagse pitch wave volledig digitaal. Een primeur voor Start it @KBC. De founders probeerden de jury vanachter hun computer te overtuigen, ook de beraadslaging van de jury nadien gebeurde online.

“Het was nooit een optie voor ons om de pitchdagen uit te stellen”, benadrukt Uytterschaut. “Ons motto is Business as Unusual, en dat geldt vandaag meer dan ooit. We gaan iedereen met ondernemingszin hard nodig hebben. Ook al is het noodgedwongen even digitaal, we willen de ondersteuning die we aan start-ups bieden verder opdrijven.”

Bijna 900 start-ups in de Start it @KBC community

Van de geselecteerde start-ups zijn er 11 actief in de data-industrie, die daarmee de populairste sector is. De gezondheidsindustrie volgt op de voet, met 9 start-ups. 29 procent van de start-ups in de nieuwste lichting heeft minstens één vrouwelijke founder. Start it @KBC levert, met onder andere webinars en events voor vrouwelijke founders en het streven naar genderevenwicht bij de jury’s en mentoren, heel wat inspanningen om het vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. De weg is nog lang, maar de kentering is ingezet. Sinds 2017 is het aandeel vrouwelijke founders in de community gegroeid van 7 naar 25 procent. 

Start it @KBC neemt als grootste accelerator van het land een unieke positie in het start-up landschap in. Het is de enige accelerator die geen aandelen neemt in de start-ups, en ook geen lidgeld of andere verplichtingen oplegt. De laatste jaren heeft de accelerator bovendien een sterk internationaal netwerk uitgebouwd. Start-ups kunnen over de hele wereld beroep doen op mentoren, co-working hubs en expertise binnen het Global Accelerator Network.

De start-ups van Start it @KBC haalden samen al meer dan 200 miljoen euro kapitaal op en realiseerden een omzet van ruim 150 miljoen euro. 

De nieuwe start-ups zijn: 2 Princes in a Box, Accurat, Acro Companion, AMBLE, Ask Attis, Augmented Anatomy, Avantopy, b.fine, Beaubonne, BILLO, Bizzcontrol, c@r, ComplianceBoard, Connus, Data Factory, devportals.io, Diooor, Dripl, EatNChill. Sprl, EffiTrax Smart Telematics BV, Foodstorms BV, Force Majeure, Freefloat, Galenus Health, Hack the Track, Halff, huapii, Just Russel, L'ARIN, Laundrio, Loopcv, Magicor, miokoo, NannyML, NOTADESK, Optiflux, Planet B, Promatask, Re-, Riserva, roboton.io, RTLOC, RunEASI, Salty Lemon Entertainment, SofAlert, STEP, Streamside NV, Streetwaves, Talk To C, The Medical Cloud Company, the Roboy Company, Toolsquare, Trensition, Trevor Motorcycles BV, Umbi en Whoowine.

Enkele reacties van de nieuwe start-ups

“We kunnen beroep doen op het uitgebreid netwerk aan expertise binnen de accelerator, en we krijgen toegang tot connecties om onze start-up te helpen groeien. Start it @KBC onderscheidt zich door de no strings attached aanpak. Die beperkt ons ook niet in de toekomstige mogelijkheden en verplichtingen rond kapitaal ophalen. Ook de leuke - en binnenkort vernieuwde - co-working is een pluspunt.”
Maxim Christiaen en Peter Michiels, Laundrio (de eerste online wasserij van België)

“Start it @KBC laat start-ups ook deel uitmaken van het GAN - Global Accelerator Network - dat hen helpt bij veel zaken die start-ups nodig hebben, van technische ondersteuning tot serverruimte.”
Prof. Dr. Benoit Hendrickx, Augmented Anatomy (toepassingen van artificiële intelligentie in plastische chirurgie)

“Ik kijk er echt naar uit om deel uit te maken van een bruisend netwerk van ondernemers bij Start it @KBC. Start-ups hebben dit soort vruchtbare grond nodig om te groeien, vooral als het gaat om bootstrapped, technologische moonshots.” 
Rafael Hostettler, Roboy (humanoid robots die het menselijk lichaam imiteren, inclusief skelet en spieren)
 
“Start it @KBC heeft de ideale mix van diensten die elke start-up nodig heeft, ongeacht in welke fase ze zitten. De mentoren, met elk hun expertise en kennis in een specifieke segment, versterken dat aanbod.”
Guy Van Looveren, Ask Attis (een app met AI technologie waarmee tuiniers met een eenvoudige smartphone-foto ziektes en ongediertes kunnen herkennen op gewassen)

“We willen ondernemen als gezin, en onze kinderen wegwijs maken in het opstarten van een bedrijf. Met alle uitdagingen en hindernissen die we onderweg tegenkomen. Start it @KBC kan ons ondersteunen om aandacht te genereren voor jong ondernemerschap. Er is een enorm ondernemerspotentieel aanwezig bij jongeren. Als we dat vroeg activeren, maken we van jongeren de succesvolle ondernemers van morgen.”
Sofie Questier en Hans Keppens, met zonen Ruben (9) & Jasper (11), 2 Princes in a Box (mobiele escape rooms voor kinderen, in hun eigen slaapkamer)

Nathalie Claessens

Perscontact Start it @KBC, Content Cats

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu