Start it @KBC en DAE Studios geven Belgische gamingindustrie stevige injectie

Innovatieprojecten bij grote bedrijven helpen gametech start-ups om eigen games te ontwikkelen

Kortrijk | Antwerpen. De gamingsector bloeit in België, maar veel start-ups moeten knokken om te overleven. Start it @KBC en gaming accelerator Digital Arts and Entertainment (DAE) Studios, een spin-off van de Howest, slaan de handen in elkaar om Belgische gaming start-ups te helpen groeien. De gaming start-ups zetten hun technologie in om de innovatie in grote bedrijven aan te zwengelen, en krijgen zo een stevige boost om hun eigen games te ontwikkelen.

België telt meer dan 4 miljoen actieve gamers, die in 2018 samen zo’n 330 miljoen dollar uitgaven. Een stevig deel van die uitgaven blijft in eigen land. In 2018 was de gamingsector goed voor een omzet van 93 miljoen euro, meer dan een verdubbeling tegenover 2014. In dezelfde periode steeg het aantal mensen dat in België hun brood verdient met games van 400 naar 1.100.

Digital Arts and Entertainment Studios (DAE Studios) speelt een belangrijke rol in die forse groei. De spin-off van de Howest werd geïnitieerd door de opleiding Digital Arts & Entertainment. Die opleiding werd door het invloedrijke The Rookies twee jaar op rij uitgeroepen tot de ‘Best Game Development School Worldwide’.

“Op wereldvlak is er nog veel groeipotentieel voor de Belgische gamingindustrie”, zegt Michiel Houwen, Operations Manager van de DAE Studios. “We hebben het talent, de kwalitatieve opleidingen en de juiste partners aan boord om dat talent nog beter te maken. De uitbreiding van de taxshelter naar de gaming industrie zal de game-ontwikkelaars hopelijk meer kansen bieden, ook een privaat investeringsfonds voor games zit in de pijplijn. Er zijn initiatieven op komst, maar het blijft moeilijk om te overleven als Belgische gametech start-up.”

Voet tussen de deur bij grote bedrijven

Start it @KBC, de grootste accelerator voor start-ups in België, en DAE Studios bundelen daarom de krachten om gaming start-ups te helpen groeien. “We hebben de voorbije jaren 25 gametech start-ups begeleid, waarvan er nog 18 actief zijn”, verduidelijkt Lode Uytterschaut, founder en CEO van Start it @KBC. “Voor die start-ups betekent de samenwerking met DAE Studios een belangrijke boost.”

Start it @KBC en DAE Studios geven de gaming start-ups een duwtje in de rug met gepersonaliseerde coaching, contacten met belangrijke investeerders, speciale pitch-events,… Ze krijgen ook een voet tussen de deur bij grote bedrijven. “Grote ondernemingen maken graag gebruik van gametechnologie om innovatieprojecten op te zetten”, legt Uytterschaut uit. “Denk maar aan 3D-visualisaties, VR-demo’s of educatieve games. Die innovatieprojecten kunnen gametech start-ups een boost geven voor de ontwikkeling van hun eigen game.”

Digital twins als bron van inkomsten

Cybernetic Walrus, een start-up die opgericht werd door DAE-alumni en deel uitmaakt van Start it @KBC, combineert volgens co-founder Mike Coeck nu al het beste van beide werelden. “Naast eigen games als Antigraviator ontwikkelen we ook games, VR, AR en XR applicaties en 3D-visualisaties voor bedrijven. Verder vragen ondernemingen met risicovolle of hightech productieomgevingen ons bijvoorbeeld om een digital twin te ontwikkelen van machines of locaties. Met zo’n virtuele replica van een gevaarlijke of dure machine kunnen ze medewerkers opleiden zonder het risico op schade of ongevallen. Wij kunnen met die bron van inkomsten dan verder onze eigen games ontwikkelen.”

Gaming start-ups die op zoek zijn naar ondersteuning kunnen zich nog tot begin maart kandidaat stellen voor de nieuwe lichting van Start it @KBC. DAE Studios zal samen met partners als Telenet, Flanders DC en Accenture vertegenwoordigd zijn in de jury die de pitches beoordeelt, en zal de start-ups die de selectie halen nadien ook bijstaan.

 

////

Over START IT @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 800 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2020 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Over DAE Studios

DAE Studios is een spin-off van de Hogeschool Howest, geïnitieerd door de gerenommeerde game development opleiding Digital Arts & Entertainment (DAE). In samenwerking met haar partners: Howest, Larian, Hangar K, Start it @KBC en Cronos Interactive streeft ze ernaar een duurzaam game technology ecosysteem te creëren onder de noemer van 'Flanders Game Tech City’. De fundamentele doelstelling van dit initiatief is om als regio een internationale uitstraling en aantrekkingskracht te genereren op vlak van de game en gametechnologie industrie. Flanders Game Tech City moet een ecosysteem worden waarbij studenten, ondernemers, onderzoekers en investeerders elkaar vinden in een interdisciplinaire open innovatie cultuur.

DAE Studios profileert zich als de eerste Vlaamse game technologie accelerator - een initiatief waarmee laatstejaarsstudenten en ondernemers begeleid worden in het opstarten van een eigen bedrijf binnen de game tech industrie. DAE Studios:

  1. helpt actief meedenken met de ondernemer over de uitbouw van zijn/haar business binnen de game industrie
  2. verleent de ondernemer toegang tot een uitgebreid netwerk (Larian, Cronos Interactive, Howest, SBM…) voor advies en investeringsopportuniteiten
  3. haalt relevante opdrachten binnen om de ondernemer voldoende incubatieruimte te bieden terwijl hij/zij aan de uitbouw van het bedrijf werkt

Meer informatie: www.daestudios.be 

Presskit: https://www.daestudios.be/press/ 

Over Cybernetic Walrus

Cybernetic Walrus is een bedrijf met kantoren in Antwerpen, opgericht door 4 graduaten Digital Arts and Entertainment (DAE) in 2017. Momenteel werken er 12 werknemers.

Cybernetic Walrus biedt hoge kwaliteit maatwerkoplossingen in VR/AR/XR en Digital Twinning voor kleine en grote bedrijven. Het bedrijf is eveneens een onafhankelijke games studio en bracht zijn eerste spel (Antigraviator) uit in 2018. Momenteel wordt aan een nieuw spel gewerkt, Rise of Humanity, dat in 2021 zal verschijnen. Cybernetic Walrus is tevens de enige Belgische Unity Authorised Training Partner en geeft Unity trainingen in samenwerking met Syntra.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

[email protected]

www.manley.eu