Slechts 1 op 10 werknemers voelt zich veilig om over hun neurodivergentie te spreken op het werk
Eerste conferentie over neurodiversiteit op het werk roept op tot meer bewustwording op de werkvloer
Gent, 17 september 2024 – In een tijdperk waarin diversiteit en inclusie almaar belangrijker worden, slaat Bjièn alarm, want maar 1 op 10 werknemers voelt zich veilig om over hun neurodivergentie te spreken op het werk. Op dinsdag 17 september organiseert de organisatie, in samenwerking met de stad Gent en andere partners, de allereerste conferentie in België over neurodiversiteit op de werkvloer. Honderden HR-managers en bedrijfsleiders worden er geïnspireerd hoe ze een meer inclusieve werkomgeving kunnen creëren.
Uit Neurodiversity at work: demand, supply and a gap analysis, een onderzoek uitgevoerd in 2023 en 2024, blijkt dat bij 27% van de managers de kennis over neurodiversiteit in de organisatie zeer laag is. Slechts bij 23% van de bevraagden is die hoog. En enkel 22 % zegt dat neurodivergentie deel uitmaakt van hun diversiteit- en inclusiebeleid. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het welzijn en de betrokkenheid van neurodivergente medewerkers. Maar 11,3% voelt zich veilig om over hun neurodivergentie te spreken en hulp te vragen.
Onderzoek van de UHasselt bevestigt deze resultaten, vertelt Eline Jammaers, professor in de bedrijfseconomie:
“Ons eigen onderzoek laat zien hoe neurodivergente mensen vaker slachtoffer zijn van microaggressies op het werk. Dat zijn negatieve gedragingen of uitspraken over neurodiversiteit van collega's of leidinggevenden, die vaak onbedoeld, wel een kwetsend effect hebben voor de werknemer in kwestie. Die - vaak erg getalenteerde en trouwe - werknemer zal daardoor alsnog geneigd zijn de organisatie te verlaten, wat resulteert in verliezen voor de werkgever.
Daphné De Troch, oprichter van Bjièn en initiatiefnemer van Neurodiversiteit op het Werk:
“Bjièn wil met deze conferentie managers vertrouwd maken met het zogenaamde neurodiversiteitsparadigma: in plaats van neurodivergenties zoals ADHD, dyslexie, Tourette, hoogsensitiviteit, autisme en hoogbegaafdheid te zien als een ziekte of stoornis, erkennen we dat elk brein uniek is en dat verschillen niet per definitie een tekort zijn.”
Neurodiversiteit op de werkvloer is een onzichtbaar maar onmiskenbaar feit. Volgens schattingen is bijna 1 op 5 mensen neurodivergent. Bedrijven die hier geen rekening mee houden, missen een enorme opportuniteit, aldus Bjièn. Want neuro-inclusieve werkvloeren bieden heel wat voordelen:
- Verbeterde productiviteit en welzijn: door mensen in te zetten volgens hun talenten en een veilige omgeving te creëren.
- Meer potentieel: een neurodiversvriendelijker aanwervingsproces leidt tot een grotere diversiteit aan talenten.
- Sterkere teams: neurodiversiteit verrijkt de dynamiek binnen teams en stimuleert innovatie.
- Hoger rendement: een inclusieve cultuur verhoogt de betrokkenheid van medewerkers en verlaagt het ziekteverzuim.
- Sterkere reputatie als werkgever: bedrijven die zich inzetten voor neuro-inclusie trekken talent aan en behouden het.
Dietrich Moerman, oprichter van Bjièn en initiatiefnemer van Neurodiversiteit op het Werk:
“Nog nooit waren zoveel mensen ziek thuis. Nooit eerder gaven zoveel mensen aan zich niet goed in hun vel te voelen. We moeten met het bedrijfsleven naar oplossingen zoeken. Cijfers tonen aan dat bedrijven die inzetten op een neurodivers personeelsbeleid en neuro-inclusieve processen, het beter doen op vlak van welzijn, veerkracht en productiviteit bij ál hun medewerkers.”
Initiatieven die enkel focussen op autisme, hebben weinig met neurodiversiteit als paradigma te maken, en zijn daardoor achterhaald volgens Bjièn. Deze benadering versterkt vaak - onbedoeld - stereotypes en negeert de diversiteit binnen de neurodivergente gemeenschap.
Daphné De Troch: “De ene mens is eerder chaotisch en creatief, de andere is nauwgezet en doet niets liever dan met cijfers werken. Wat is normaal? (lacht) Tijdens de conferentie willen we bedrijven en HR managers een aantal basisprincipes bijbrengen waarmee ze meteen en laagdrempelig aan de slag kunnen, en op langere termijn neuro-inclusieve processen en strategieën kunnen integreren. Door kleine, haalbare stappen te zetten, kunnen bedrijven heel veel mensen helpen, strategische voordelen bekomen, en zo een enorme impact maken.”
Over Bjièn
Bjièn helpt HR-verantwoordelijken, leidinggevenden en teams binnen bedrijven met de bewustwording van neurodiversiteit op de werkvloer en het implementeren van neuro-inclusieve aanpakken en strategieën om veerkrachtige en productieve teams te bouwen. Bjièn werd in 2021 opgericht door Daphné De Troch en Dietrich Moerman en is gevestigd in Gent.
pauline martens
saar dietvorst