Restaurant De Nieuwe Winkel (Nijmegen, Nederland) bekroond tot Beste Groenterestaurant ter Wereld

Uitreiking We’re Smart World Awards, Gastronomic Forum in Barcelona

 • Restaurant De Nieuwe Winkel (Nijmegen) van chef Emile van der Staak bekroond tot beste groenterestaurant ter wereld
 • Flore (Amsterdam) van chef Bas van Kranen is zesde beste groenterestaurant ter wereld
 • Restaurant Brut172 (Reijmerstok) wint Discovery Award 
 • 13 Nederlandse restaurants in Top 100 Beste Groenterestaurants ter Wereld
 • Lancering We’re Smart Green Guide 2022, met meer dan 1000 top groenterestaurants wereldwijd 

Barcelona, 8 november 2022 - We’re Smart® World, de onbetwistbare referentie in de culinaire wereld van groenten, onthult op 8 november tijdens foodbeurs Gastronomic Forum in Barcelona de beste groenterestaurants ter wereld. De Nieuwe Winkel uit Nijmegen van chef Emile van der Staak is de nieuwe nummer 1 en wint de We’re Smart Award ‘Best Vegetables Restaurant of the World’. Restaurant Flore van chef Bas van Kranen in Amsterdam landt op een mooie zesde plaats. De nieuwe We’re Smart Green Guide, de gids met alle beste groenterestaurants in heel de wereld, wordt eveneens gelanceerd. 

Honderden restaurants wereldwijd kregen het afgelopen jaar een bezoek van We’re Smart World. ​ De selectie gebeurt zeer nauwgezet op basis van de filosofie Denk Groenten! Denk Fruit!, het integreren van duurzaamheid en het verminderen van hun ecologische voetafdruk. ​ De beste restaurants worden beloond met 1 tot 5 radijzen en krijgen een plekje in de We’re Smart Green Guide, waarvan de nieuwe editie vandaag in Barcelona wordt bekendgemaakt.

Restaurant De Nieuwe Winkel (Nijmegen, Nederland) van chef Emile van der Staak wordt uitgeroepen tot Best Vegetables Restaurant in the World 2022. 

Chef Emile van der Staak: “De keuzes van vandaag bepalen hoe de wereld van morgen eruit zal zien. En veel van deze keuzes draaien om voedsel. Dat is de reden dat we geloven in de botanische gastronomie en gewone planten veranderen in vingerlikkende gerechten. We hoeven niet verder te zoeken dan onze gerechten om mee de planeet te redden. Veel minder vlees en zuivel eten is de meest effectieve manier om onze ecosystemen te regenereren en de vernietiging ervan te voorkomen.”

We’re Smart World Discovery Awards 

Restaurant Brut172 van chef Hans van Wolde in Reijmerstok kaapt de We’re Smart Discovery Award - Nederland dit jaar weg. Deze award erkent jaarlijks de inspanningen van nieuw ontdekte talenten op het vlak van groenten en fruit, in verschillende landen.

Frank Fol, oprichter We’re Smart World: “We merken een grotere mondiale belangstelling voor plantaardig koken. Een groeiend aantal chefs ontdekken de culinaire mogelijkheden en ecologische voordelen van groenten en fruit en zetten ze met een indrukwekkend meesterschap op het menu. Via het ecosysteem van We’re Smart World brengen we naast restaurants ook bedrijven en consumenten samen rond gezondheid, ecologie en duurzaamheid. We hopen hiermee ook andere mogelijke partners te inspireren.”

Op ​ 17 oktober ​ 2022 maakte We’re Smart World ook de Future Awards bekend voor innovatieve voedingsbedrijven die duurzame en gezonde producten lanceren.

Dit is de We’re Smart Top tien van beste groenterestaurants in de wereld, beloond met vijf radijzen:

 1. De Nieuwe Winkel (Nederland - Nijmegen), Chef Emile van der Staak 
 2. El Invernadero (Spanje - Madrid), Chef Rodrigo de la Calle 
 3. Piazza Duomo (Italië - Alba ), Chef Enrico Crippa
 4. Vrijmoed (Belgium - Gent), Chef Michaël Vrijmoed
 5. L’Oustau de Baumanière (Frankrijk, Les-Baux-De Provence), Chef Glenn Viel
 6. Flore (Nederland, Amsterdam), Chef Bas van Kranen 
 7. L’Arpège (Parijs, Frankrijk), Chef Alain Passard
 8. Ricard Camarena Restaurant (Spanje, Valencia), Chef Ricard Camarena 
 9. Eleven Madison Park (Verenigde Staten, New York), Chef Daniel Humm 
 10. Humus x Hortense (België, Brussel), Chef Nicolas Decloedt 

Dit is de We’re Smart Top tien van beste groenterestaurants in Nederland, beloond met vijf radijzen:

 1. De Nieuwe Winkel (Nijmegen)
 2. Flore (Amsterdam)
 3. De Librije (Zwolle)
 4. Bolenius (Amsterdam)
 5. Tryptyque (Wateringen)
 6. Spectrum (Amsterdam)
 7. Brut172 (Reijmerstok)
 8. Choux (Amsterdam)
 9. De Treeswijkhoeve (Waalre)
 10. Bøg (Den Haag)

Bijlagen

Over We’re Smart® World
We’re Smart® World is de onbetwiste referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit. Het geesteskind van Frank Fol, De Groentekok®, erkent en promoot individuen, restaurants en organisaties die groenten en fruit centraal stellen in voeding. In de jaarlijkse culinair-gastronomische gids We’re Smart® Green Guide vind je de beste groenterestaurants ter wereld, gerangschikt van een tot vijf Radijzen. De We’re® Smart Awards belonen elk jaar de beste groenterestaurants- en organisaties. En in de We’re Smart® Academy delen de beste groentechefs ter wereld hun kennis met iedereen die interesse heeft in gezonde en ecologische voeding. Zo draagt We’re Smart® World zijn steentje bij voor een gezonde, duurzame en ecologische wereld. We're Smart® World werd geselecteerd als een van de officiële SDG-Voices, de ambassadeurs voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. 

Vind meer oplossingen voor een gezonde en betere wereld via www.weresmartworld.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.