Shayp haalt 1,9 miljoen euro op voor intelligente waterlekdetectie

Brussel. Shayp ontwikkelt slimme sensoren waarmee vastgoedeigenaars hun waterverbruik met meer dan 20% terugschroeven.  De Brusselse scale-up is een frisse wind in de vastgoedsector door de manier waarop het lekken en onnodig watergebruik aanpakt. Geen overbodige luxe gezien het nijpende watertekort en de stijgende waterkosten. Het bedrijf rondde zijn tweede financieringsronde succesvol af, met nieuwe investeerders SIGNA Innovations en AMAVI Capital.

Twee Europese venture capital investeerders, gespecialiseerd in proptech, bieden Shayp de nodige ruggensteun om zijn waterbesparende diensten in heel Europa te versnellen en uit te rollen bij private en openbare vastgoedeigenaars en -beheerders. Het Berlijnse Signa Innovations leidde de financieringsronde met deelname van het Belgische AMAVI Capital, eerdere investeerders en Finance&Invest.brussels. De ronde klokte af op 1,9 miljoen euro.

“Het team van Shayp identificeerde een belangrijke trend en is enorm gedreven. Wij zien een duidelijke groeistrategie en boeiende kansen voor het bedrijf", aldus Juergen Fenk, CEO van Signa Innovations.

Lekken aan basis 10 tot 60% waterfactuur

Shayp stelde bij haar oprichting in 2017 vast dat een op de drie gebouwen het hele jaar door met waterlekken kampt door defecte leidingen, lekkende toiletten en slecht werkende systemen. Zo’n lekken kunnen aan de basis liggen van 10% tot 60% van de totale waterfactuur van een bedrijf, aangezien de meeste lekken niet opgemerkt of gemeld worden.

“De vastgoedsector is verantwoordelijk voor meer dan 70% van het totale waterverbruik en is daarmee een belangrijke actor om de toenemende watertekorten aan te pakken. Daarin willen we met Shayp het verschil maken”, vertelt Alex McCormack, CEO van Shayp.

Eenvoud en performantie

Shayp helpt vastgoedeigenaars om hun waterverbruik in gebouwen met meer dan 20% terug te schroeven door lekken en anomalieën in het verbruik aan te pakken, en door een betere controle over en inzicht te bieden in het algemene waterverbruik. 

Shayp identificeert in real-time lekken en afwijkingen in de volledige watervoorziening van een gebouw. Het maakt daarvoor gebruik van een ‘plug-and-play’ sensor op basis van zelflerende artificiële intelligentie, die in minder dan vijf minuten wordt geïnstalleerd. Een intuïtieve webapp waarschuwt onmiddellijk de beheerder en helpt kostenefficiënt te bepalen welke interventies prioritair zijn. Gebruikers kunnen de historiek van de ondernomen acties en het bespaarde water opvolgen en eventuele verdere maatregelen bepalen om het waterverbruik te optimaliseren.

“Shayp ontwikkelde een uiterst performante IoT enabled SaaS-oplossing en is er als bedrijf in geslaagd om in een zeer korte periode een indrukwekkende markttractie te krijgen”, zegt Arne Allewaert, Managing Partner van AMAVI.

Bewezen resultaten

Na een eerste financieringsronde in april 2018, geruggensteund door imec.istart & BEAngels, hielp Shayp overheids- en private organisaties jaarlijks honderdduizenden euro's te besparen, waaronder gemeenten, ziekenhuizen, kantoren, winkels, scholen en multi-residentiële vastgoedeigenaars. 

Ook de stad Brussel zette een actieplan op en bespaart nu dankzij Shayp meer dan 50 miljoen liter water per jaar. De Solar Impulse Foundation, die werd opgericht door Bertrand Piccard, kende Shayp daarvoor begin 2020 het Efficient Solution-label toe. Shayp is verder deel van de Start it @KBC community, de grootste start-up accelerator van België. 

////

Over Shayp

Shayp is een snelgroeiend technologiebedrijf uit Brussel dat geavanceerde software-analytics levert om het waterverbruik in gebouwen en bredere infrastructuur te optimaliseren. Shayp helpt eigenaars en beheerders van vastgoed geld en tijd te besparen op het gebied van onderhoud van de leidingen, waterverbruik en bedrijfsvoering dankzij de hoge frequentiemonitoring en zelflerende algoritmes. Shayp werd in oktober 2017 opgericht en wil de vraag naar water in de vastgoedsector terugschroeven door vastgoedeigenaars en -beheerders te helpen het waterverbruik in hun gebouwen beter te monitoren.
www.shayp.com

Over SIGNA

De SIGNA Group is een Europese investeringsholding actief in de vastgoedsector, detailhandel en media. Sinds de oprichting in 1999 kon SIGNA zich ontpoppen tot een bedrijf van echte Europese omvang en formaat. Vandaag is SIGNA een van de belangrijkste vastgoedinvesteerders in Europa en staat het aan het roer van enkele gerenommeerde bedrijven zoals het Belgische Galeria Inno.

SIGNA Real Estate heeft ongeveer 550 mensen in dienst op tien locaties in Oostenrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Zwitserland. De bruto vermogenswaarde van de vastgoedgroep bedraagt 18 miljard euro en het ontwikkelingsvolume 12 miljard euro.

SIGNA Innovations speelt een primordiale rol in de digitalisering van de vastgoedmarkt. Het bedrijf investeert in toonaangevende startups die nieuwe, innovatieve ideeën, platformen en businessmodellen op touw zetten binnen de sectoren PropTech, ConstructionTech en CleanTech. SIGNA Innovations zet zijn unieke knowhow en netwerk optimaal in en helpt oprichters zo hun bedrijven naar een hoger niveau te tillen en een interessant rendement te bieden. Dit maakt van SIGNA een leider in innovatie.

Over AMAVI

AMAVI is een onafhankelijke pan-Europese investeerder die werd opgericht om de groei te ondersteunen van de meest toonaangevende en beloftevolle bedrijven actief in de PropTech-sector, en focust daarbij geografisch op de Benelux, Scandinavië, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.
AMAVI wil een brug slaan tussen de traditionele vastgoedsector enerzijds en de meeste baanbrekende Europese PropTech-bedrijven anderzijds, door haar gecombineerde expertise en netwerk uit de vastgoed-, technologie- en investeringswereld optimaal in te zetten. AMAVI werkt samen met de spelers die de vastgoedwereld van morgen vormgeven en creëert zo bedrijven die de plaatsen waar we vandaag wonen, werken en ontspannen radicaal veranderen.

Shayp press kit (ENG)

PDF - 6.2 Mb

Gregoire de Hemptinne

Chief Operations Officer, Shayp

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu